“Кафенето на любовта” – Чарли Йонас

by Хриси

Лятото предразполага към четене на книги, които ни зареждат с усмивки и настроение. Романи, които ни увличат и вълнуват, без да носят емоционален багаж, който да тежи на отпуската ни. Сред тях попада и “Кафенето на любовта” от Чарли Йонас – романтична и нежна история за любовта, приятелството и една специална котка.

“Кафенето на любовта”:

  • Автор: Чарли Йонас
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 272 стр.
  • Година на издаване: 2021
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Кръгозор

Добре дошли в “Кафенето на Паула”. Тук ухае на каналени кифлички и ароматно кафе, а компания ще ви прави мъркащата бяла котка Мими. Всъщност Мими понякога може да е доста пакостлива. Когато възрастната дама Сузан Зибеншьон я оставя на своята съседка Леони да я гледа, никой не подозира какви поразии може да направи домашният любимец. В крайна сметка Мими се пренася в кафенето на най-добрата приятелка на Леони – Макси, и става повод за срещи и разговори, които променят живота и на двете жени. Докато Сузан се наслаждава на слънцето в Италия и на компанията на нов приятел, Леони и Макси също преминават през вихър от емоции и промени. Но място за притеснения няма, защото когато бяла котка ти мине път, всичко се подрежда. 

“Кафенето на любовта” от Чарли Йонас е точно толкова уютна и сърдечна книга, колкото нашепва нейната корица. Трогателна, топла и много човешка история, която проследява пътя на три жени към щастието и любовта, а пресечната точка на техните съдби се оказва най-приветливото кафене в Кьолн, където ухае на всякакви сладки изкушения. Роман за силата на приятелството, за самотата като състояние, което се лекува най-добре с хора, пътувания и емоции, за изненадващите срещи, които отварят нова страница, за човечността.

Книгата на Чарли Йонас говори за хармонията и баланса в живота и някак успява да предаде това усещане и на читателя. Въпреки вълненията, които съпъстват дните на нашите героини, от нея струи едно заразително спокойствие и увереност, че всичко ще си дойде на мястото. Житейска философия, която и котките изповядват (повярвайте ми, имам си една мъркаща приятелка у дома и виждам отлично колко дзен може да е). Но всъщност романът ме привлече с идеята, че като направиш добро, то ти се връща. И Леони, и Макси отварят сърцата си за хората и са готови да подадат приятелска ръка, когато срещу тях има човек в нужда. И двете вярват, че е по-вероятно щастието да почука на нечия врата, ако бъде посрещнато с усмивка и позитивна нагласа. Единствената подробност е, че понякога трябва взаимно да си го напомнят.

“Кафенето на любовта” е преди всичко романтична история, в която се преплитат три нишки. Едната ни отвежда в Италия, където Сузан Зибеншьон разбира, че никога не е късно да се влюбиш. Другата проследява любовния живот на Леони – грижовна, мила и отзивчива, тя има дарбата да вижда доброто в хората, но и трябва една котка и малко късмет, за да се намери човекът, който да забележи нея. А третата разказва за съдбовната среща на Макси и Хенри, които бързо разбират, че първото впечатление може да е подвеждащо, а предразсъдъците са ненужен товар, който само пречи.

Хареса ми приятното чувство за хумор на Чарли Йонас. Котките допринесоха значително за динамиката на сюжета, като създаваха куп комични ситуации и сякаш следваха собствен план. Ако имате мъркаща писана вкъщи, то определено разбирате своенравния и чудат характер на тези пухкави приятели.  И все пак не можем без тяхната компания. Другият плюс е, че “Кафенето на любовта” ни развежда из красивите улици на Кьолн, а авторката пресъздава отлично атмосферата на немския град. Финалната спирка на всяка разходка е кафенето на Макси, която поднася сладки и солени вкусотии, а част от рецептите са споделени в края на книгата.

“Кафенето на любовта” от Чарли Йонас е чудесна компания за лятната отпуска. Нежна, топла и много човешка, те ще ви зареди с позитивно настроение и много усмивки. А и знае ли човек, може пък да ви убеди да си вземете едно мъркащо другаче вкъщи. С него животът е видимо по-щастлив!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.