“Петте аромата на нашата любов” – Лор Маржоран

by Хриси

На какво ухае любовта? А домашният уют? А споменът за най-щастливия момент в живота ви? Лор Маржоран, автор на романа “Петте аромата на нашата любов”, изгражда история именно около тези въпроси и в резултат предлага на читателя едно емоционално, вълнуващо и чувствено пътуване в търсене на щастието и любовта.

“Петте аромата на нашата любов”:

  • Автор: Лор Маржоран
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 232 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 3
  • Издателство: Кръгозор

След като губи осеммесечния си син Натан, семейството на Шарлот се разпада – двамата със съпруга й Жулиен се разделят. Тя напълно губи и обонянието, и вкуса си и вече 5 години живее в самота и страдание. Няма желание и за любимата си работа като литературен редактор. Известният писател на бестселъри – чаровният самонадеян Пиер-Еманюел Фран, има идея как да си върне любимата жена. Иска да й подари роман за любовта, която безразсъдно е разрушил, и още по-лошо – позволил е да избледнее. Шарлот е високо ценен специалист от авторите и за Пиер-Еманюел е единствената, която може да помогне на новия му проект с точната си преценка и редакторски умения. Освен това изданието ще включва и ароматизирани разделители, специално създадени от блестящата харизматична парфюмеристка Габриела – талантливият нос на Грас. Тя вижда света през ароматите и нейната задача е да пресъздаде чрез различни ухания петте най-важни момента във връзката на писателя и неговата съпруга – първата среща, първият секс, разочарованието, детето, раздялата. Шарлот първоначално отказва, после обаче казва „да“, защото проектът много й харесва – той е амбициозен, провокативен, завладяващо искрен. Но за нея крие и редица опасности… 

“Петте аромата на нашата любов” е романтична книга, която преплита три съдби – на един писател, на литературен редактор и на парфюмерист. И докато всеки от тях се бори с драмата, травмите и предизвикателствата от личния си живот, пътищата им се сливат в името на обща идея – да облекат в думи и аромати историята на една голяма любов. История, която отключва сетивата и те кара да се вслушваш в тишината, където се крият спомени, мелодии и ухания. Там са и отговорите на въпросите какво е било и какво ще бъде. Много нежна, ефирна и изразителна, “Петте аромата на нашата любов” е за онези романтични души, които вярват, че всяко обяснение в любов трябва да е добре подплатено с дела и жестове, а не единствено с прочувствени и сантиментални приказки.

Оригинална и интригуваща – така най-общо бих описала книгата на Лор Маржоран. Да обличаш думите в аромати беше наистина любопитен  подход, но повече ми хареса идеята, че всеки човек има свое ухание – уникална есенция, основаваща се на сложна и непрекъснато променяща се формула. Такава е и любовта – комбинация от аромати и нотки, които разчитаме по свой начин. Метаморфозите, през които преминава, се наблюдават както в думите на писателя, така и в съставките, които парфюмеристката използва, а редакторът се явява свързващото звено, което обединява сетивата.

Има нещо много характерно при френските писатели на любовни романи, което ги отличава от останалите – историите им са пламенни и някак живи, извиват се във фееричен танц от емоции и преживявания, приемат неочаквани форми и носят усещане за лекота въпреки тежестта на проблемите, с която са натоварени главните герои. “Петте аромата на нашата любов” не прави изключение. Лор Маржоран говори ясно и по същество, без да спестява нито болката от внезапна загуба, нито надеждата за още един шанс, нито еуфорията от предоставената възможност да изразиш себе си чрез таланта и изкуството. Хареса ми, че е представила различните гледни точки, защото така читателят придобива по-добра представа за значимостта на всяка от трите ключови роли при написването на романа. Похватът с “книга в книгата” също е нещо, което ме привлича в една история.

Искаше ми се да имам малко повече информация за самите герои – някои опознах по-добре, докато други останаха загадка. Но до известна степен осъзнавам, че това е умишлен ход от страна на авторката, тъй като тук на фокус не са отделните лица, а по-скоро вдъхновението, талантът и любовта.

Накратко, “Петте аромата на нашата любов” от Лор Маржоран е книга, която говори по необикновен начин за любовта и способността ѝ да ни показва правилната посока, когато чувстваме, че сме изгубили пътя. И да не забравя – страниците ухаят на жасмин. Факт, който превръща четенето на книгата в своеобразна книготерапия с успокояващ ефект.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.