“Кралица в сянка” – Алисън Патаки

by Хриси

Едно от многото неща, които обичам в литературата, е фактът, че ни среща с личности, които потъват в прегръдките на забравата, но историята все пак помни. Необикновени животи, които са останали встрани от погледите на хроникьорите, но някой талантлив автор е научил за тях по-късно и е решил да разкаже за тях. Такъв е случаят с Дезире Клари и романа на Алисън Патаки – “Кралица в сянка”.

“Кралица в сянка”:

  • Автор: Алисън Патаки
  • Жанр: Исторически
  • Страници: 480 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Издателство: Софтпрес

Когато Дезире Клари среща за пръв път Неполеон Бонапарт, името не ѝ говори нищо. Впечатлена е от пламенните му думи, от увереността, която излъчва, и лоялността му към Франция. Успехите му на фронта говорят, че наистина го очаква бляскаво бъдеще. Дезире е омагьоса от чара му и лесно се подлъгва пред празни обещания и прошепнати слова, разменени тайно нощем. Но когато пред Наполеон наистина се отваря възможност да се изяви като лидер и да заяви позиции за бъдещ управник, той решава, че тайната му годеница не е подходящ избор за съпруга и не отговаря на имиджа, който иска да поддържа. Дезира остава с разбито сърце, но по стечение на обстоятелствата остава в близкото обкръжение на Наполеон. Тя става свидетел на неговите успехи и провали, но по-важното е, че той вижда с очите си в каква невероятна жена се превръща тя. Жена, която е достойна да носи корона. И времето го доказва.

Вероятно на повечето хора името Дезире Клари не им говори нищо. Аз също бях една от тях, затова подходих с откровено любопитство към историята на тази дама. Може би, ако си живял в периода на управлението на Наполеон, нямаш друг избор освен да останеш засенчен от голямото му его и амбициите да управлява Европа. Самата Дезире никога не е била алчна за власт и внимание, но съдбата ѝ е отредила, че ще носи корона, и намира начин това да се случи. Алисън Патаки се наема с тежката и отговорна задача да ни запознае с тази тиха и загадъчна жена, която остава в историята като първата годеница на Наполеон Бонапарт и като кралица на Швеция. Нежно цвете, което е копнеело единствено за любов и грижи и което е разкривало истинската си красота единствено пред погледите на парижани.

“Кралица в сянка” е завладяващ исторически роман, който разказва за един от най-емблематичните периоди в историята на Франция, за управлението на Наполеон Бонапарт, за раждането и краха на неговата империя, за историческите промени, които променят облика на Швеция, и за една жена, която винаги се озовава в центъра на тези събития.   Роман за амбицията, ревността, завистта. За лоялността  – към сърцето, към семейството и към нас самите, за принципите и идеалите, в които човек вярва. История за изборите, които правим, и последствията от тях.

Книгата следва хронологията на събития – както в исторически план, така и в личен за Дезире, което го отбелязвам като плюс. Първата ни среща с нея е, когато тя е още наивно и неопитно момиче, вярващо сляпо в думите на един самоуверен и напорист мъж. Когато разбиват сърцето ѝ, тя избира да превърне страданието в урок, и докато събира пръснатите парчета, пораства в силна и уверена жена, която вече знае какъв човек иска до себе си – някой, който да я поставя над личните си амбиции, да я уважава и цени. Дезире впечатлява не толкова с външната си красота, колкото с чистата си душа – скромна, сдържана, отдадена на семейството си и на Франция. Короната ѝ отиваше не защото познаваше отлично дворцовия етикет и светските (негласни) правила, а защото през всички години Дезире запазва човечността и добродушието си. Определено съдбата си знае работата и ѝ намира по-подходящ партньор в живота. Бракът ѝ е плод на взаимни чувства, на разбирателство, уважение и приятелство и макар години по-късно тя да не споделя политическите убеждения на съпруга си, или избора му да се премести в Швеция, няма съмнение, че винаги го е обичала. Единствената любов, която остава над него, е тази към родината ѝ.

Това, което ми хареса най-много в писането на Алисън Патаки, е фактът, че ни рисуваше една политическа картина от най-бурния период на Франция през очите на жена. Наполеон винаги е искал да бъде център на внимание, затова и в книгата не е имало как да се задоволи с ролята си на второстепенен персонаж, затова фокусът често падаше върху него и любимата му Жозефин. Двамата бяха противоречиви образи. Жозефин започна като жената, която всички презираха, обсъждана и критикувана за аферите и разточителството си, премина в императрицата, на която хората подражаваха и се възхищаваха, а накрая се превърна в тази, която съжаляваха. Наполеон бе обрисуван като отличен стратег, но безскрупулен човек, който използваше хората като пионки в играта си в името на личните си амбиции. Най-голям интерес проявих към Жан-Батист Бернадост, който по-късно става крал на Швеция. За него се говори, че е бил прототипът на Д‘Артанян – доблестен, подчетен и отговорен мъж, който поставя интересите на страната си над личните облаги.

Ако харесвате исторически романи, този определено ще ви допадне. Освен че е глътка въздух от познатата тема за Втората световна война, “Кралица в сянка” от Алисън Патаки ви среща с една очарователна и силна жена, с  личности, които са променили хода на историята, и като машина на времето ви пренася в период от миналото на Франция, когато делата са означавали повече от думите.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.