6 книги, които си подхождат с бутилка вино

Всички знаем, че любимата комбинация на всеки книгохолик е книга и кафе. Но истината е, че най-хубаво се чете вечер – когато всички спят, а ти си се потопил в прегръдките на завладяваща история, която отказва да те пусне. Адреналинът, че държиш в ръцете си интересна книга, е достатъчно висок и без дозата кофеин. Затова спокойно може да допълниш терапията с чаша хубаво вино. И тъй като книгите сами по себе си са източник на идеи и вдъхновение, ето 6 романа, които вървят по пътя на виното и ти подсказват коя бутилка да отвориш.

“Малкото шато в Прованс” – Рут Кели

Сюжет: Ева е в началото на 40-те и животът й като че ли се движи по инерция във вече установен и сигурен коловоз. Докато един ден не научава, че съпругът й Марк я е лъгал през последните пет години и всичките им спестявания са потънали в бездната на една илюзия за охолен и щастлив живот. Нещо повече – Марк оставя Ева сама да оправя кашите му, а разглезената им дъщеря Софи обвинява майка си за разбитото семейство. В най-трудния момент Ева получава подкрепа от човек, от когото най-малко е очаквала. До нея пристигна писмо от Южна Франция, в което се съобщава, че дядо й е завещал цялото си имущество на нея. Красивото шато е пълно с щастливи спомени от детството на Ева и крие в себе си легендата за тайнствено и неповторимо вино. Преди да побърза и да го продаде, Ева избира да прекара известно време в имението – да събере сили за битките, които непрекъснато води, и да помисли какво иска от живота от тук нататък. В Прованс тя се запознава с красивия сервитьор Жак, който поставя под съмнение разбиранията й за любовта. Ден след ден Ева се привързва все повече към новия си живот в страната на виното. Но дали наистина може да отгърне нова страница, или миналото има последната дума?

Виното: Изстудено френско розе, за да си в тон с историята на Ева

“Лозята на шампан” – Джулиет Блекуел

Сюжет: На метри под отрупаните с грозде лозя на Шампан, Франция, се намират лабиринти и тунели, създадени от времето на римляните. Тайници, които приютяват бутилките с шампанско и му предлагат условия, за да узрее и да се превърне в онази божествена напитка, която и днес мнозина почитат. По време на Първата световна война това и мястото, което се е превърнало в дом за местните жители. За да спасят себе си и реколтата от разрухата, която бомбите и куршумите оставят след себе си, те се местят в подземните галерии с надеждата бурята скоро да отмине. Там е и Луси – една от доброволките, които всеки ден рискуват живота си, за да съберат гроздето, от което винопроизводителите да произведат една победна реколта шампанско. Единственият лъч надежда, който осветява дните й под земята, са писмата от нейния любим, който е на фронта.  В наши дни Розалин пристига от Америка, за да търси производители на шампанско, готови да изнасят продукцията си в чужбина. Тя попада на историята на Луси и с помощта на новите приятелства, които създава, започва свое проучване – в търсене на любовта и на истината. Накрая обаче открива отговори, които променят и самата нея.

Виното: Измисли си повод за празнуване и си сипи чаша пенливо вино, за предпочитане шампанско.

“Бургундските дневници” – Ан Ма

Сюжет: Преди десет години Кейт оставя зад гърба си Франция, безгрижието от студентството и пламенната любов, а взема със себе си единствено мечтата си да бъде сомелиер. Макар да е пораснала и променена, Кейт знае, че има грешки, които не можеш да поправиш, и раздели, които не можеш да преживееш. Днес обаче Кейт отново е в родния дом на майка си в Бургундия, за да натрупа повече опит за предстоящия изпит, който ще й даде титлата „майстор на виното“.  Дните на младата жена минават в опознаване на бургундските вина и разчистване на избата в имението, пълна с ненужни вещи и стари спомени, скрила зад прашните тухли вход към тайна винарска изба и една забравена история за мистериозно момиче, живяло по време на войната. Елен е дъщеря на един от собствениците на винени насаждения в Бургундия, отличничка в училище, грижовна сестра за доведените си братя вкъщи. Мечтите на момичето рухват, когато Втората световна война заразява и Франция – като болест, която убива всичко човешко в хората и изважда на показ най-грозните им черти. Как се променя животът на Елен и какво я свързва с Кейт? 

