Криминални романи и трилъри, които да ви правят компания това лято

by Хриси

Всички казват, че е лято и това предразполага към четене на по-леки и неангажиращи четива. Но всъщност този сезон е идеалното време да се впуснете в разплитането на някоя мистерия. Докато събирате слънце на плажа или се излежавате на някоя планинска поляна, компания могат да ви правят трилъри и криминални романи, които поглъщат цялото ви внимание. Ето няколко от тях.

“Списъкът” – Луси Фоли

Сюжет: Мрачен остров, около който витае стара легенда. Старинен замък, където трябва да се проведе луксозна и лъскава сватба. Младоженците – нашумяла реалити звезда и главен редактор на популярно лайфстайл списание. Гостите – избрани лица от техния бранш, но и някои от най-близките им приятели, с които споделят спомени от миналото. Тайни, за които никога не говорят, но и които има опасност да изплуват на повърхността. Защото рано или късно призраците те настигат, а отмъщението е единствената цел, която те крепи. И когато празничните светлини изгаснат, нищо вече няма да е същото.

За книгата: Заплетен сюжет, нарастващо напрежение, мрачна атмосфера – “Списъкът” е като учебник за добър трилър. Луси Фоли е умел и доста хитър разказвач, който предлага на читателите няколко гледни точки на една история, за да обогати сюжета, но и за да разсее вниманието ви от истинския убиец. А такъв несъмнено има и в края на романа ще направи финалния си и решаващ ход.

“Санаториумът” – Сара Пиърс

Сюжет: Детектив Елин Уорнър пристига в луксозен швейцарски хотел заедно с приятеля си Уил. Мястото е модерно, но някак студено и леко плашещо – дали заради суровия планински пейзаж, който огражда хотела, или заради миналото му – бил е санаториум за хора болни от туберколоза, за Елин това определено не е място, където би могла да се отпусне. Още повече, че и предстои среща с брат ѝ по повод предстоящата му сватба. Нещо, което Елин смята да използва, за да се изяснят какво точно се е случило в онзи нещастен следобед, когато един инцидент е променил живота на цялото им семейство. Докато тя се опитва да намери отговорите в миналото, в настоящето възникват въпроси. Бъдещата булка изчезва, в околностите е намерен труп на мъж, а някои определено следи всеки ход на Елин. Когато жертвите стават повече от една, а полицията не може да помогне на обитателите на хотела заради затворен от лавина път, Елин е единственият човек, който може да се опита да хване убиеца, преди да е елиминирал поредната си жертва. 

За книгата: Ако случайно не сте почитатели на високите летни температури, то “Санаториумът” ще ви помогне да се разхладите, като ви пренесе в снежните Швейцарски Алпи. Веднъж щом прекрачите прага на хотела, където е отседнала главната героиня, историята тръгва като лавина. Вълната от подозрения, стари вражди, тайни, интриги и предателства е толкова мощна, че заплашва да унищожи всичко по пътя си. А когато всичко утихне, да остане само споменът за онези, които не са успели да се измъкнат и са останали завинаги затворени между стените на хотела. Историята се повтаря.

“Моята прекрасна съпруга” – Саманта Даунинг

Сюжет: Отстрани погледнато Милисънт и нейният съпруг имат прекрасно семейство – живеят в красива къща в предградията, и двамата имат прилични доходи и се радват на двете си деца. Идилия. Кой да предположи, че зад усмивките на тези толкова нормални хора, се крият двама хладнокръвни убийци. Всичко започва с един инцидент – опит за самозащита биха казали някои. Но тази случка връща страстта и тръпката в брака им, разчупва рутината, с която са свикнали и която постепенно ги е отдалечила. Вече са свързани не само като съпруг и съпруга, а и като съучастници, партньори. Когато труп на една от жертвите им е открит от полицията, фасадата се срива и проличават истинските им лица. Някой винаги върви един ход напред. 

За книгата: Човек и добре да живее, се жени – казват хората. Но дали наистина познаваме половинката толкова добре, колкото си мислим? “Моята прекрасна съпруга” от Саманта Даунинг е психотрилър, който ще ви държи под напрежение и ще ви остави до последно да гадаете кой е добрият и кой е лошият в тази история. А може би няма добри? Гарантирам ви, че четенето ще е удоволствие!

