“Заедно на слънчевия остров” – София Каспари

by Хриси

При това слънчево време навън, няма как човек да не залитне към някоя книга с лятна корица. “Заедно на слънчевия остров” от София Каспари беше моят избор и определено съм доволна от него.

“Заедно на слънчевия остров”:

  • Автор: София Каспари
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници:
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Ера

Сандра, Нилс, Майке, Даниела и Николай са били най-добри приятели в гимназията – затворен приятелски кръг, в който са споделяли мечтите си за бъдещето. Когато си на 18 имаш усещането, че си неуязвим – животът е пред теб, трябва само да се пресегнеш и да го сграбчиш. Но действителността често се разминава с фантазиите и повече от 20 години по-късно картината съвсем не изглежда така, както петимата приятели са си я представяли. 

Даниела е трябвало да стане известен моден дизайнер, но вместо това работи в ресторанта на баща си и се грижи за семейния бизнес, след като семейството ѝ е преживяло някои сериозни изпитания. Дани винаги ще съжалява, че е изпуснала мечтата си, но вече е твърде късно да започне отначало. 

Всички са запомнили Николай с авантюристичния му дух и любимата му китара, която му е правила компания във всяка свободна минута. Кариерата на музиката му е била предначертана, само че плановете се объркват, когато му поставят диагноза “Паркинсон”. Макар болестта да е в ранен етап, новината психически срива Николай и единственото, което му остава, е да се прибере при родителите си и да поддържа блога си, който се е превърнал в основния му източник на доходи. 

Майке е мечтаела да стане лекар и наистина е поела по този път. Но след като със съпруга ѝ Грегор преминават през труден за брака им период, преди най-после да сбъднат желанието си да станат родители, тя се е дистанцирала от професията си и изпитва все по-големи колебания дали да се върне обратно в болницата. Проблемите обаче не спират дотук – заради страховете на съпруга си, тя живее непрекъснато под напрежение, че нещо лошо може да се случи с децата, затова не ги изпуска нито за миг от поглед. Отговорност, която тежи и изтощава.

Отстрани погледнато Нилс е сбъднал мечтата си – станал е известен журналист и си е изградил име в медийните среди. Но след като бракът му с дъщерята на шефа му се проваля, кариерата му тръгва назад. С един развод зад гърба си, намаляваща активност в работата и две деца, които вижда по график, Нилс съвсем не се чувства толкова успял, но е готов да поддържа имиджа на удовлетворен от живота си мъж, докато останалите са склонни да му вярват.

Сандра – ученическата любов на Нилс, е станала учителка, както са предричали и приятелите ѝ. Но в средата на 40-те си години, тя също има чувството, че младостта ѝ я е подминала твърде бързо. И сега се занимава с бившия си съпруг и новата му изгора, с капризна тийнейджърка, която се тръшка за всичко, и с усещането, че някъде по пътя си е изпуснала контрола на собствения си живот.

Когато Даниела изненадващо кани четиримата си приятели във вилата на остров Лошин, Хърватска, всички приемат с радост. Но да се изправиш пред хората, които са те познавали най-добре от всички, и да признаеш страховете и провалите си, се оказва по-трудна задача.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.