“Книжарница “Посланията” – Катрин Рей

by Хриси

Напоследък не са малко романите, които ни отвеждат в различни книжарници – страст на всеки библиофил. Затова е разбираемо читателите да подхождат с колебание към всяко ново заглавие. Но “Книжарница “Посланията” е по-различен случай – тук книгите са спойката между три жени, чиито пътища се пресичат в най-уютното и вълшебно книжно кътче, което познават.

“Книжарница “Посланията”:

  • Автор: Катрин Рей
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 336
  • Година на издаване: 2021
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Софтпрес

Добре дошли в  “Посланията” – уютната книжарница в малко градче, която приканва запалени читатели да намерят следващата си любима книга и възпитава нови книголюбци. Организирана, подредена и изпипана до всеки детайл, тя е била центърът в живота на нейната собственичка, която всички наричат леля Мади. Когато жената умира, книжарницата е завещана на нейната племенница, с която не са се виждали от години. Маделин е адвокат, тръгнала да катери професионалната стълбица – или поне така си мисли, защото за момента все още се намира в подножието без изглед да върви нагоре. Решението да продаде “Посланията” е най-логичното, но преди да премине към продажбата, трябва първо да стабилизира финансовото положение на книжарницата. Помощници в мисията ѝ трябва да са двете книжарки -Клеър и Джанет, но всъщност те имат друга идея – да убедят Маделин да не се отказва от “Посланията”. За тях това място е убежище и дом. Колкото повече време прекарва Маделин в книжарницата, толкова повече разбира, че всичко, което си е мислила, че е знаела за живота, е било лъжа. Защото отвъд забързания ритъм, плановете и проектите светът е толкова по-пъстър и красив, особено ако е споделен с приятели.

“Книжарница “Посланията” от Катрин Рей е от онези книги, за които няма сезон – може да я четеш лятото на плажа, докато се наслаждаваш на позитивното чувство, с което те зарежда, а може и да си се сгушил с нея под одеялото в студен дъждовен ден и да се топлиш от емоциите, които владеят страниците ѝ. Интересен, сърдечен и много човешки роман, който е написан много приятно и увлекателно, центриран около три женски образа, в които няма как да не откриеш и частица от себе си. История, посветена на житейските уроци, които понякога усвояваме по трудния начин, на предразсъдъците към хората и бариерите, които изграждат, на приятелството – източник на сила, увереност и стабилност в най-трудните моменти. И преди всичко останало – книга за книгите!

Всъщност, това, с което ме спечели най-много романът на Катрин Рей, е идеята, че книгите ни дават посока, когато се чувстваме изгубени. Четенето не е просто терапия, с която се разсейваш от грижите – то е пътеводител в света на малки и големи, дава отговори на въпроси, които ни терзаят, носи чувство за разбиране и съпричастност, когато имаш усещането, че си изправен сам срещу всички. Сред страниците на нови и любими истории човек открива малки знаци, подсказки, които ти нашепват накъде да поемеш, когато си изправен на кръстопът. А трите жени, които срещаме в “Книжарница “Послания” се намират именно там – на кръстопът в живота си, между табелата за “Ново начало” и “Незабравимо минало”. Най-хубавото е, че всички заглавия, които са споменати в хода на историята, са изброени в самостоятелен списък в края на книгата. Емблематични романи от класическата и съвременната литература, които могат да вдъхновят хората да четат (или поне такава е идеята на авторката).

В основата на сюжета са личните драми на три съвършено различни жени. Проблеми, с които читателите лесно биха могли да се асоциират – застой в кариерата и провалени професионални планове, порастването на децата и непрекъснато променящатата се връзка между тях и родителите, влошени семейни взаимоотношения заради допусната грешка и силата да простиш – най-вече на себе си за проявената слабост. Катрин Рей дава думата на всяка от трите героини, като представя различните гледни точки, превръщайки читателя в приятел, който симпатизира и споделя емоциите и преживяванията на Маделин, Клеър и Джанет. Много ясно си личеше през каква трансформация преминава всяка от тях.

Джанет ни учи, че човек винаги трябва да носи отговорност за действията си и никога не е късно да признаеш, че си сгрешил и съжаляваш. Клеър трябваше да избере дали иска да живее живота си като в роман, разказан от трето лице, или смята да бъде главният разказвач. А Маделин разбира, че поставянето на хората в рамки изкривява истината за тях и пречи да градиш здрави и надеждни връзки. Естествено имаше и романтична нишка – любовта в книгата не беше акцент, а по-скоро добър учител, който ти напомня кои са истински стойностните неща в живота.

Накратко, “Книжарница “Посланията” от Катрин Рей е сърдечен дамски роман, с който да прекарате лятната отпуска. Приятелство, любов и книги – нима това не е рецепта за вълнуваща история?

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.