5 избрани книги за октомври 2021 г.

by Хриси

Този път селекцията с избрани заглавия за месеца е скромна, но пък са издания, за които определено се вълнувам. 5 книги, които очаквам през октомври 2021г.

“Френският фотограф” – Наташа Лестър

Когато започнах “Тайната на Диор” – първата ми книга от Наташа Лестър, съвсем не очаквах, че толкова ще ми хареса. Авторката се доказа като увлекателен разказвач, който предлага на читателите необикновени и завладяващи истории. Затова новината, че ще има нов роман от нея, бе приета от мен с огромна радост. Ето какво пишат за “Френският фотограф”:

Романът „Френският фотограф“ разказва историята на тази жена – събирателен образ на множество фотографки и журналистки, отразявали Втората световна война наравно с мъжете, но получили истинско признание едва десетилетия по-късно. Част от историите в тази книга се основават на репортажите на военния кореспондент Марта Гелхорн, писателка и бивша съпруга на Хемингуей. Прототип на главната героиня обаче е Лий Милър, американска фотографка, станала известна със своите снимки от наскоро освободените лагери „Бухенвалд“ и „Дахау“, от превземането на Париж и битката за Елзас.

Книгата е на издателство Сиела и вече е по книжарниците.

“Изповедта на Борджиите” – Алиса Паломбо

Не съм особено запозната с известните италиански фамилии, изиграли ключова роля за хода на историята (в този ред на мисли, предстои ми да чета и “Сицилианските лъвове”). Може би затова намирам “Изповедта на Борджиите” за едно от интересните заглавия този октомври. Алиса Паломбо фокусира вниманието ни върху знакови моменти от възхода и падението на Борджиите – обявяването на Родриго Борджия за папа Александър VI, а на сина му Чезаре – за кардинал, връзките, които фамилията създава с цел да увеличи могъществото и властта си. А междувременно четем за млада жена на име Мадалена, която се оказва във вихъра на всички събития и има нещастието да се влюби в мъж, който поставя амбициите си над любовта. Романът излиза с логото на “Софтпрес” и го очакваме на 7 октомври.

“Коледният Прасчо” – Дж. К. Роулинг

Нова приказна книга от Дж. К. Роулинг? Давайте я насам! Още повече, че става дума за коледни вълшебства и приключения. Когато любимата играчка на малко момче на име Джак изчезва, неговият коледен подарък – Прасчо, му предлага помощ. Двамата се впускат в спасителна операция, за да открият най-добрия приятел на Джак, и попадат в един приказен свят, където играчките оживяват и разказват една забавна, вълнуваща, незабравима история. Очакваме я от издателство “Егмонт” на 12 октомври.

“У дома за Коледа” – Джени Хейл

Оставаме на коледна вълна с новата книга на Джени Хейл. Вече съм ви споменавала, че харесвам повече зимните ѝ романи – авторката е майстор в създаването на празнична атмосфера и съм сигурна, че “У дома за Коледа” е точната книга, за да се настроите на декемврийско настроение. Али Ричфийлд обича Коледа, затова е щастлива от възможността да работи като управител на старото имение Ашфорд, тъй като в задълженията ѝ влиза и организирането на коледното тържество на семейство Марли. С неограничен бюджет и отбор от хора, които да помогнат в поддръжката, задачата не би трябвало да е особено трудна. Или пък не? Чакаме книгата от издателство “Хермес” на 28 октомври.

“За жените и солта” – Габриела Гарсия

Книгата на Габриела Гарсия – “За жените и солта”, не може да бъде подмината. От ярката корица в наситени екзотични нюанси до пъстрите и сложни персонажи, с които обещава да ни среща, този роман носи в себе си цветовете на латиноамериканската култура и включва богата палитра от женски образи. В него се говори за отчаяние и сила, за надежда и борбеност  и се разказва история, която започва от далечната 1870 г. Книгата излиза на 20 октомври с логото на издателство “Сиела”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.