Препоръки за ПроЛетния базар на книгата 2021 г.

by Хриси

Защо обичам ПроЛетния базар на книгата? Заради атмосферата, енергията, хората. Заради книгите. Те ни събират на едно място – разнородни по вкус, по възраст, по характер читатели, но обединени от любовта си към литературата и от онази страст да четеш и да научаваш нови неща. Тази година базарът отново ще се проведе на открито, където ще бъдете посрещнати от над 120 български издатели и хиляди заглавия. Като един бегъл ориентир ви предлагам моите препоръки за Пролетния базар на книгата 2021 г.

Издателство „Софтпрес“ – шатра 41

Започвам от шатрата, на която ще ви посрещне и моя милост, защото наистина ще се радвам да се видим и да си поговорим за книги. Именно за базара се постарахме да има много нови заглавия, за някои от които съвсем скоро ще ви разкажа подробно в блога. Като „Книжарница „Посланията“, която разказва историята на три различни жени и една книжарница, която се превръща в техен пристан и им показва, че в книгите наистина се крият всички отговори. „Кралица в сянка“ пък е доста интересен исторически роман за първата годеница на Наполеон Бонапарт – през нейните очи виждаме някои от най-динамичните години от миналото на Франция и най-вече опознаваме една от най-коментираните личности в историята. Харесвам много „Парижката библиотека„, която също ни връща в Париж, но по времето на ВСВ, и ни отвежда в Американската библиотека, която остава отворена дори през войната с риск за живота на нейните библиотекари. „Списъкът“ пък е трилърът, който спечели наградата на Goodreads за 2020 г. за любимец на читателите в този жанр, и определено има защо – една сватба, мрачен остров, погребани тайни и един убиец. Какъв ли е резултатът от тази формула? Не мога да не спомена „Апокалипсис сега“ от Калоян Явашев – имаме нужда от повече смях, а тук го получаваме в огромни количества, макар и с нотки на реалност, защото нека сме честни – да си родител, не е лесна работа. От детските заглавия пък много обичам нашата „Азбучна математика“ – и защото среща децата с буквите, а това е специален момент, и защото е с разкошни илюстрации, пък и показва на малките читатели, че книгите могат да са пъстри, забавни и интересни. За финал в препоръките си оставям „Глина“ – обичам всяка дума в нея и за да отговоря на въпроса: не, „Глина“ не е като „Стопанката на Господ“, „Живот в скалите“, „Бабо, разкажи ми спомен“ (не го казвам с негативен оттенък). „Глина“ е български роман, какъвто не сте чели досега.

Издателство „Сиела“ – шатра 17

И тук доста ще се застоим, защото от издателство „Сиела“ се постараха да ни затрупат с нови и интересни заглавия, някои от които успях да прочета тъкмо като за пролетния базар, други съм натрупала и чакат ред, трети ще взимам. Ще започна с моя фаворит „Докато Париж спеше“ – разкошен исторически роман, който е посветен по-скоро на последиците от войната, отколкото на кошмарите по време на немската окупация. Другата ми любима книга е „Моята прекрасна съпруга“, която ще ви срещне с най-психо двойката и до последно няма да ви разкрие истинските лица на главните герои. Минаваме на по-романтична вълна – новата книга на Ребека Рейзин, „Пътуващата книжарница на Ария“ е за любовта, която ни намира, когато най-малко очакваме; „Френското булчинско магазинче“ пък е по-скоро дамска проза и разказва история, посветена на брака и връзките; „Малката книжарничка за любовните истории“ е рай за всеки книгохолик – ще се потопите в романтичен сюжет и ще откриете куп любими цитати, в които ще се припознаете. Препоръчвам също класиките „Малки жени“ и „Добри съпруги“ – никога не е късно да се срещнеш (отново) със сестрите Марч. Приготвила съм си за четене „Елегантността на таралежа“, „Дарът“ и „Еми и крадецът на сенки“, а колко още книги имам да взимам – това в другата статия.

