“Книжно братство под прикритие” – Лиса Кей Адамс

На която и произволна страница от “Книжно братство под прикритие” да отворя, все ще намеря нещо, което искрено да ме разсмее. И затова харесвам книгите на Лиса Кей Адамс. Е, добре де, и заради героите, по които е трудно да не въздишаш.

“Книжно братство под прикритие”:

  • Автор: Лиса Кей Адамс
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 304 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ибис

Лив Папандреас е отличен майстор-сладкар и си е извоювала мястото в кухнята на един от най-добрите ресторанти в града. Проблемът – собственикът е възможно най-неприятният и отблъскващ човек, който редовно злоупотрябва с позицията си. Когато Лив става свидетел как той тормози една от нейните колежки и прекрачва граница, която никой мъж не би трябвало да игнорира, тя отказва повече да мълчи и се опълчва срещу него. Това, разбира се, я оставя без работа, но Лив е решена, че ще намери начин той да си плати. Определено не е планирала Брейдън Мак да ѝ бъде пръв помощник при изпълнението на плана ѝ. 

Едно закъсняло ревю на история, която много харесвам. “Книжно братство под прикритие” от Лиса Кей Адамс продължава да вдига нивото от предишната книга на авторката, с която се постави началото на поредицата за Тайния мъжки клуб за любовни романи. Не вярвах, че мога да се забавлявам повече, отколкото го направих с историята на Гавин и Теа, но Лив и Мзак приеха предизвикателството и ме обориха! Хумористична, но и много романтична, чувствена, гореща, втората книга от поредицата на Лиса Кей Адамс говори за поставянето на знак за равенство между партньорите като единствена възможна формула на успешна и здрава връзка, за онзи житейски оксиморон да допускаме да сме най-уязвими до човека, който всъщност ни прави най-силни, за свободата да бъдем себе си с този, който истински ни обича.

Увлекателна, забавна, остроумна, с “Книжно братство под прикритие” има сериозна опасност да ви гледат подозрително на плажа по няколко причини. Едната е, че няма да откъсвате поглед от книгата (защото ви предлага романтичен сюжет, който искате да проследите от край до край). Другата е, че от вашия шезлонг ще се носят внезапни изблици на смях – заразителни и неконтролируеми (диалозите и най-вече споровете между главните герои са като шоу програма, до която само вие имате достъп). Третата е, че е възможно да се появи една руменина по лицето, която да няма нищо общо с високите температури (защото историята сама по себе си е достатъчно гореща, като градусите ѝ се покачват постепенно).

Едно от нещата, които мен ме спечелиха в книгата, беше идеята, че любовта не е перфектна. Няма универсална формула, по която да се водиш, за да впечатлиш човека срещу теб. Любовта обича да си откровен – най-вече пред себе си, да се освободиш от страховете си, защото ѝ вярваш и знаеш, че тя ще бъде до теб във всеки един момент. Другото, което ми харесва в романите на Лиса Кей Адамс, е оригиналният ѝ подход към романтичния жанр – интерпретацията на познати теми и въпроси от любовната литература, както и идеята, че тя не е разковниче, съдържащо отговорите на всички въпроси, касаещи една двойка, но пък е добър съветник и определено умее да развлича.

Лиса Кей Адамс умее да балансира между забавното и сериозното – нещо, за което се изисква завиден талант. Така например, в “Книжно братство под прикритие” засяга темата за насилието над жени, психическия и сексуален тормоз на работното място, дискриминацията и злоупотребата с властта на по-висшестоящия от теб. Говори за страховете на тези, които са станали жертва на подобни практики, но също така се бори срещу критиките и предразсъдъците към техните мотиви да запазят мълчание за случилото се.

Ако харесвате любовни романи, то със сигурност не бива да подминавате “Книжно братство под прикритие” от Лиса Кей Адамс. Ако пък още не сте убедени, че това е вашият жанр, тогава започнете с “Тайният клуб за любовни романи”, за да се убедите в предимствата на романтичната литература. После със сигурност ще искате да продължите с втората част.

Related posts

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър

“Аталанта” – Дженифър Сейнт

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали