“Моето гръцко лято” – Манди Багот

by Хриси

Море, Гърция и една романтична история – три причини, които са ми напълно достатъчни, за да посегна към “Моето гръцко лято” от Манди Багот. Какво повече му трябва на човек от една книга за лятото?

“Моето гръцко лято”:

  • Автор: Манди Багот
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 400 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Кръг

Беки Роуз не би казала, че е нещастна, но определено не се чувства и щастлива от живота, който води в момента. Освен че лекува разбитото си сърце, тя ежедневно се бори със снизходителното отношение от страна на сестра ѝ, която е неин началник във фирмата за сандвичи, където работи. Един ден чашата просто прелива и точно тогава Беки получава златна възможност – да се грижи за луксозна вила на остров Корфу в продължение на две седмици. Какво толкова може да се обърка? Приключението за младата жена започва още в самолета, когато до нея сяда чаровният  Елиас Мардас. Той пътува до Корфу по работа, но и за да се изправи пред демоните от миналото си. Изпуснати полети, непредвидените спирки по пътя и компанията на Елиас правят цялото преживяване още по-вълнуващо и незабравимо за Беки. И точно когато си мисли, че е време с Елиас да се сбогуват, се оказва, че вилата, в която тя е отседнала, е именно целта и на неговото пътуване. 

“Моето гръцко лято” от Манди Багот е една наистина приятна компания за топлите дни на август. Роман, който затваря между две корици сноп слънчеви лъчи, целувката на морската вода, вкуса на хубавата храна и усещането за едно незабравимо лято. А то определено е такова за главните герои в книгата, чието пътуване се превръща в същинско приключение. С тях се разхождаме из любимата Гърция в търсене на нови пътища, на смели мечти и на едно по-дръзко и решително Аз.

Историята е лека и непретенциозна, но пък носи точния заряд за типичното лятно четиво. Авторката е забъркала сладък коктейл от ваканционно настроение, красиви гледки, вълнуващи преживявания и доза любов. Не бих казала, че романтиката е точно на фокус тук, а по-скоро стремежът на една жена да бъде по-смела, по-решителна и по-независима. В желанията на Беки Роуз се отразяват стремежите на много други като нея – хора, които позволяват да им налагат ограничения на мечтите; които се чувстват пренебрегнати и недооценени; които се притесняват да развихрят креативността си, защото твърде дълго са се съобразявали с чуждото мнение. Но веднъж щом порочният кръг е нарушен, колелото на живота се завърта в друга посока – съмнението е изместено от увереност, а усещането за празнина с чувство на удовлетвореност и цялост.

И все пак “Моето гръцко лято” нямаше да е толкова пъстра, ако не носеше цветовете на любовта. Любов, която понякога носи болка и разочарование, а друг път изпълва дните със смисъл и светлина. Доверието и свободата да покажеш уязвимост изглеждат като твърде голяма инвестиция за Елиас, който веднъж вече е лекувал разбито сърце, но страховете бледнеят пред интензитета на чувствата му към красива британка със склонност да се забърква в сложни и деликатни ситуации.

Най-големият бонус на “Моето гръцко лято” е фактът, че цялата история се разгръща на фона на впечатляващи гледки от Гърция – от античната красота на Атина до магията на Кефалония с пещерата Мелисани и златните брегове на Корфу. Авторката се е постарала да вплете в сюжета елементи от гръцката култура и светоглед, да изпълни страниците на романа с ухание на подправки и гозби, типични за местната кухня, с музика и настроение.

Накратко “Моето гръцко лято” от Манди Багот е подходящ избор за ваканционнен роман. История, която да сложите в багажа за морето, за да сте в пълен синхрон с атмосферата и настроението на вашата отпуска!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.