“Наръчникът на Хайди за мръсни думи” – Анди Арнд и Тара Сивек

“Наръчникът на Хайди за мръсни думи”. Заглавието само по себе си привлича и не ти позволява да подминеш книгата, без да се поддадеш на изкушението да надникнеш в нея и да видиш колко богат е речникът на тази Хайди. Каквито и очаквания да имате за този роман, можете спокойно да ги оставите на закачалката вкъщи, защото ви обещавам, че не е това, което си мислите (колкото и клиширано да звучи). И сега смятам да ви разкажа защо.

“Наръчникът на Хайди за мръсни думи”:

  • Автор: Анди Арнд и Тара Сивек
  • Жанр: Чиклит, романтика
  • Страници: 224стр.
  • Година на издаване: 2021г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Артемис Букс

Хайди е млада жена, която живее в малко градче, където всеки си вре носа в работата на другия. Включително родителите ѝ. Хайди има един проблем. Всъщност няколко. Безнадеждно влюбена е в съседа с чаровната усмивка, но не събира смелост да го покани дори на една среща. Не иска повече да работи като детска учителка, но все още не е много сигурна с какво иска да се занимава. Много е срамежлива. Толкова, че не може да прочете дори един ред от някоя по-гореща сцена в любовен роман, без да я цензурира. Една вечер Хайди решава да удави проблемите си в чаша вино. Добре де, в няколко. А това води до запис на първия епизод от нейния подкаст “Еротика на промоция с Хайди”. Излишно е да казваме, че на другата сутрин Хайди не помни нищо от изявата си, но именно така започва нейният път към промяната. И кой знае, в края може да я очаква мъжът, за когото винаги е мечтала…

Започвам да чета “Наръчникът на Хайди за мръсни думи” от Анди Арнд и Тара Сивек късно вечер, след като детето тъкмо е заспало, а на мен главата ми е пълна с онези един милион задачи, които не успявам да свърша. Трябва да заглуша тягостния глас на съвестта, че вместо да си почивам и да спя, е по-добре да стана и да отметна още нещо. Затова заставам пред онази застрашителна купчина с книги, които чакат ред, и грабвам заглавието, което ми се струва най-любопитно. И ето го първият проблем – историята грабва още с първите страници и вече правя сметки на ум, дали мога да я прочета за една нощ (всеки книгохолик знае, че сънят е надценен). Предизвикателството идва с втория проблем – книгата е забавна. Ама не от онзи тип, при който леко се подсмихваш и отгръщаш следващата страница, а от другия -заливаш се от смях и ти излизат сълзи на очите, защото е късно и има сериозна опасност да събудиш къщата.

“Наръчникът на Хайди за мръсни думи” е чиклит роман – увлекателно написан, оригинален, хумористичен и, разбира се, подправен с точната доза романтика. Всъщност е история за една млада жена, която просто мечтае да бъде щастлива: да се събере с човека, в когото е влюбена, да отстоява своето пред родителите си, да стъпва уверено на улицата и да спре да се сравнява с другите. И първата стъпка към тази така желана промяна е новата ѝ работа. Работа, която едновременно я кара да се изчервява, но и я провокира да излезе от черупката си и да спре да бъде толкова нерешителна, затворена и свенлива.

Хайди се оказа една изключително сладка и симпатична героиня, чийто образ търпи сериозна трансформация, а ние виждаме цялата метаморфоза от първия ред. Най-ценният урок, който тя научава, казва, че увереността и самочувствието идват тогава, когато започнеш да обичаш и приемаш себе си. С нейната история авторите се обявяват против предразсъдъците, които често водят до грешни заключения (заглавието на романа само по себе си е такава провокация), против шаблоните, в които обществото все още се опитва да вкарва една личност, против категоризирането на секса като тема табу. Мисля, че много от читателките биха открили някакви сходни черти с Хайди – в опитите ѝ да удържи на натиска от близки и роднини да се омъжи и да роди деца, защото времето си минава; в стремежа ѝ да си намери работа, която не просто да върши механично, а да ѝ носи някакво удовлетворение; в несигурността ѝ дали може да отговори на критериите, които социални мрежи и медии налагат, оформяйки облика на съвременната модерна жена.

Макар в “Наръчникът на Хайди за мръсни думи” на фокус да са перипетиите на главната героиня и най-вече нейното израстване, любовта и романтиката също играят ключова роля за сюжета. Мисля, че най-много ми хареса идеята, че трябва да си намериш партньор, който да те обича без филтри.

Горещи сцени в книгата не липсваха, но не е нищо от това, което ви се върти в главата. Защото авторите са гарнирали всичко с много хумор и ни срещат с безобразно симпатични персонажи – като започнем с майката на Хайди и стигнем до нейната леля и най-добрата ѝ приятелка (която освен всичко останало е автор на еротична литература).

Накратко – ако се чудите с коя книга да прекарате уикенда, то “Наръчникът на Хайди за мръсни думи” от Анди Арнд и Тара Сивек е вашето заглавие.  Забавна, оригинална, романтична – какво повече може да искате от една история в мрачен и дъждовен есенен ден?

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг