“Щипка пакости: Любов, захар и магия” – Ана Мериано

by Хриси

Независимо от годините, детските романи продължават да са ми слабост. С приключенията, които са приютили на страниците си, правят всичко по-ярко и по-цветно, съдържат мъдрости, които е добре да се напомнят и на възрастните, и най-важното – поръсват деня ти с щипка вълшебство. “Щипка пакости: Любов, захар и магия” от Ана Мериано е чудесен роман, с който да запалите малките читали по книгите, а защо не и вие да се позабавлявате с щурата и сърцата Лио.

“Щипка пакости: Любов, захар и магия”:

  • Автор: Ана Мериано
  • Жанр: Детски роман
  • Страници: 320 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Издателство: Лютиче

Лио е на 11 и отстрани погледнато е едно нормално дете. Семейството ѝ държи пекарна, която е любима на жителите на малкото градче Роуз Хил, Тексас – „Любов и захар“. От там винаги се носи примамващо ухание на вкусни изкушения и лакомства, които са подходящи за всякакви случаи. Семейството на Лио е от мексикански произход и за тях най-важният ден в работния календар е този на годишния фестивал, по време на който хората се маскират, а пекарната работи на пълни обороти, за да осигури вкусотии за всички. Лио се надява тази година да ѝ позволят да се включи в подготовката, както разрешават на по-големите ѝ сестри, но вратата на кухнята отново остава затворена за нея. Любопитна по природа, тя е твърдо решена да разбере какво крие семейството ѝ. Представете си изненадата ѝ, когато попада на стара книга с вълшебни рецепти и научава, че е наследница на род с магически способности. Лио знае, че другите ще я смъмрят заради тършуването, затова засега избира да не споделя разкритието си. Но когато приятелката ѝ Керълайн има проблем, малката магьосница е готова веднага да ѝ помогне. Има само една подробност – още не владее добре магията, а това само по себе си е рецепта за пакости и объркани планове.

У дома си имам един малък читател – захранвам го с книжки и приказни истории от най-ранна възраст. Колкото по-цветни и забавни, толкова по-добре. Старая се да му показвам, че литературата е свят с необятни възможности, а колкото по-будно е въображението, толкова по-вълнуващи стават и книгите. Страхувам се от момента, когато на четенето ще му се залепи етикет “задължително”, затова се подготвям като подбирам детски романи, които да разпалват пламъка на любопитството и интереса. Книги, които да възпитават ценности, но да не звучат нравоучително; които да забавляват и да звучат близко до читателите, но без да се изпразват от смисъл; които те провокират да вярваш, че няма невъзможни неща. “Щипка пакости: Любов, захар и магия” е точно такъв тип детски роман и беше истинско удоволствие да прекарам няколко часа в компанията на Лио и нейното семейство.

Личи си, че първата книга на новото издателство “Лютиче” е избрана с много любов и самата тя връща на читателя това топло и приятно усещане. Изключително увлекателна история, в която авторката събира точните съставки, за да сътвори сладък роман, който да допадне на всеки читателски вкус. В книгата на фокус са приятелството и семейството, но в нея се говори също за доверието и подкрепата, които получаваме от близките ни, за страховете и предизвикателствата, които ни оформят като личности, за грешките и отговорностите, за уроците, които понякога учим в движение, и поуките, които стигат до нас по трудния начин. От чисто възпитателен характер са и някои от най-силните послания на романа, като Ана Мериано се концентрира върху поставянето на ясна граница между истината и лъжата, върху нюансите при добрите намерения и неправилните постъпки, върху идеята, че семейството е нашият най-ценен и верен съюзник. А най-хубавото е, че всичко това е гарнирано с доза хумор и щипка магия.

Има един куп други детайли, които ми допаднаха в книгата. Започвам с присъствието на мексиканската култура чрез емблематични празници, обичаи, вярвания, различни кулинарни препратки и вкусни рецепти. Чисто метафорично ми хареса как авторката представя готвенето като магия – таен ритуал, в който е важно да използваш точните съставки, да измерваш прецизно всичко, за да се получи онзи съвършен резултат, към който се стремиш. Имаше оригинални и много забавни кулинарни сравнения и метафори, така че чисто стилово романът да отговаря на сладкото заглавие, което носи. Допадна ми също как Ана Мериано рисува взаимоотношенията между Лио и нейните сестри и как говори за проблемите на приятелката ѝ Керълайн – напомня ни, че перфектни семейства няма, но с любов и доверие се постига баланс и хармония. И разбира се, частта с влюбването – онези първи вълнения, с които подрастващите биха се асоциирали и които биха върнали техните родители в спомените.

Завършвам ревюто с най-сладката част, а именно – в края на книгата ще намерите няколко рецепти, които да изпробвате самостоятелно или с някой малък читател у дома. Защото, повярвайте ми, историята в “Щипка пакости: Любов, захар и магия” от Ана Мериано е толкова вкусна, че непрекъснато ви се иска да посегнете към любимо лакомство.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.