“Магазинчето за подаръци и усмивки” – Мануела Инуса

Ако сте почитатели на поредицата “Валери Лейн”, то неминуемо трябва да задоволите любопитството си и да опознаете отблизо жената от “Магазинчето за подаръци и усмивки”, зад чиято увереност и приказливост се крие едно нежно и уязвимо сърце, което копнее да бъде безрезервно обичано.

“Магазинчето за подаръци и усмивки”:

  • Автор: Мануела Инуса
  • Жанр: Романтика, Чиклит
  • Страници: 240 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Хермес

Магазинчето за подаръци е сбъднатата мечта на Орхид. Нейното желание е да подарява усмивки, така че всеки, който прекрачи прага на нейния цветен свят, да си тръгва с нещо, което да му носи радост и настроение. Самата тя обаче все по-често се поддава на тъгата и меланхолията, а причината е хаосът в личния ѝ живот. Връзката с приятеля ѝ буксува, но готова ли е наистина да се откаже от него и да се остави да бъде омагьосана от чаровния собственик на цветарския магазин отсреща? Едно е сигурно – време е Орхид да вземе решение и да си позволи да бъде щастлива. Остава само да избере с кого.

Да си призная, когато започнах да чета “Магазинчето за подаръци и усмивки” от Мануела Инуса, малко се бунтувах. Срещу героинята, чиято нерешителност понякога не разбирах, или срещу развоя на събитията, който определено не следваше стандартната посока. Но след като завърших историята и я оставих малко да отлежи в съзнанието ми, всъщност бих казала, че това е една от по-добрите книги на авторката, защото коментира реални проблеми от ежедневието на една двойка, а финалът беше неочакван и оптимистичен.

“Магазинчето за подаръци и усмивки” е петата книга от поредицата за “Валери Лейн”. Приятелският кръг, около който Мануела Инуса изгражда книгите си, е топъл, сърдечен и приветлив – всеки читател знае, че е добре дошъл в компанията на тези усмихнати жени. С всяка следваща книга фокусът върху връзката помежду им и върху идеята за сплотените малки общности се засилва, но все пак авторката запазва правото си да навигира читателското внимание и да провокира размисли и дискусии по различни теми, свързани с любовта. Този път ни разказва историята на Орхид – може би най-шумната, открита и колоритна персона на “Валери Лейн”. Пукнатините в личния ѝ живот се забелязваха още в предишните романи, но е дошъл моментът да направи избор и да понесе последствията от него. Не мога да говоря много за сюжета на книгата, тъй като определено това е най-изненадващият от всички романи на Мануела Инуса, но ще се опитам да споделя какво ми е направило по-силно впечатление в историята тук.

Всъщност, хареса ми посланието, че човек трябва да се бори за любовта – всяка връзка изисква грижи, внимание, компромиси. Но като всичко останало при една двойка, и тук усилията трябва да споделени. Комуникация, взаимно доверие и искреност са ключови съставки за изглаждането на всеки проблем, но и трите липсваха в отношенията на Орхид с приятеля ѝ. Мануела Инуса ни забърква в сложен и драматичен любовен триъгълник и доста хитро е изградила персонажите така, че на читателят да му е максимално трудно да вземе страна и така симпатизира още повече на главната героиня. Допадна ми идеята, че няма безгрешни хора и винаги можем да се върнем един ход назад, за да погледнем ситуацията от различен ъгъл. Дилемата, пред която самата Орхид беше изправена, бе по-скоро между разума и сърцето, които непрекъснато влизаха в остър конфликт. Докато едната страна се води от емоцията и импулса, другата ревностно пази богатство, което е трупано с години, и гради стена от спомени и факти. А истината е, че за да бъде човек щастлив, се изисква партньорство между двете страни.

Като стил на писане, книгата е семпла и непретенциозна – набляга се предимно на човешките взаимоотношения и разговорите, а значително по-малко на стилистиката на езика. И все пак историята е приятна, отпускаща, романтична и гарнирана с доза хумор.

Ако сте почитатели на книгите на Мануела Инуса, съветвам ви да не подминавате историята на Орхид. Освен любовната драма, която ще проследите отблизо, авторката ви подарява възможност да прекарате още малко време в компанията на жените от “Валери Лейн” – да се разходите из цветната уличка, да се порадвате на гостоприемната атмосфера и да повярвате в магията на доброто приятелство.

Related posts

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър

“Аталанта” – Дженифър Сейнт

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали