5 романа, които препоръчвам за четене през есента

by Хриси

Макар да обичам есента, знам, че за някои не е никак лесно да се настроят на есенна вълна. И както винаги, решение на проблема отново намирам в книгите. Предлагам ви 5 романа, които препоръчвам за четене през този сезон, за да минете на есенен режим.

“Удавниците” – Дженифър Макмеън

Сюжет: През 1929 г. 37-годишната Етел Монро мечтае единствено да стане майка. Макар да се радва на брак, изпълнен с любов, а грижовният ѝ съпруг да я обича отдадено и безрезервно, като че ли щастието им не е пълно без детски смях около тях. Когато, в опит да се разсее от тревожните мисли, двойката заминава на почивка във Вермонт, никой от тях не очаква, че там ще се сбъдне най-съкровеното им желание. Етел е скептична към слуховете за вълшебните сили на водата от изворите, но в отчаянието си прошепва на водата своята най-голяма мечта. Месеци по-късно семейството се подготвя да посрещне първата си рожба, но Етел бързо научава, че изворите отнемат също толкова, колкото и дават. Десетилетия по-късно изворът е част от имота „Спароу крест“, който е в семейството на Джакс от поколения. Двете със сестра ѝ Лекси са прекарали детството си около тъмните води на басейна, за който се разказват всякакви истории, свързани с трагични случаи на хора, намерили смъртта си там. И ако Лекси винаги е вярвала, че има нещо във водата, то Джакс всячески се е опитвала да запази разсъдъка си и да гледа по-рационално. Но когато сестра ѝ е открита мъртва в басейна, а след нея има оставени купища хвърчащи листове с проучвания и факти, Джакс разбира, че водата наистина разказва история. Историята на едно семейство и земята, която са превърнали в свой дом.

Защо през есента: “Удавниците” е мрачен, зловеща, бих казала страховит роман, който е напълно в духа на хелоуинските призрачни истории, които изпъстрят последните дни на октомври. Комбинацията от заплетен и мистериозен сюжет с нотки на трилър и съспенс и лек приказен елемент, който развихря читателското въображение, е наистина идеална за дъждовните есенни дни.

“Книжарница “Посланията” – Катрин Рей

Сюжет: Добре дошли в  „Посланията“ – уютната книжарница в малко градче, която приканва запалени читатели да намерят следващата си любима книга и възпитава нови книголюбци. Организирана, подредена и изпипана до всеки детайл, тя е била центърът в живота на нейната собственичка, която всички наричат леля Мади. Когато жената умира, книжарницата е завещана на нейната племенница, с която не са се виждали от години. Маделин е адвокат, тръгнала да катери професионалната стълбица – или поне така си мисли, защото за момента все още се намира в подножието без изглед да върви нагоре. Решението да продаде „Посланията“ е най-логичното, но преди да премине към продажбата, трябва първо да стабилизира финансовото положение на книжарницата. Помощници в мисията ѝ трябва да са двете книжарки -Клеър и Джанет, но всъщност те имат друга идея – да убедят Маделин да не се отказва от „Посланията“. За тях това място е убежище и дом. Колкото повече време прекарва Маделин в книжарницата, толкова повече разбира, че всичко, което си е мислила, че е знаела за живота, е било лъжа. Защото отвъд забързания ритъм, плановете и проектите светът е толкова по-пъстър и красив, особено ако е споделен с приятели.

Защо през есента: Дъждовен следобед, меко одеяло на дивана, сгушен домашен любимец в краката и топъл чай за компания на хубавата книга – звучи като абсолютно клише, но пък е толкова примамливо. “Книжарница “Посланията” предразполага именно към такава уютна и релаксираща програма, като разказва история за приятелство и любов, за прошка и ново начало, за книгите като компас, който ни показва пътя, когато се чувстваме изгубени.