Виното: Знаеш ли, че Бургундия е областта с едни от най-скъпите вина в света? Разходи се из лозята заедно с Кейт и изслушай нейната история в компанията на бутилка шардоне или пино ноар (типични вина за този регион).

‘Тюркоазени лъчи и ароматно вино” – Софи Клеър

Сюжет: Наташа живее в малко селце в Англия и е собственичка на цветарски магазин. Спокойствието на Уилоубрук, щастливите спомени от детството й и удовлетворението от работата са й необходими, за да преживее последната си любов – Люк. Люк и Наташа не са се виждали от три години, когато сърцата и на двамата са били разбити от трагично събитие, затова Нат е изненадана да види бившия си съпруг в цветарницата, при това с шокиращо предложение. Люк така и не е споделил за развода със семейството си, а ето че сега здравето на баща му виси на косъм и той трябва да се прибере в родния дом в Прованс. Да шокира близките си и да изложи на риск живота на Жан-Пиер Дювал е немислимо, затова Люк има оферта за Наташа – да прекара с него две седмици в Прованс, преструвайки се на щастлива съпруга, а в замяна да получи дома, за който цял живот е копняла. 

Виното: Пенливо розе – нежно и чувствено като историята, която Софи Клеър разказва.

“Сред хълмовете на Просеко” – Фулвио Луна Ромеро

Сюжет: Този път бягаме от романтиката и се впускваме в напрегнато разследване. Всички за чували за италианската мафия, но вместо да пътуваме към Сицилия, Фулвио Луна Ромеро ни отвежда в Североизточна Италия, сред каналите на Венеция, където тъмни сделки мътят водите. Регионът се оказва затънал в корупция и престъпност, а богатите ламтят за още власт и пари. Сред лозята, от които се произвежда единственото по рода си пенливо вино – просеко, един мъж ще изправи глава и ще прокара път на справедливостта. Следовател Карло Кача се наема с опасната и тежка задача да върне земята на хората и да изкорени страха. Но дали ще успее?

Виното: Ако във Франция си имат шампанско, то в Италия се наслаждаваме на просеко. За лятото може да го смесите с аперол или малиново вино и се получава чудесен коктейл за горещите летни нощи.

“The Winemaker’s Wife” – Кристин Хармел

Сюжет: Пътуваме назад във времето,  по време на Втората световна война, когато винарските изби във Франция са били скривалище и убежище на Съпротивата. За нея тайно работи и собственикът на една от големите винарни, известни с производството на шампанско. За него е недопустимо да стои безучастен, докато германците грабят страната му, а животът на най-близките му хора е застрашен заради еврейския им произход. Кристин Хармел ни въвлича в сложен любовен триъгълник, в който разкаянието от допуснатите грешки не може да заличи болката от стореното, но никога не е късно за прошка. В наши едни една млада жена ще тръгне по стъпките на своя род, за да освободи миналото от тайните, които са го измъчвали толкова години, и ще ни разкаже една история за любов, кураж и отдаденост.

Виното: Онази бутилка шампанско от “Лозята на Шампан” изпихте ли я вече? Може би е време за втора.

Статията не е рекламен материал и не е спонсорирана, но е вдъхновена от едни добри хора от intervino.bg, които бяха така добри да обогатят познанията и вкуса ми, като ме насочат към вина, които отговарят на мен като читател и прохождащ винолюбител.

Related posts

Избрани книги за юли 2024 г.

Избрани книги за юни 2024 г.

Избрани книги за май 2024 г.