“Смърт в сенките” – Вал Макдърмид

by Хриси

Още като стягах багажа за ваканцията, знаех, че “Смърт в сенките” от Вал Макдърмид задължително влиза в списъка с книги, които ще ми правят компания. Но съвсем не подозирах колко обсебваща може да е тя. Защото от един момент нататък не ме интересуваше нищо друго освен да разбера кой е убиецът, в чиято паяжина сме се оплели.

“Смърт в сенките”:

  • Автор: Вал Макдърмид
  • Жанр: Трилър, криминален
  • Страници: 576 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Еднорог

Доктор Фиона Камерън е профайлър – специалист по психологическо профилиране, с чиято помощ полицията може да разпознае или локализира извършители на тежки престъпления. Заради натрупания опит и безпогрешната ѝ система, разследващите често се допитват до нея. Докато доктор Камерън работи по нова поредица от случаи в Испания, в Англия е намерено тялото на популярен и награждаван автор на трилъри. Особеното е, че писателят е загинал по начин, който копира едно към едно смъртта на жертвите от най-известния му роман. Половинката на доктор Камерън също е писател, чиито истории разказват за сериен убиец, но на този етап всички се успокояват, че няма място за паника и притеснение и най-вероятно извършителят просто е бил някой луд фен на жертвата. Но когато случаите зачестяват, вече няма съмнение, че убиецът има план, който стриктно следва. План, в който най-вероятно фигурира и името на любимия на доктор Камерън. Тогава за нея въпросът да открие кой е извършителят става жизненоважен. Но дали ще успее навреме? Фиона трябва да загърби демоните от своето минало и да действа. Тя навлиза в света на сенките, за да свали маската на един фантом и да се изправи срещу него в последна схватка сред мрачната пустош на шотландските планини.

Втората ми среща с творчеството на Вал Макдърмид определено мина по-вълнуващо от предишната (която също броя за успешна) и усещам, че връзката ми с британската авторка се задълбочава. Не мисля, че причината е, защото вече съм запозната със стила ѝ на писане – една идея по-описателен от обичайното за жанра, а по-скоро защото в “Смърт в сенките” ни предлага дяволски добър криминален сюжет, който ни въвлича в разследването на поредица от престъпления. Сложен, заплетен, напрегнат роман, който печели вниманието на читателя с необикновена главна героиня и мистериозни убийства, които не носят никакви конкретни подсказки кой е извършителят.

Разказан от няколко гледни точки, “Смърт в сенките” ни въвежда в ежедневието на един профайлър. Какво е да изготвяш профил на безскрупулен убиец, да вникнеш в неговите мотиви, да предвидиш действията му преди да е станало твърде късно? Доктор Фиона Камерън определено се нарежда сред любимите ми персонажи не само заради нестандартната професия, но и заради качествата, които притежава – наблюдателна, аналитична, с безпогрешна интуиция и отлична логика. Беше ми изключително интересно да проследя системата ѝ на работа – опита ѝ да вмъкне един непознат в познати за нея рамки, да върви по следи, които самият престъпник не осъзнава, че е оставил, да разпознае лицето, което се крие в сенките.

Междувременно четем за работата на авторите на трилъри и криминални романи – богатото им въображение е извор на сюжети и идеи, които печелят нови читатели,  но винаги съществува риск талантът им да послужи за нечие вдъхновение и да отключи решителността на един убиец. Особеното в този роман е, че списъкът с имена на жертвите този път ни е известен от самото начало, но това, което не знаем, е как и кога ще бъде нанесен поредният удар. Динамиката на действието и ескалацията на напрежението подхранват читателското любопитство, а липсата на достатъчно улики отключват множество хипотези за разнищване на мистерията. Фактът, че една от мишените на убиеца, беше близка на доктор Камерън носи допълнителна доза адреналин и  усещане за надпревара с времето.

“Смърт в сенките” определено е книга с атмосфера. От дъждовните и тихи улички на Лондон, през гористите местности на Шотландия до богатия на исторически забележителности Толедо, с които са свързани не една и две мрачни градски легенди – всичко нашепва, че нещо необратимо ще се случи. Намирам за отличен ход от страна на авторката вмъкването на кратки пасажи от романите на жертвите, както и знакови бележки от името на убиеца. Но не крия, че най-интересно ми беше да прочета как точно се изготвя психопрофил и какви са логическите връзки при действията на един престъпник.

В заключение ще споделя, че “Смърт в сенките” от Вал Макдърмид е за всички фенове на криминологията. Роман, който ни напомня, че отмъщението е ястие, което се сервира студено. А страниците с напрегнат сюжет гарантират, че всеки читател ще изпита онази тръпка, която кара кожата ни да настръхне. Сякаш някой ни наблюдава в сенките.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.