“Ана Уинтор – живот на първия ред” – Джери Опенхаймер

by Хриси

“Дяволът носи Прада” от Лорън Уайзбъргър е една от любимите ми книги, а филма го знам наизуст и обичам да го гледам в дните, в които искам да си спомня за онова 16-17-годишно момиче, което бе готово да разпери криле и да полети. Никога не съм възприемала Миранда Пристли като отрицателен герой (макар да осъзнавах колко безсърдечна може да е понякога), затова не мога да гледам негативно и на нейния първообраз – Ана Уинтор. По-скоро съм подхождала с любопитство и с респект. Това ми се отрази и при четенето на “Ана Уинтор – живот на първия ред” от Джери Опенхаймер – биография, която безспорно хвърля светлина върху загадачния образ на главната редакторка на “Вог”.

“Ана Уинтор – живот на първия ред”:

  • Автор: Джери Опенхаймер
  • Жанр: Биография
  • Страници: 400 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Издателство: Кръг

Безкомпромисна. Властна. Дръзка. Ана Уинтор е лицето на модата вече няколко десетилетия и макар да си е натрупала противоречива репутация, истината е, че нейната дума е закон и малцина са онези, които биха се осмелили да не я послушат. Като всяка публична личност, главната редакторка на “Вог” води интересен живот, а пътят на кариерата ѝ криволичи между любовни разочарования, скандали и междинни спирки в професионалната стълбица, която отвежда към мечтаната позиция в единственото списание, което някога е имало значение за нея.

Ана Уинтор е хищник – доставя ти удоволствие да гледаш с каква елегантност ловува в светските среди, но определено не искаш да си представяш какво е да си нейна плячка и да забие острите си нокти в теб (както е правила със своите конкуренти). Защото това, което е известно за всички, е фактът, че Ана е безпощадна и не се спира пред нищо, ако си е поставила цел. Джери Опенхаймер се е заел с нелеката задача да наблюдава отблизо и да проучи коя е жената, която винаги крие лицето си зад слънчевите очила – откъде е тръгнала, какво ѝ е коствало да стигне до тук, как е успяла да стъпни на най-високото стъпало в модната йерархия и кое ѝ е помогнало да задържи позициите си толкова непоклатими вече години наред.

“Ана Уинтор – живот от първия ред” е ярка и провокативна биография – като личността, с която ни среща. Портрет на една жена, издържан предимно в студени тонове, но толкова впечатляващ и силен като присъствие, че не можеш да отречеш неговия магнетизъм. За да бъде детайлно нарисуван, авторът на книгата е направил редица интервюта с хора, изиграли епизодична или ключова роля в живота на Ана Уинтор. Техните спомени и мнения са внимателно цитирани, така че да бъде елиминирано всяко съмнение в достоверността на биографията. Самата Ана Уинтор обаче е отказала съдействие – факт, който по никакъв начин не ме изненада, тъй като от разказаното за нея виждам, че е затворена и потайна личност. Да споделя публично за чувствата си и за моментите от миналото, които са я формирали като жената, която срещаме днес, не би било приемливо за нея.

“Ана Уинтор – живот на първия ред” е наистина интересна биография – добре структурирана, следваща хронологията на живота на своята “героиня”, книгата се чете леко и увлича. Историята, която Джери Опенхаймер разказва, е изключително любопитна. За едно малко момиче, което е търсило одобрението и обичта на баща си – винаги зает с професионалните си ангажименти. За тийнейджърка, която за разлика от връстниците си, е знаела какво иска от живота и от рано е започнала да работи, за да го постигне. За бунтарка, която не се е страхувала да нарушава правилата. За една икона – жена, която владее модата до съвършенство. За таланта ѝ да създава и да налага тенденции, за умението ѝ да манипулира и ръководи не просто екип от редактори, а всички, които работят в модните среди. За потърпевшите от нейната амбиция – за сълзите, разочарованията и предателствата, за които тя е отговорна. Защото в този свят, светът на Ана Уинтор, целта оправдава средствата.

Въпреки че събраните факти сочат, че главната редакторка на “Вог” е човек с безскрупулен и твърд характер (меко казано) и не един и двама са страдали от него, четейки за постигнатото, не мога да не тая респект към този устрем, към абсолютната отдаденост на една мечта. Но едно е сигурно – на върха е самотно.

Не мисля, че има човек, който да може да заяви смело, че познава истинското лице на Ана Уинтор – нейните най-изящни, но и най-отблъскващи страни. Но с “Ана Уинтор – живот от първия ред” Джери Опенхаймер определено се е постарал да се доближи максимално близо до истината.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.