6 исторически романа, които да четеш тази есен

by Хриси

Напоследък се появиха доста нови заглавия от историческия жанр и вероятно от разнообразието, с което се сблъсквате в книжарниците, ви се завива свят. Коя е вашата книга и как да се ориентирате? Ето малко повече информация за 6 исторически романа, които може да прочетете тази есен.

“Докато музиката свиреше” – Натаниъл Ланде

Тема: Концентрационният лагер Терезин и фалшът, който е олицетворявал по време на ВСВ

Сюжет: Терезин трябваше да бъде курортен рай – подаръкът на Хитлер към евреите. В концентрационния лагер, където са настанени хиляди творци, интелектуалци и изтъкнати личности, бушува относително богат културен живот. Но в методите на нацистката пропаганда нищо не е такова, каквото изглежда. Като син на немски генерал, младият Макс Мюлер има специални привилегии и е решен да постави детската опера „Брундибар“ на сцена – цел, която сплотява общността. Но докато той живее в безопасност от едната страна на оградата, зад нея най-скъпите му хора са изправени пред злочестата си съдба. Водени от репортерския си нюх, Макс и най-добрият му приятел Давид Грюневалд ни срещат с историите на психолога Виктор Франкъл, композитора Ханс Краса, режисьора Курт Герон и други тихи герои на своето време. Културната програма в Терезин изпъстря сивата атмосфера на лагера и разсейва обитателите му от жестоката реалност. Докато всичко не се преобръща…

За книгата: Майсторски написан роман за ежедневния избор между мрака и светлината, за лоялността и приятелството, за доброто, което оцелява дори на най-ужасяващите места, каквото е лагерът в Терезин – сцена от декори, прикривали жестокостта на нацистката партия и привържениците на Хитлер.

“Музата на диктатора” – Найджъл Фарндейл

Тема: Пропагандата като инструмент за управление на масите и нарастващото влияние на Хитлер

Сюжет: Ким Нюландс е английски атлет, който се нуждае от средства, ако наистина иска да участва на Олимпийските игри в Берлин. Не става дума само за неговата кариера на спортист. Медалът е предсмъртно обещание, което е дал на своята майка, и титла, която би му донесла някакво предимство пред аристократичното семейство на жената, в която е влюбен. В името на тази цел, той се записва при Черноризците на Осуалд Моузли (британските фашисти) и приема тяхното „спонсорство“ . Алън Прайс е уелски комунист, който има ключова роля за кървавата следа в зала „Олимпия“, където се провежда митинг на Британския фашистки съюз. Пътят му се пресича с този на Ким и на неговата любима – Кони, и той успява да се вклини в отношенията между двамата със същото лукавство, с което прониква сред Черноризците като информатор на Комунистическата партия. Кулминацията на връзката настъпва по време на самите Олимпийски игри, а най-тежкият момент за Ким е уловен на лента благодарение на талантлива режисьорка. Лента, която десетилетия по-късно вижда бял свят. Оказва се обаче, че Лени Рифенщал – жената, която е заснела посърналото лице на Ким, е изпитвала по-дълбоки чувства към него. Коя е тя и защо е останала такава енигма?

За книгата: Увлекателен роман за една противоречива и по-слабо позната личност, каквато е Лени Рифенщал. История за границата между киното като изкуство и начин да изразяваш таланта си и като инструмент, манипулиращ човешкото създание с измамни светове.

“Пепел в снега” – Рута Сепетис

Тема: Трудовите лагери в Сибир при управлението на Сталин

Сюжет: През 1941г. животът на петнайсетгодишната Лина внезапно се преобръща. В момента, в който съветската военна полиция нахлува в дома на семейството ѝ, тя губи безгрижието на младежките години и свободата си, мечтата да рисува и твори, губи и единия си родител. Заедно с майка си и по-малкия си брат е натъпкана във вагон, който ги понася към неизвестността. Те не са единствените, които ще бъдат принудени да оцеляват сред сибирската пустош. Затворническият лагер се превръща в клетка, която събира на едно място семейства на адвокати, учители, писатели и лекари от Литва. Мнозина от тях се предават в прегръдките на смъртта, която изглежда по-милосърдна в сравнение с онези, които диктуват правилата там. Лина и близките ѝ се борят с глада и студа, с изтощението и безнадеждността, но са твърдо решени, че няма да сведат глави и ще излязат живи. Защото има две неща, които никой не може да отнеме на Лина – нейния дух и таланта ѝ. Въоръжена с парченце въглен, тя рисува и запечатва зловещите събития, на които става свидетел, и лицата на хората, белязали живота ѝ. 