“Щипка пакости: Любов, захар и магия” – Ана Мериано

Сюжет: Лио е на 11 и отстрани погледнато е едно нормално дете. Семейството ѝ държи пекарна, която е любима на жителите на малкото градче Роуз Хил, Тексас – „Любов и захар“. От там винаги се носи примамващо ухание на вкусни изкушения и лакомства, които са подходящи за всякакви случаи. Семейството на Лио е от мексикански произход и за тях най-важният ден в работния календар е този на годишния фестивал, по време на който хората се маскират, а пекарната работи на пълни обороти, за да осигури вкусотии за всички. Лио се надява тази година да ѝ позволят да се включи в подготовката, както разрешават на по-големите ѝ сестри, но вратата на кухнята отново остава затворена за нея. Любопитна по природа, тя е твърдо решена да разбере какво крие семейството ѝ. Представете си изненадата ѝ, когато попада на стара книга с вълшебни рецепти и научава, че е наследница на род с магически способности. Лио знае, че другите ще я смъмрят заради тършуването, затова засега избира да не споделя разкритието си. Но когато приятелката ѝ Керълайн има проблем, малката магьосница е готова веднага да ѝ помогне. Има само една подробност – още не владее добре магията, а това само по себе си е рецепта за пакости и объркани планове.

Защо през есента: Освен че действието в историята на “Щипка пакости: Любов, захар и магия” се развива в края на октомври и началото на ноември, това е детски роман, който акцентира върху връзката със семейството, подкрепата на близките, усещането за сплотеност и домашен уют. Защото освен с магични рецепти и вълшебство, къщата на семейството на Лио е изпълнена с обич, смях и прегръдки.

“Слепият убиец” – Маргарет Атууд

Сюжет: Единственият роман на Лора Чейс, „Слепият убиец“, е издаден след смъртта ѝ през 1945 година, като предизвиква фурор с необичайните за времето си еротика и елементи на фантастика. Години по-късно, през 1999 година, нейната по-голяма сестра Айрис разказва своята история, преплитайки книгата на Лора с трагични моменти от историята на ХХ век. 

Защо през есента: Да речем, че след лятото се чувствате изгубени и не знаете какво ви се чете. Е, “Слепият убиец” е майсторски написан роман, в който всеки читател намира по нещо за своя вкус. Мистерия, семейна сага и сложни човешки взаимоотношения, проза, анализираща динамичната политическа картина през годините, фантастика, вмъкната в книга в книгата, сложни и деликатни персонажи, които постепенно разкриват истинските си лица. “Слепият убиец” е книга за всеки читател и за всеки сезон.

“Сън” – Камерия Кучер

Сюжет: През 1978 г. семейството на Фернао Торга преживява тежка загуба, от която така и не се съвзема напълно. Трите му деца Жоао, Алешандре и Илва постепенно привикват към празното място на масата, което е било на майка им, но отсъствието на баща им, който продължава живота си в болезнено мълчание, се оказва също толкова труден залък за преглъщане. За Фернао посоката е една, думата му – закон. Но децата поемат по свой път и все повече се отдалечават от дома, който са познавали преди. Алешандре мечтае за музикална кариера и с подкрепата на брат си и благодарение на таланта, наследил от майка си, има възможност да я осъществи. Въпреки забраната на Фернао. Илва пораства, най-малката от всички, а винаги по средата – свързващото звено, което с обичта си, запълва дистанцията между братята и баща й. А Жоао, колкото и да се бунтува срещу Фернао,  тръгва в посока, която баща му сам е избрал за себе си преди години. След една голяма любов, на която посвещава желанията и мечтите си, за да й се докаже, да я впечатли, да я спечели. А всъщност себе си трябва да убеди, че е успял. Сред смутните времена след диктатурата на Салазар и Революцията на карамфилите се заражда един копнеж. Жоао се влюбва в Белен от първия миг, но му трябва половин живот, за да я освободи от призраците на миналото и тя да му позволи да я обича. 

Защо през есента: Много исках да препоръчам и български автор, а когато става дума за есенни романи, една от първите ми асоциации винаги е “Сън” от Камелия Кучер. Многопластов роман с характерния за авторката философски оттенък, който ни провокира да разсъждаваме върху теми като любовта и семейството, доверието и лоялността, гордостта като предимство и недостатък, миналото като призрак, който напомня за себе си в настоящия миг. Нотките на меланхолия и вглъбеност, които се долавят така фино между редовете, също пасват отлично на духа на есента и читателят има усещането как пада в прегръдките на красив роман, на сън, от който не иска да се събужда.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.