Какво прочетох през август 2021 г.

by Хриси

Дълъг месец беше, но пък така успя да побере няколко наистина чудни романа. Нямах толкова време да пиша и да спазвам “графика” на публикуване, за което се извинявам, но между четенето и писането мисля, че се досещате, кое ме изкушава повече. А ето кои книги ми правиха компания през август.

“Островът на изгубените дървета” – Елиф Шафак

Знам, че има още време до края на годината, но смело мога да я заявя, че “Островът на изгубените дървета” от Елиф Шафак се очартава като любимото ми заглавие за 2021 г. (до момента със сигурност). Много харесах историята, символиката и посланията, които авторката вплита в сюжета. Много човешка книга, с акцент върху безумието на войната, разрухата, на която хората са способни, и природата, която пази спомените за нас – и хубавите, и лошите.

“Сърцето не изгаря при пожар” – Катрин Сентър

За пръв път четох “Сърцето не изгаря при пожар” от Катрин Сентър преди няколко години, но този август най-после имах щастието да видя книгата на български. Интересна смесица е – има романтика, лична история, човешка драма и щипка хумор. Катрин Сентър пише увлекателно и ни разказва историята на една жена, която е избрала да се развива в един изцяло мъжки свят – този на огнеборците. Препоръчвам романа често, защото е сред любимите ми.

“Моето гръцко лято” – Манди Багот

Какво е книжно лято без поне един роман, който да ни отведе из плажовете на Гърция? “Моето гръцко лято” от Манди Багот е чудесно ваканционно четиво – разведряващо, приятно и непретенциозно. С него се разхождаме из Атина, Кефалония и Корфу, четем историята на една жена, която най-после е събрала куража да сбъдва мечтите си. И това пътуване ѝ носи тъкмо новото начало, от което се нуждае.

“Записки от Шато Лакрот” – Мария Касимова-Моасе

Най-забавната книга на лятото – така бих описала най-кратко “Записки от Шато Лакрот” от Мария Касимова-Моасе. Толкова съм се смяла с преживелиците на героите, с комичните ситуации, които ги преследваха навсякъде! Сблъсъкът на две толкова различни култури, каквито са френската и българската, подсказваше, че всеки читател го очаква приключение на страниците на книгата, но не подозирах в какви мащаби се е развихрила авторката. Харесва ми талантът на Мария Кисимова-Моасе да се надсмива над темпераментната, често твърде бурна и шумна натура на нашенците, но и да иронизира свръхделикатната и самовлюбена природа на французите. А езикът ѝ е толкова пъстър и жив, че историята става още по-колоритна. Със сигурност едно от най-ярките книжни преживявания това лято!

“Щипка пакости: Любов, захар и магия” – Ана Мериано

“Щипка пакости: Любов, захар и магия” е вълшебен детски роман, който може да запали всеки малък читател по литературата (и готвенето). В него Ана Мериано комбинира точните съставки, за да се получи най-сладката история, на която сте попадали наскоро. История за семейството и приятелите, за добрите намерения и не чак толкова добрите решения, за необходимостта да носим последствията от направените избори, но и за щастието да имаме близки, на които винаги можем да разчитаме.

“Петте аромата на нашата любов” – Лор Маржоран

На какво ухае любовта? А домашният уют? А споменът за най-щастливия момент в живота ви? “Петте аромата на нашата любов” от Лор Маржоран се оказа доста интригуващо четиво – нежна, феерична и чувствена книга, която отключва сетивата. Тук авторката преплита три съдби – на един писател, на литературен редактор и на парфюмерист. Да обличаш думите в аромати беше наистина любопитен и оригинален подход, но повече ми хареса идеята, че всеки човек има свой аромат – комплексен, уникален, различен и винаги променящ се. Такава е и любовта – комбинация от ухания и нотки, които разчитаме по свой начин. И да не забравя – страниците ухаят на жасмин, което на мен ми действа изключително успокояващо и терапевтично.

“Слепият убиец” – Маргарет Атууд

“Слепият убиец” от Маргарет Атууд определено е книга, която се помни. Заради необикновената и толкова оригинално поднесена история, заради многопластовия и задълбочен сюжет, заради редуването на жанрове с такава лекота – талант, който Маргарет Атууд неведнъж е демонстрирала, че притежава. Романът засяга множество теми, така че всеки читател да намери нишка, която с удоволствие да проследи. А финалът – той дава много храна за размисъл, така че дори след последната страница книгата продължава да живее в нашите мисли.

“Сблъсък на звезди” – Сюзън Елизабет Филипс

Август получи своята втора доза романтика с новия роман на Сюзън Елизабет Филипс – “Сблъсък на звезди”. Свежа, забавна, гореща история, в която авторката вмъква и елемент на съспенс. Хареса ми идеята да не ставаме роби на предразсъдъците и да не прибързваме със заключенията за хората, без да сме ги опознали. Отличната химия между двойката и фактът, че са от два съвършено различни свята (тя е оперна прима, той е звезда от спорта) правят сюжетът интересен и вълнуващ.

“Докато музиката свиреше” – Натаниъл Ланде

Разкошен исторически роман! Знам, че вече се чудите с какво толкова може да ви изненада поредната книга за лагерите и войната, но обещавам ви, “Докато музиката свиреше” абсолютно си заслужава вниманието. Заради стила на Натаниъл Ланде – да “композира” с думи, заради надеждата, която един талантлив композитор облича в мелодия и сценични костюми, заради силната връзка между баща и син, заради делото на чешката съпротива и хармонията между фикция и реалност в романа.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.