“Криминален клуб “Четвъртък” – Ричард Озмън

Сюжет: На пръв поглед жилищният комплекс за възрастни хора “Купър Чейс” няма с какво да ви впечатли. Тук времето не бърза, а обитателите му имат активен, но и напълно нормален график – плуване в басейна, разходки, партия шах или малко клюки с плетката. Само че това не важи за членовете на затворения криминален клуб “Четвъртък”, които посвещават дните си на разследвания на стари случаи на убийства, при които престъпникът се е измъкнал. Запознайте се с Елизабет, чието минало е забулено в мистерия, Джойс – медицинска сестра с дългогодишен опит, Рон – синдикален лидер, който винаги има какво да каже, и Ибрахим – пенсиониран психиатър, който отлично разчита хората. Когато в комплекса е намерено тялото на жертва, нашата фантастична четворка вижда възможност да покаже своите завидни следователски умения, затова отравят предложение на полицай Де Фрейтас, на което тя не може да откаже – да помогнат за залавянето на убиеца. Но какво да очакваш от хора на тяхната възраст? Всичко! 

За книгата: Не е нужно да чакате четвъртък, за да се запознаете с членовете от криминалния клуб, в който Ричард Озмън ни осигурява достъп. Завладяваща, човешка, безкрайно интересна и с неподправен хумор, книгата “Криминален клуб “Четвъртък” има потенциал да се превърне в едно от любимите ви заглавия за тази година. Може да сте напълно сигурни, че с тези герои няма да ви е скучно дори за момент. Защото въпреки възрастта си, те носят младежки дух и заразителна жажда за приключения.

“Удавниците” – Дженифър Макмеън

Сюжет: През 1929 г. 37-годишната Етел Монро мечтае единствено да стане майка. Макар да се радва на брак, изпълнен с любов, а грижовният ѝ съпруг да я обича отдадено и безрезервно, като че ли щастието им не е пълно без детски смях около тях. Когато, в опит да се разсее от тревожните мисли, двойката заминава на почивка във Вермонт, никой от тях не очаква, че там ще се сбъдне най-съкровеното им желание. Етел е скептична към слуховете за вълшебните сили на водата от изворите, но в отчаянието си прошепва на водата своята най-голяма мечта. Месеци по-късно семейството се подготвя да посрещне първата си рожба, но Етел бързо научава, че изворите отнемат също толкова, колкото и дават. Десетилетия по-късно изворът е част от имота „Спароу крест“, който е в семейството на Джакс от поколения. Двете със сестра ѝ Лекси са прекарали детството си около тъмните води на басейна, за който се разказват всякакви истории, свързани с трагични случаи на хора, намерили смъртта си там. И ако Лекси винаги е вярвала, че има нещо във водата, то Джакс всячески се е опитвала да запази разсъдъка си и да гледа по-рационално. Но когато сестра ѝ е открита мъртва в басейна, а след нея има оставени купища хвърчащи листове с проучвания и факти, Джакс разбира, че водата наистина разказва история. Историята на едно семейство и земята, която са превърнали в свой дом.

За книгата: Мрачна, модерна приказка за две сестри и за вълшебната вода, която лекува, но и прибира нещо в замяна. Независимо дали се увличате по книги с призрачен характер, или предпочитате класическа мистерия, със сигурност ще усетите притегателната сила на “Удавниците” от Дженифър Макмеън и няма да ѝ устоите. Защото зад корицата се крие история, която ще ви покаже точно колко е тънка границата между реалността и фантазията.

“Девиците” – Алекс Майкълидис

Сюжет: Мариана Андрос е психотерапевт и макар да познава добре дълбочината на човешката душа, тя самата все още се бори с тъгата и меланхолията, причинени от тежка загуба на близък човек. Когато нейната племенничка – възпитаничка на Университета Кеймбридж също като нея, се обажда с новината, че е открит труп на момиче в кампуса, Мариана веднага заминава при нея. Покрай познанството ѝ с лица, замесени в разследването, тя също започва свое проучване. Защото за Мариана няма съмнение кой е убиецът – професорът по древногръцка трегедия Едуард Фоска. Слуховете, че ръководи тайно общество, чиито членове попиват всяка негова дума, се оказват верни. От години стените на университета пазят истории, но тази се очертава най-мрачната от всички. Докато Мариана събира доказателства срещу професора, броят на жертвите се увеличава, а категоричността ѝ, че е права, се разклаща. Едно е сигурно – в сенките дебне убиец и една от неговите мишени е именно доктор Андрос.

