Какво прочетох през юни 2021 г.

by Хриси

Юни ми се стори дълъг месец. Започна с базара на книгата, премина в натоварен работен график, завърши с отпуска, която не протече по план. И въпреки динамичния режим успях да се порадвам на компанията на някои наистина интересни и стойностни книги. Ето какво прочетох този юни.

“Любов като на кино” – Рейчъл Уинтърс

Свежа, забавна, романтична история, която искрено ме разсмя няколко пъти и ми припомни каква късметлийка съм, щом вече не ми се налага да излизам на първи срещи. Шегата настрана, горещо препоръчвам “Любов като на кино” за лятото, ако харесвате любовни романи. История за една романтичка, която вярва, че сюжетите от романтичните комедии оживяват извън екрана, и среща човека, с когото да напише сценария на собствената си приказка.

“Кралица в сянка” – Алисън Патаки

Исторически роман за една забележителна, но слабо позната личност. Дезире Клари е била първата годеница на Наполеон, която той отхвърлил, вярвайки, че тя не пасва на живота, който му е отреден – на човек с власт, амбиции и позиции сред хората. С разбито сърце Дезире все пак намира сили да продължи пътя си и среща човек, който я оценява и обича. Човек, който я превръща в своя кралица и в кралица на Швеция. А докато следим личната ѝ история, Алисън Патаки ни прави свидетели на някои от най-динамичните и значими моменти от миналото на Франция.

“Книжарница “Посланията” – Катрин Рей

Сърдечен и емоционален роман за приятелството между три жени, чиито пътища се пресичат именно в книжарница “Посланията”. История за любовта, отношенията с близките ни и родителството, за прошката и разкаянието, за новото начало. И най-вече разказ за магията на книгите, които съдържат отговори на всички въпроси и винаги са готови да се отзоват, когато се чувстваме самотни и изгубени.

“Учителка на новото време” – Лаура Балдини

Увлекателен роман за забележителните постижения на Мария Монтесори. “Учителка на новото време” разказва историята на жената, приела отговорността и предизвикателството да е първият дипломиран лекар от нежния пол в Рим, да се изправи срещу хорските предразсъдъци и да се посвети на работата си като педагог. Книгата рисува пъстра картина на успехите на Мария Монтесори, донесли ѝ световна слава, но обръща внимание и на състресенията в личния ѝ живот и споделя за саможертвите, които е направила в името на своята кауза – създаването на една по-добра образователна система с мисъл за децата.

“Когато те сънувах” – Холи Милър

Емоционална и вълнуваща романтична история за любовта, която е готова да се откаже от всичко в името на щастието на другия. “Когато те сънувах” от Холи Милър е роман, който пронизва сърцето. Умело написан, с нотки на загадъчност, той фокусира вниманието на читателите върху въпроса как биха изживели дните си, ако знаеха какво им подготвя бъдещето. Комбинацията от романтичната нишка и философския оттенък на историята правят “Когато те сънувах” интересен и необичан любовен роман, който дълго се помни.

“Заедно на слънчевия остров” – София Каспари

Ако ви се пътува, тогава ви предлагам да отскочите до остров Лошин, Хърватска. Там ви очакват петима приятели, които не са се срещали повече от 20 години. Последния път, когато са били заедно, са правили планове за бъдещето и са били изпълнени с онзи младежки ентусиазъм за всичко, което съдбата им готви. Но всеки поема по свой път, който понякога криволичи и поднася изпитания. И ако в началото на това събиране героите се страхуват да признаят за неуспехите и допуснатите грешки, то постепенно разбират, че може би това са били ценни уроци и всъщност днес всеки се намира на точното място.

“Троя” – Стивън Фрай

Епичен завършек на една чудесна трилогия – това е “Троя” от Стивън Фрай. Безкрайно харесвам стила на автора – талантлив разказвач, който умее да разказва добре познатите истории за древногръцки богове и герои по нов, осъвременен начин. “Троя” не просто рисува картина на една епична битка, но ни връща към корените на античния град, среща ни с имената, които са белязали неговата история, разказва ни за тайни, пророчества и интриги, които са обрекли жителите на гибел. Любов, отмъщение, слава, жертвоготовност – “Троя” е богата палитра от теми, сюжетни нишки и емоции, които държат читателя в плен.

“Книжно братство под прикритие” – Лиса Кей Адамс

През юни на български излезе втората книга от поредицата на Лиса Кей Адамс – “Книжно братство под прикритие”. Още по-гореща, още по-романтична и най-вече още по-забавна от предишния роман на авторката. Ако в предишната история на фокус бе темата за брака и предизвикателствата, пред които е изправена една двойка, то тук водещите теми, около които се обединява сюжетът, са също толкова значими – сексуален тормоз, дискриминация и правото на една жена да каже “Не”. Ще кача и подробно ревю.

“The Maidens” – Алекс Майкълидис

Ах, нямам търпение книгата да излезе на български и силно се надявам издателство “Ера” да ни зарадват с нея. Алекс Майкълидис бързо се превръща в един от любимите ми автори. След “Останалото е мълчание” новата му книга определено не разочарова. В нея има мистерия, адреналин и елементи от древногръцка трагедия – буквално и преносно. Вълнуващ сюжет, от който не можеш да откъснеш очи!

“Кафенето на любовта или когато бяла котка ти мине път” – Чарли Йонас

Трогателен, топъл, сърдечен роман, който развежда читателите из улиците на Кьолн и ги настанява в най-уютното и приветливо кафене – това на Макси. “Кафенето на любовта или когато бяла котка ти мине път” е приятна история, която препоръчвам за компания през отпуската. Тя разказва история за приятелство и любов, разсмива със забавни случки, в които водеща роля има котката Мими, изкушава с рецепти за вкусни десерти, които да изпробвате у дома. Скоро и ревю.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.