Какво прочетох през септември 2021г. ?

by Хриси

Любим септември! Винаги ми носи толкова хубави емоции и един куп чудни книжни срещи. Ето с кои заглавия прекарах последния месец.

“Музата на диктатора” – Найджъл Фарндейл

Един доста любопитен исторически роман, който ни среща с Лени Рифенщал – жената, режисирала филмите, изиграли ключова роля за пропагандирането на Хитлер и неговата партия в периода на нейния възход. Найджъл Фарндейл посвещава книгата си именно на темата за манипулирането на масите и всяването на страх, а между това разказва историята на истинсската Лени Рифенщал, която се врича във вярност на своята най-голяма любов – киното, и до последно пази своите тайни.

“Смърт в сенките” – Вал Макдърмид

Определено крими роман по мой вкус. “Смърт в сенките” ни прави част от разследването на поредица престъпления, дава ни ексклузивен достъп до света на един профайлър и ни помага да вникнем в психологията на един сериен убиец. Вал Макдърмид определено е написала книга с атмосфера. От дъждовните и тихи улички на Лондон, през гористите местности на Шотландия до богатия на исторически забележителности Толедо, с които са свързани не една и две мрачни градски легенди – всичко нашепва, че нещо необратимо ще се случи. Изключително любопитно и интересно четиво, с което прекарах по-голямата част от отпуската ми.

“Магазинчето за подаръци и усмивки” – Мануела Инуса

Да разведрим сериозните теми с една уютна и сладка история, каквато е “Магазинчето за подаръци и усмивки”. Този път Мануела Инуса ни разказва историята на Орхид, в чието магазинче се крият всякакви изненади за любими хора. В книгата четем за нейните любовни драми и дилеми, но и срещаме другите героини от поредицата – винаги готови да подадат ръка на своя приятелка. Както винаги, щастливият финал тук е гарантиран, но ви обещавам, че няма как да предположите как точно звучи той.

“Имението Боско Бианко” – Диего Галдино

Петата ми книга от Диего Галдино, но определено не бих казала, че е най-добрата му. Този път някак не успях да се настроя на неговата романтична честота. Историята ни разказва за едно красиво имение на брега на Амалфи (човек наистина може да си помечтае какво би било, ако живееше там) и неговите наследници. Когато Мая вижда Джорджо, решава, че пред нея стои другият наследник. Но всъщност той е изпратен с тайна мисия – да не издава самоличността си и да я убеди да продаде своя дял на алчния му шеф. Никой обаче не е вярвал, че Джорджо и Мая ще се влюбят, а когато любовта се намеси, тогава плановете поемат в съвсем различна посока.

“Другата жена” – Мери Кубика

“Другата жена” от Мери Кубика е наелектрезиращ психотрилър, който ще ви хипнотизира със завладяващ и заплетен сюжет, както и със сложни и мистериозни герои. Историята се завърта около убийството на жена в малко островно градче. Но покрай него се променя животът на новодошлите Сейди и Уил, както и на техните деца. Миналото винаги ни застига, а Сейди ще разбере, че в нейния случай то е пълно с тайни, които заплашват най-страховитите ѝ кошмари да се превърнат в реалност.

“Червената панделка” – Люди Адлингтън

През септември може да се каже, че бях на историческа вълна. Сред прочетените романи от този жанр бе и “Червената панделка”. Книгата е ориентирана към тийн читателите, но гарантирано ще се хареса на всички любители на човешки истории от периода на Втората световна война. Самата Люси Адлингтън пише много красиво и изразително, с богати символи и метафори, които правят разказа за тежката съдба на нейната героиня – Ела, още по-живописен и въздействащ.

“Изгубени рози” – Марта Хол Кели

Четох “Изгубени рози” от Марта Хол Кели още когато излезе преди време на английски, но не можех да не споделя, че от този месец вече може да я намерите и на български. Очаквано, авторката ни поднася един изключителен исторически роман, в който на фокус отново са три жени. Само че този път Марта Хол Кели ни връща още по-назад във времето и ни прави свидетели на края на Руската империя и раждането на първото комунистическо правителство в Русия. Една история за смелост, лоялност и човечност, за истинските приятели, които си личат в най-трудните моменти.

“Пепел в снега” – Рута Сепетис

Нова книга от Рута Сепетис – това, ако не е книжно събитие, не знам кое е. Обожавам стила на писане на авторката, а предишните ѝ романи “Сол при солта” и “Фонтани на мълчанието” са сред най-любимите ми. Затова нямаше как да пропусна “Пепел в снега”. Тук авторката ни среща с Лина – горда, непримирима, несломима. Тя е олицетворение на всички онези хора, които заради амбициите на Сталин са изтръгнати от корените, изгонени от домовете, за да бъдат захвърлени в работнически лагери в Сибир. Независимо от всичко, те запазват достойнството и духа си, бранят спомена за живота преди режимът да си присвои техните съдби и да се разпорежда с тях. Лина е талантлива художничка, която с въглен запечатва картините, на които става свидетел, и лицата, които не бива да потъват в морето от изгубени и забравени души. С думи и щрихи “Пепел в снега” разказва една история за силата на характера, за семейството и приятелите, за смелостта да защитаваш това, в което вярваш и обичаш.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.