“Повече от музика” – Аби Хименес

by Хриси

Първа среща с книгите на Аби Хименес, въпреки че отдавна ги заглеждам в препоръките за почитатели на романтичния жанр. А от края на юни един от нейните романи вече може да бъде намерен и на български. “Повече от музика” е красива история за любовта, музиката и изкуството, за щастието, чиято мелодия композираме сами.

“Повече от музика”:

  • Автор: Аби Хименес
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 352 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ера

Слоун е художничка на свободна практика. Ежедневието ѝ е доста еднообразно и от известно време е обърнала гръб на творческата си натура. В деня, в който се е подготвила за сълзи и вълна от меланхолия, се случва нещо необичайно. В колата й скача куче и тотално я разсейва от тъжната годишнина, която отбелязва. Пухкавият нов другар има верижка с контакти на собственика си, който обаче не си вдига телефона. В крайна сметка кучето остава при нея, докато две седмици по-късно дълбок мъжки глас от другата страна на линията не се представя като негов стопанин. Джейсън е музикант на турне в Австралия, който е допуснал грешката да остави домашния си любимец в ръцете на неподходящ човек. Със Слоун се съгласяват кучето да остане при нея, докато той не се прибере обратно в Щатите. Покрай четириногия им общ приятел, двамата заформят връзка, която се задълбочава с всеки изминал ден, и в крайна сметка се влюбват. Но това, което Джейсън не е споделил на Слоун, е колко известен е всъщност. Нима е възможно любовта им да оцелее във вихъра на славата?

“Повече от музика” от Аби Хименес е нежна балада за сродните души, летен хит, който те понася в своя ритъм и те кара да се чувстваш свободен и безгрижен, горещо танго, при което две тела копнеят едно за друго. Забавна, романтична, чувствена, тя преплита съдбите на двама герои, които не вярват, че любовта присъства в саундтрака на техния живот, но скоро разбират, че тя е единствената музика, която искат да слушат. Книгата ме грабна с оригинално и интригуващо начало и скоро ме понесе в танц от думи, в който Аби Хименес се доказа като отличен водач и не ми бе нужно да знам стъпките, за да се насладя на историята.

Поотделно двамата главни герои – Слоун и Джейсън, разглеждаха различни теми, а заедно се обединяваха около идеята, че любовта винаги намира начин. Слоун коментира проблеми, свързани с болката от загубата на близък човек, със скръбта като болест, която ти пречи да бъдеш щастлив, и с изкуството като призвание, от което не можеш да избягаш, и като терапия, която те освобождава от веригите на тъгата и меланхолията. Джейсън се намираше във вихъра на своята кариера, която след ударното си начало, целеустремено катери все по-високи върхове. За него музиката винаги е била най-голямата му любов, на която е бил готов да се посвети изцяло, независимо от саможертвите, които се е налагало да прави. Да ѝ подари цялото си време и внимание не е било трудно решение…преди да срещне Слоун.

Всъщност музиката не е ревнивата приятелка, която застава между него и сродната му душа. Но славата е безпощадна и не оставя място за друго, освен за собствените ѝ нужди. Какво се случва с хората, които творят музика, след като слязат от сцената? Колко часове прекарват в репетиции и пътувания, колко често имат възможност да се насладят на мигове спокойствие, без да имат чувството, че изостават с графика? И как да се вслушат в гласа на своята муза, ако през цялото време е заглушаван от викове на хора, които са превърнали музиката в машина за пари вместо в извор на творчество и талант?

Хареса ми идеята, че заветното “и заживели щастливи” не идва толкова лесно. Понякога любовта не е достатъчна – независимо колко искрена и дълбока е всъщност, тя също се нуждае от подходящи условия, за да вирее и да разцъфне. Допадна ми също колко безкористна я бе обрисувала Аби Хименес – готова да се откаже от собственото си щастие в името на другия. И тъй като съм тръгнала да изреждам плюсове на книгата, бързам да не пропусна факта, че всяка глава започва с песен от различен изпълнител, която може да си пуснете и да слушате, докато четете (или по-късно, ако сте като мен и ви е трудно да комбинирате двете занимания).

Накратко, “Повече от музика” от Аби Хименес беше чудесен роман за любовта и вдъхновението, за музиката и нейната сила, за щастието да намериш човека, който те разбира без думи. Ако си търсите “книготрак” за плажа и сте на романтична вълна, тогава със сигурност обърнете внимание на историята на Слоун и Джейсън.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.