“Любов като на кино” – Рейчъл Уинтърс

Отдавна не бях чела нещо толкова забавно, колкото “Любов като на кино” от Рейчъл Уинтърс. Свежа, остроумна романтична комедия, която доказва, че любовта може невинаги да е като по филмите, но това не означава, че си няма собствен сценарий, от който да се ръководи.

“Любов като на кино”:

  • Автор: Рейчъл Уинтърс
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 368 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Ибис

Иви Самърс обича работата си като асистент в агенция за филмови и телевизионни сценаристи. Да, прекалено е талантлива за там, и да – шефът ѝ може да бъде прекалено взискателен и да има абсурдни молби към нея, но важното е, че Иви е намерила местенце в сферата, в която иска да се развива. И след като е посветила няколко години от живота си в непрекъснат труд, се надява най-после да получи повишението, което заслужава. Проблемът (всъщност те са два) – агенцията е в затруднено финансово положение, а клиентът им, който носи най-големи приходи на фирмата, е в творчески застой. Иви обаче не се отказва лесно и сключва сделка с него – да му даде материал от реални живот, който той да използва като сценарий за следващия си филм, и да му докаже, че любовта от екрана се случва и в реалността. Докато Иви ходи на срещи с непознати, пресъздавайки добре познати и режисирани епизоди, сцени и мотиви от романтичните филми, тя се запознава с мъж, който ще й покаже, че любовта следва собствен сценарий.

“Любов като на кино” от Рейчъл Уинтърс определено влиза в топ препоръките ми с книги за лятото. Ако сте почитатели на любовните романи, то със сигурност ще оцените романтичната натура на Иви Самърс – нейната идеалистична природа, убеждението ѝ, че приказките се сбъдват и за всеки от нас има щастлив край. Искрено се забавлявах с нейните преживелици покрай срещите в търсене на голямата любов и, признавам си, въздъхвах облекчено, че вече не ми се налага да преминавам през всички неловки, абсурдни и щури моменти, които рамкираха историята на Иви.

В основата на романа лежат две интерпретации на темата за любовта и откриването на липсващата половинка. Едната е, че не може да планираш кога и как ще се влюбиш – сърцето следва собствен ритъм и не се вълнува от графици и предразсъдъци. Другата е свързана с разликата между това да се влюбиш в човека, или в идеята за него. Любовта сама по себе си е една фантазия, която всеки иска да изживее – романтичните клишета от филмите, на които всички се подсмихваме, но всъщност тайничко се надяваме да ни се случат. А истинската любов не изисква гръмки обещания и показност – тя е в тихите моменти, когато двама души пият кафе; в подкрепата, от която имаш нужда, когато всичко в живота ти се е объркало; в искриците в погледите, които една двойка си разменя от двата края на стаята.

Много неща ми допаднаха в книгата, като на първо място е чувството за хумор, което авторката демонстрира. Трудно е да разсмиваш читателите, без да звучиш клиширано, а на Рейчъл Уинтърс ѝ се получаваше естествено и непринудено. Всъщност, смехът идваше в моментите, когато романтичка като Иви се сблъскваше с прозаичността на реалния свят. Другото, което ми хареса, бяха препратките към филмите – сюжети, които, като видим на екран, започваме да си фантазираме как се пренасят в действителността. Като човек, който е имал период на маниакално гледане на романтични комедии в тийн годините си, ще споделя, че видях в Иви сродна душа, с която да си коментираме емблематични моменти от филми като “Имате поща”, “Нотинг хил”, “Когато Сали срещна Хари” и т.н.

Действието в романа се развиваше доста динамично, което също беше плюс. Нямаше нито един момент, в който да скучая с Иви, защото тя беше заета да оправя проблемите в работата с драмите в личния ѝ живот. Рейчъл Уинтърс някак е успяла да направи историята непредсказуема, изграждайки един въображаем любовен триъгълник – въпреки че си имах личен фаворит, не бях напълно сигурна, че героинята ще избере него. Едва към края на историята маските падат и става ясно кой как вижда истинската любов.

Ако сте почитатели на романтичния жанр, то в лицето на “Любов като на кино” от Рейчъл Уинтърс имате отличен кандидат за книжен партньор през лятната отпуска. Роман, който ще ви разсмее и развълнува. История, която ще ви предизвика да отпразнувате любовта, която е най-талантливият сценарист, режисьор, оператор и продуцент в живота.

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг