Книжно предизвикателство “Лято 2021 г.”

by Хриси

Лятото е сезонът, в който забавяме темпото и отделяме повече време на любимите ни занимания. Като четенето. Ако още не сте се ориентирали какви или кои книги да ви правят компания в следващите горещи седмици, предлагам едно малко книжно предизвикателство, което да ви даде идеи.

  1. Корица в летни цветове (морско синьо, слънчево жълто, пясъчни нюанси) – възползвайте се от влиянието на цветовете на подсъзнателно ниво и се настройте на лятна вълна, като посегнете към книга, чиято корица ви навява асоциации за пясък, море и слънце.
  2. Книга, чието действие се развива през лятото или на плажа – трудно е да се потопиш в история със зимна атмосфера, докато си се излегнал на плажа и събираш тен. Затова по-добре остави дълбоките преспи и коледните сюжети за ноември-декември, сега е време за слънчево лято.
  3. Книга, с която пътуваш до нови места – отпуската може да не ти позволява да обиколиш света за 5 дни, но пък книжният туризъм не признава граници, икономичен е и безопасен, и пълен с предложения за дестинации, които по-късно да разгледаш на живо.
  4. Книга, която ще те разсмее – лято е, да го караме по-леко! Изберете си книга, с която да се смеете с глас, а другите плажуващи около вас да ви завиждат, че сте намерили автор, който така добре да ви забавлява.
  5. Книга над 400 страници – слабостта на всеки книгохолик – презапасяването с книги, включително по време на отпуската. Но ако трябва да подходим практично, истината е, че една по-обемна книга от 400+ страници е напълно достатъчна за ваканция от 5-7 дни.
  6. Книга, по която има филм – тъкмо през отпуската може първо да прочетете книга, после да изгледате филма или сериала и да прецените как са се справили режисьорите и сценаристите (макар да си знаем, че книгата винаги е по-добра).
  7. Бестселър, за който всички говорят – от месеци слушате как колегите в работата или приятелите от компанията приказват за една и съща книга. Виждате заглавията по класациите, по реклами, в социалните мрежи. Дали пък не е време да ѝ обърнете внимание?
  8. Роман с горещи сцени – предложения за почитателите на романтичния жанр. През лятото градусите навън се покачват – защо не и на книга?
  9. Трилър или мистерия, която да разплетеш – обикновено това са книги, в които се вглъбяваш. Влизаш в роля – вече си партньор с главния инспектор и бързаш да го изпревариш, като забележиш улика, която му е убягнала. Сега разполагаш с време да се концентрираш и да разплетеш мистерията.
  10. Книга от български автор – лятото е идеалното време да се разтоварите от тежките предразсъдъци и да се убедите лично, че в съвременната българска литература има чудесни романи. Обещавам, че няма да съжалявате!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.