“Изповедта на Борджиите” – Алиса Паломбо

by Хриси

Книгите са машина на времето. Като застане пред библиотеката или пред рафта в книжарницата, читателят решава накъде да поеме, а авторът е едновременно пилот и навигатор. Без неговата история ще се лутаме между епохите без цел и посока. Алиса Паломбо вече е натрупала солиден опит, на който спокойно можете да се доверите. Италия, и по-конкретно Ренесансовият период, са нейната специалност, а “Изповедта на Борджиите” – билетът, който ви трябва, за да се качите на този полет към миналото.

“Изповедта на Борджиите”:

  • Автор: Алиса Паломбо
  • Жанр: Исторически
  • Страници: 488 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 2 основни
  • Издателство: Софтпрес

Когато Родриго Борджия е обявен за новия папа, планът му да превърне фамилията на Борджиите в една от най-влиятелните в цяла Европа постепенно се подрежда. Ролите са разпределени и неговите наследници са натоварени с отговорността да служат на тази негова цел – като сключат брак с подходящия съюзник или, както е случаят с Чезаре Борджия, да поемат по пътя на духовенството, въпреки личните качества и убеждения. Магдалена Морети работи като слугиня във Ватикана, но съдбата ѝ отрежда да стане пряк свидетел на възхода и падението на Борджиите, като за малко не става жертва на тяхната токсичност. Алиса Паломбо ни пренася в Ренесансова Италия, за да ни разкаже една история за власт и амбиции, за тайни и интриги, за любовта като изкушение и за похотта като грях, но и като спасение. 

“Изповедта на Борджиите” е завладяваща история за една от най-известните и могъщи фамилии през Ренесанса, чиито успехи са предизвиквали възхищение, но и множество критики. Поредица от факти, преплетени с художествен сюжет и поднесени чрез личните истории на сложни и противоречиви образи, градят интересна и увлекателна история, която провокира философски размисли върху теми като любовта, доверието и жертвоготовността в името на семейството. История за власт и амбиции, за тайни и интриги, които в крайна сметка са осигурили на Борджиите нужните позиции на ключов играч, който диктува правилата на политическата сцена, и не само.

В романа се редуват две водещи гледни точки, които показват и класовата разлика в обществото в Ренесансова Италия – четем както позицията на Чезаре Борджия, така и тази на Магдалена Морети, която е част от прислугата във Ватикана. Чрез техните персонажи се повдига и въпросът за вярата и религията, които могат да служат като източник на сила, смисъл и вдъхновение, но също и като маска за постигане на себични цели. Защото зад успехите на Борджиите се крият предателства и интриги, борба за надмощие, ревност и завист, а хората около тях се превръщат в пионки за политически игри и стратегии. Романът има и един лек философски оттенък, коментирайки темата за любовта и страстта, за похотта като грях и като изкушение, което оставя сърцето уязвимо.

Книгата е увлекателна и динамична, като фокусира вниманието върху ключови моменти, белязали възхода на фамилията – от обявяването на Родриго Борджия за папа, през войни и стратегически съюзи, афери, хвърлили сянка върху името на семейството, до бунтове, подлагащи на изпитание властта на Борджиите. Междувременно се прокрадва една деликатна романтична нишка, която поставя героите пред морална дилема – колко си склонен да дадеш и да изгубиш от себе си в името на любимия.

Образът на Магдалена буди противоречиви чувства. От една страна, я виждаме като носител на добродетели, които липсват при представителите на по-висшестоящите от нея – трудолюбива, лоялна, с добро сърце и без да ламти за власт и богатство. От друга страна, любовта я правеше наивна, на моменти слабохарактерна, и подлагаше на изпитание именно тези качества, които я отличаваха от другите.  Грешница ли е Магдалена, е въпрос, на който читателите ще отговорят различно – някои ще я съдят, други ще я оправдаят с наивността ѝ, трети ще ѝ съчувстват за разбитото сърце. Полюсни реакции предизвиква и образът на Чезаре Борджия, който мечтае за обединена Италия, но е готов да жертва всичко в името на одобрението на баща си и позициите си на благородник.

“Изповедта на Борджиите” от Алиса Паломбо определено е интригуващо четиво. Балансът между фикция и реалност, комплексните персонажи и богатата историческа картина, която авторката рисува, превръщат романа във вълнуващо преживяване, което подлага на тест моралния компас на обществото тогава, а и днес.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.