За книгата: Ефирна, хипнотизираща, различна – “Девиците” от Алекс Майкълидис се нарежда сред любимите ми трилъри за тази година. Оригинален сюжет, който умело вплита препратки към древногръцката литература, като в същото време анализира най-мрачните и скрити къчета от човешката душа. Тайно общество, един убиец на свобода, старинна сграда, която се превръща в лабиринт, от който не можеш да излезеш – “Девиците” от Алекс Майкълидис е абсолютно задължителна!

“Мъжете от фара” – Ема Стоунекс

Сюжет: През 1972 г. край Корнуол трима мъже изчезват мистериозно от фар, разположен насред морето. Няма следи, които да подсказват какво се е случило с тях – всичко вътре е оставено така, сякаш обитателите са се изпарили. Дали морето ги е отнесло, дали са избягали, дали някой недоброжелател ги е навестил – хипотезите са много, но никой не знае каква е истината. 20 години по-късно един писател решава да разкаже историята им, затова се среща с трите жени, останали вдовици. За всяка животът е поел в различна посока – едната продължава да гледа назад към миналото с надеждата, че някой ден ще види отново съпруга си; другата е приела съдбата си, но живее с чувство на вина и разкаяние; третата е отгърнала нова страница, но се пита дали е взела правилното решение, когато се е съгласила да мълчи. Много истини са останали неизречени. Може би е дошъл моментът стореното да бъде поправено.

За книгата: “Мъжете от фара” носи една особена притегателна енергия и е трудно да устоиш на предложението да разплетеш мистерия, която никой не е успял да разкрие. Хареса ми идеята за съвместяването на художествена измислица с действителни събития в един толкова енигматичен и умело написан роман, както и възможността да си съставяш хипотези на базата на различните гледни точки, които авторката е предала в книгата си.

“Смърт в сенките” – Вал Макдърмид

Сюжет: Сериен убиец, който преследва писатели на криминални романи и убива жертвит си по начин, който е описан в романите им. Прецедент, с който полицията не се е сблъсквала досега – трудно успява да вкара извършителя в някакви рамки, а липсата на профил води до невъзможност да предскажат какъв ще е следващият му ход.  Доктор Фиона Камерън, която е специализирала в психологическо профилиране, се намесва в разследването. Мотивите ѝ са по-скоро лични -мъжът, когото обича, е популярен автор на криминални романи и една от жертвите, набелязани от убиеца. Дали ще успее да предвиди действията на преследвача и да предотврати поредното убийство? 

За книгата: “Смърт в сенките” е една от книгите, която предстои да чета. Вече имам бегъл поглед върху стила на Вал Макдърмид покрай “Натюрморт” и ми харесва как пише, как завърта сюжета и как изгражда персонажите си, затова определено този неин роман ми предизвика интереса. Не мога да не направя паралел с “Осем перфектни убийства”, където убиецът убиваше жертвите си, вдъхновен от криминални романи, в които престъпникът се е измъкнал. Тук обаче интересното е, че жертвите са самите автори. Границата между фантазия и реалност е тънка, интересно Вал Макдърмид как е представила нейното размиване.

“Загадката на стая 622” – Жоел Дикер

Сюжет: През една декемврийска нощ в луксозен хотел в Швейцарските Алпи е извършено убийство, а извършителят така и не е открит. Минава време и един писател отсяда в същия хотел, без да знае, че плановете му за ваканция ще претърпят коренна промяна и неусетно ще тръгне по полузаличените дири на това забравено престъпление. Писателят е самият Жоел Дикер, автор и герой на своя роман, който този път избира за декор родния град Женева с неговите банки, възхитителни гледки и мнимо спокойствие. Докато опознава очарователна млада жена и двамата разискват теми за театъра и изкуството, двамата

За книгата: Това ще е първата ми книга от Жоел Дикер, но сюжетът бързо успя да ми грабне вниманието. В същото време, това ще е вторият ми криминален роман/трилър, в който действието се развива в хотел в Швейцарските Алпи и някак гледам все по-скептично на този географски район 😀  Със сигурност обаче “Загадката на стая 622” звучи мистериозно и любопитно, така че нямам търпение да разбера каква история се крие на страниците ѝ.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.