За книгата: Поредната изключителна книга от Рута Сепетис, която разказва за оцеляването на духа и пламъка на надеждата, за борбеността и силата, която са притежавали жертвите на режима при Сталин.

“Изгубени рози” – Марта Хол Кели

Тема: Краят на Руската империя и управлението на първото комунистическо правителство

Сюжет: Светът е на прага на Първата световна война. Американката Илайза Феридей се разделя със своята близка приятелка София Стрешньова, братовчедка на царското семейство, без да знае, че няма да получи нито вест от нея през следващите няколко години. Докато Илайза търси начин да се свърже със София, тя посвещава живота си на близка до сърцето й кауза – да помогне на жените и децата от Русия, които са имигрирали в САЩ. Междувременно София преживява ужаса и последиците от Руската революция – откъсната от собственото си дете, тя трябва открие начин как да оцелее, но и как да си го върне обратно в прегръдките. Варинка скрива малкото момче, за което е трябвало да се грижи, с идеята да го предпази от болшевиките, но го обиква толкова силно, че това замъглява разсъдъка й и отказва да го върне на майка му. Освен това за пръв път в живота й тя е тази, която държи по-силната ръка. Пътищата на трите героини отново се пресичат – от Петербург и Ню Йорк те стигат до Париж, където трябва да бъде решена съдбата на всяка от тях. 

За книгата: Затрогващ и емоционален роман за благородството и доброто, които не се влияят от класови различия и политически убеждения, а от човещината и лоялността, заложени в едно сърце.

“Френският фотограф” – Наташа Лестър

Тема: Ролята на жените фотожурналисти и кореспонденти по времето на Втората световна война

Сюжет: Когато Втората световна война е в разгара си, в непосредствена близост до стратегически сражения има стотици кореспонденти, изпратени да отразяват случващото се на място. Малцина от тях обаче са жени и макар техните колеги, както и повечето военни, да гледат със снизхождение на професионалните им качества, истината е, че някои от най-добрите репортажи от мястото на събитието са именно на представителите на нежния пол. Сред тях е Джесика Мей, която води своя битка – да докаже на света, че не е само красива опакова, която да показват по списанията. Тя изоставя кариерата си на модел, за да замине за Европа, където документира през обектива си войната такава, каквато е – жестока, безпощадна, обезценяваща човешкия живот. Пътят ѝ се пресича с този с Дан Халуърт – един от малкото мъже, който приема насериозно нейната отдаденост и вярва в нейния потенциал. Зародилото се приятелство помежду им прераства в любов, но войната не е най-подходящото място за прояви на нежност и уязвимост. И по ирония на съдбата, след като премирието е сключено и двамата са оцелели след множеството куршуми и ескплозии, съдбата ги разделя и сърцата им остават разбити. Години по-късно една млада жена ще научи от първо лице коя е била Джесика Мей, защо никога не е получила признание за работата си и коя е тайната, която ги свързва.

За книгата: Още един чудесен роман от талантливата Наташа Лестър, автор на ‘Тайната на Диор” с акцент върху предразсъдъците и комплексите, които са предизвиквали несправедливо отношение и дискриминация спрямо жените по време на войната. Роман за истините, които трябва да бъдат изречени и чути, независимо колко болезнени или неудобни са те; за силата на фотографията и таланта да разказваш истории не с хиляди думи, а с безмълвни кадри.

“Изповедта на Борджиите” – Алиса Паломбо

Тема: Ренесансова Италия и управлението на една от най-влиятелните фамилии в онова време – Борджиите

Сюжет: Когато Родриго Борджия е обявен за новия папа, планът му да превърне фамилията на Борджиите в една от най-влиятелните в цяла Европа постепенно се подрежда. Ролите са разпределени и неговите наследници са натоварени с отговорността да служат на тази негова цел – като сключат брак с подходящия съюзник или, както е случаят с Чезаре Борджия, да поемат по пътя на духовенството, въпреки личните качества и убеждения. Магдалена Морети работи като слугиня във Ватикана, но съдбата ѝ отрежда да стане пряк свидетел на възхода и падението на Борджиите, като за малко не става жертва на тяхната токсичност. Алиса Паломбо ни пренася в Ренесансова Италия, за да ни разкаже една история за власт и амбиции, за тайни и интриги, за любовта като изкушение и за похотта като грях, но и като спасение. 

За книгата: Завладяваща история за една от най-известните и могъщи фамилии през Ренесанса, чиито успехи са предизвиквали възхищение, но и множество критики. Поредица от исторически факти, редуващи се с художествена измислица и поднесени чрез личните истории на сложни и противоречиви образи, градят любопитен и увлекателен сюжет, който провокира философски размисли върху теми като любовта, доверието и жертвоготовността в името на семейството.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.