“Божествен аромат” – Гергана Лаптева

by Хриси

Признавам си, че се развълнувах, когато разбрах, че Гергана Лаптева ще има нов роман. Предишната ѝ книга “Монетата” много ми хареса и като стил на писане, и като история, следователно подходих към “Божествен аромат” със сериозни очаквания. И да, авторката определено ги оправда.

“Божествен аромат”:

  • Автор: Гергана Лаптева
  • Жанр: Съвременна българска литература
  • Страници: 448 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Егмонт/Анишър

Дарина Стоева е на път да създаде поредния невероятен парфюм, с който да затвърди марката си като лидер на козметичния пазар. Липсва ѝ само една съставка, за да постигне съвършенството. Проблемът е, че тя самата не знае коя точно е тя. Затова се обръща към извора на нейното вдъхновение – историята на траките, по която нейният баща я е запалил още от малка. Когато намира плочка със символи, Дарина знае, че е на път да направи голямо откритие, затова се обръща за помощ към човек с опит и повече познания от нея. Тя не предполага, че срещата ще я изправи лице в лице с мъжа, за когото отново би рискувала сърцето си. Божидар Стоев, братът на Дарина, също е наследил интереса към траките. Известни като познавачи на виното, той се осланя на техния опит и вплита наученото в производството на божествената напитка. Когато в работата и на двамата Стоеви започват да се случат съмнителни събития, е повече от ясно, че някой се опитва да ги саботира. Но кой и защо? 

Историята, било то нашата или на човешката цивилизация като цяло, винаги ми е била интересна – вярвам, че можем да научим много за живота днес от нашите предци, както и че поуките и знанията от миналото проправят път към бъдещето. И все пак литературата винаги е била по-голямата ми страст – ако с нея продължихме да надграждаме нашата връзка, то с историята по-скоро поехме в различни посоки. Радвам се, че “Божествен аромат” от Гергана Лаптева обединява и двете – прекрасен роман с много факти и информация, които фокусират вниманието върху древния тракийски народ и хората, обитавали земите ни още преди тях. Нещо повече, повдига темата за писмеността, за естествения стремеж на човек да общува и да предава наученото, да обръща знанията в символи, които днес са нашият ключ към “машината на времето”.

От предишната книга на Гергана Лаптева вече имам изградена представа за стила ѝ на писане. Харесва ми как комбинира исторически факти и любопитна информация с елементи на художествен роман, така че се получава баланс между научното и развлекателното, между една традиционно по-сухо представяна материя и богато напоения откъм емоции и преживявания сюжет на книга. Държа да отбележа, че авторката е умел разказвач, който те увлича покрай хипотези, догадки, открития – невъзможно е да не се вълнуваш за всяка следваща следа, която те приближава към същинското разкритие и към кулминацията на романа. Сюжетът е динамичен, а редуването на гледни точки го прави още по-интригуващ и непредсказуем. “Божествен аромат” е история за любов и отдаденост – за риска, който поемаме, когато подаряваме сърцето си на някого; за отмъщение и завист – отрова, която бавно и постепенно убива човешката душа; за амбиция и хъс – двигатели на успеха; за болката и оцеляване и за онази надежда, че утре слънцето ще изгрее.

Допадна ми колко разнообразна откъм теми беше книгата. От една страна, четем за процеса при създаване на парфюми, за използването на билки и масла и за техники, които сме наследили от древните народи и най-вече от траките. От друга страна, научаваме повече за производството на вино, за свойствата и качествата на божествената напитка. Отново се коментира и актуален въпрос със социално-значим характер – домашното насилие и отношението към подобни случаи от страна на обществото. Но на преден план (поне при мен) изпъква археологията – запознаването с един обект, изучаването на всеки детайл до най-малката подробност, където е възможно да се крие липсващото парченце от пъзела, събирането на информация и тълкуването ѝ спрямо преходни открития. Личи си, че Гергана Лаптева е подходила с изключителен професионализъм при проучването, което е направила преди написването на романа. Включила е наистина много факти за живота и бита на траките, които са свързващата нишка между отделните сюжетни линии.

“Божествен аромат” е много сетивен роман. С изразителност, ярки описания и много нежност Гергана Лаптева ни показва красивата страна на българското Черноморие и ни развежда из пътеките на Странджа планина. Чуваме както шепота на вятъра, така и този на вълните, долавяме ухания на билки и треви, които можете да откриете само в този регион, срещаме местни жители, които са превърнали морето в свой дом и в източник на препитание. Признавам, че изпитах известна носталгия към родното море и природата по южното крайбрежие – към неподправената им красота преди тази идилия да бъде нарушена от шума на бетонобъркачките и заведенията, които се събуждат през активния летен сезон.

Накратко, “Божествен аромат” от Гергана Лаптева е роман, който определено препоръчвам за компания през лятото. Атмосферата, историята, интригата и романтичната нишка го превръщат в завладяващо и увлекателно четиво, което няма да ви пусне до самия финал.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.