“Другата жена” – Мери Кубика

by Хриси

За да напишеш добър трилър, се изисква много талант. Но когато става дума за игра на ума и въображението, за организирането на впечатляващ спектакъл, в който ролите са отлично разпределени, а маските крият истинските лица на актьорите до самия финал, тук вече става дума за майсторство, което не е по силите на всеки. За Мери Кубика обаче не е никакъв проблем да дирижира подобно представление – романът ѝ “Другата жена” е самото доказателство, и без съмнение читателят си тръгва доволен от преживяното.

“Другата жена”:

  • Автор: Мери Кубика
  • Жанр: Трилър
  • Страници: 368 стр.
  • Година на издаване: 2021г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Софтпрес

Когато Сейди и Уил Фоуст се местят в малко островно градче в щата Мейн, те си представят спокойствието, тишината и възможността да отгърнат нова страница в живота си. Макар новият им дом да носи мрачни спомени от смъртта на предишната собственичка – сестрата на Уил, и да идва заедно със сърдитата му племенничка – 16-годишната Иможен, която очевидно не иска да има нищо общо с тях, всички са решени да положат усилия и да свикнат с новата обстановка. Но когато жената от съседната къща е открита мъртва скоро след тяхното пристигане, става още по-трудно. Жителите на градчето са разтърсени, а новината е приета най-тежко от Сейди. Тя започва да подлага на съмнение всичко и всички и водена от собствените си страхове, подхваща свое разследване в отчаян опит да открие убиеца, преди да е нанесъл още един удар. Само че колкото повече дълбае в миналото, толкова по-плашещи очертания придобива истината. Оказва се, че Сейди също е пионка в нечий ръце, но дали ще успее да предотврати следващия ход в тази опасна игра?

Няма какво да увъртам, “Другата жена” е сложен психотрилър, който ще ви отвее. Не само ще ви държи в напрежение до самия финал, но и след него ще продължи да ви преследва и измъчва с въпроса “какво прочетох току що?”. Завладяващ, мрачен и зловещ, той коментира въпроси, свързани с менталното здраве, с травми от миналото и последвалите резултати, които се оглеждат в настоящето. Подобно на клопката, в която попада главната героиня в книгата, авторката умело манипулира читателското съзнание, заблуждава го, че може да предположи по кой път е поел злодеят в историята, а всъщност той се крие в сенките и нанася решаващият удар в последните страници.

Мнозина твърдят, че талантът на Мери Кубика се изразява в умението ѝ да изгражда персонажи, които са потенциални злодеи и биха могли без проблем да влязат в ролята на убиеца. Напълно споделям това твърдение – всеки от героите, с които се срещаме в романа, притежава качества и черти, които будят подозрение. А така мистерията става още по-сложна за разплитане. Редуват се гледни точки и ретроспективни моменти, които добавят още нюанси на мнителност и колебание, и картината вместо да придобие по-ясни очертания, се превръща в бегло нахвърлени щрихи на портрет на един убиец. Мери Кубика ни провокира да четем между редовете, да влезем в обувките на един престъпник, който внимателно и търпеливо планира всеки ход, така че винаги да е с крачка напред от останалите.

Самият сюжет е изграден около темата за доверието в една връзка. Познаваме ли наистина човека до нас? Знаем ли какво се крие под пластовете от спомени и преживявания, които са се натрупали във времето? Дали раните са били излекувани, или са събирали гной и постепенно са тровили кръвта…и душата. Ревността е сред най-популярните мотиви за извършване на престъпление, но често отвъд нея се крият още по-комплексни проблеми, останали невидими за очите.

Две неща ми допаднаха особено много в “Другата жена”. Едното е, че Мери Кубика е създала един наистина провокативен и сложен образ в лицето на Сейди, който неминуемо буди полюсни реакции у читателя. Другото е, че е изградила динамичен и непредсказуем сюжет, в който дори когато си мислиш, че си разшифровал загадката, авторката прави рязък завой и отново те изважда извън релси. Като усещане и вайб сравнявам “Другата жена” със „Съпругата помежду ни“ и „Моята прекрасна съпруга” – романи, които вече съм споделяла, че много харесвам.

Накратко, “Другата жена” от Мери Кубика е оригинален и наелектризиращ психотрилър, в който сложни персонажи редят изкривена мозайка от тайни и интриги. А на читателите не им остава нищо друго, освен да се насладят на един дяволски добър сюжет и да видят какво им е подготвила авторката на финала.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.