Издателство „Хермес“ – шатра 35

Със сигурност трябва да се отбиете и на шатрата на издателство „Хермес“, за да си вземете „Искрици в мрака“ – великолепна история, вдъхновена от реални лица и събития и с прекрасния превод на любимата ми Камелия Кучер. Впрочем тук ще откриете и нейните книги – „Дом“, „Нощ“ и „Сън“. Ако сте в настроение за нещо по-разтоварващо за четене през лятото, тогава ви съветвам да се разходите из „Валери Лейн“ с романите на Мануела Инуса. В препоръките слагам и „Атомни навици“, която не е толкова нова, но аз прочетох едва тази година и силно ме впечатли, тъй като ни насочва как да си създадем рутина, да се организираме и да правим неща, които обичаме. В този ред на мисли авторът Джеймс Клиър може да ви даде идея как да четете повече.

Издателство „Ибис“ – шатра 18

Издателство „Ибис“ издават някои от любимите ми автори на любовни романи. Препоръчвам „Разбити сърца“ от Колийн Хувър – мисля, че това е един от по-добрите ѝ романи, който заслужава внимание. Преди няколко дни излезе „Любов като на кино“ – още не съм имала време да напиша ревюто, но с книгата много си допаднахме, защото е забавна, свежа, романтична и има с какво да ви изненада. Ако пък сте в настроение за доза мистерия, тогава прочетете „Без спомен“, където не само ще следите как се развива връзката между главните герои (адвокати), но и ще разследвате заплетен случай на убийство. И тъй като лятото е време за ваканция, съветвам ви да попътувате с „Любов и маслини“ до приказния Санторини, за да се гмуркате в тюркоазените води в търсене на Атлантида и да намерите нещо по-ценно – богатството на семейството, любовта и приятелите. За финал да споделя, че тъкмо като за панаира излиза и втората книга на Лиса Кей Адамс, която познаваме от „Тайният мъжки клуб за любовни романи“ – „Книжно братство под прикритие“.

Издателство „Емас“ – шатра 1

Ако идвате от бул. „Патриарх Евтимий“, то първата ви спирка е именно при издателство „Емас“, където ще откриете романите от една любима поредица – „Музи“. От последните ѝ попълнения ви съветвам да обърнете внимание на „Дамата в злато“, която разказва за художника Густав Климт и жената, която е изобразена на някои от най-известните му картини. Аз обаче харесах една идея повече „Фрида Кало и цветовете на живота“, защото разказва за необикновения живот на мексиканската художничка, за върховете и спадовете, за любовта и предателството, и разкрива нейния образ в цялата му пъстрота. На шатра 1 ви очакват и романите на най-добрия автор на скандинавски трилър – Ю Несбьо, и аз самата смятам да си взема новата му книга „Кралството“. Ако обаче трябва да си тръгнете от тук само с едно заглавие, то нека е „Невидимият живот на Ади Лару“ – забележителна история за времето като богатство и като проклятие, за необходимостта да оставиш следа, за безсмъртието на музата и твореца чрез изкуството, за любовта и смисъла, с който тя изпълва дните ни.

Издателство „Еднорог“ – шатра 26

Бързам да се отбия и през издателство „Еднорог“, защото там ме очаква новата книга на Стивън Фрай – „Троя“. Ако не сте чели другите му заглавия – „Митове“ и „Герои“, но поправете този пропуск, защото авторът е талантлив и умел разказвач, който на съвременен език и с приятни нотки хумор ни разказва истории, които светът познава от хилядолетия. В случай, че сте фенове на криминалния жанр, тогава не пропускайте „Натюрморт“ от Вал Макдърмид. Романът предлага заплетен сюжет и прави читателите част от разследванията на инспектор Карен Пири от отдел „Студени досиета“. Оставаме на крими вълна и с книгите на Антъни Хоровиц, който се превърна в един от любимите ми писатели. Именно на шатра 26 ще откриете и последния му роман – „Огледални убийства“.

Издателство „Ера“ – шатра 31

Идват лежерните летни месеци, а за тях трябва и нещо по-разтоварващо за четене. Минете през издателство „Ера“, за да си изберете романтична книга по ваш вкус и да се вдъхновите за следваща дестинация, която да посетите. Препоръчвам „Меденият изгрев над хълма“, където ще се разходите до остров Крит, ще се любувате на свежия средиземноморски въздух и ще научите повече за производството на мед в района. Другият вариант е да поемете на изток с „Месец под вишневия цвят“ и да направите една обиколка на Япония, а третият е да отседнете в „Сапфиреният залив“ и да проследите романтичната история на една двойка, която работи в хотелиерския бизнес. И за да има баланс, включвам и един нашумял на запад трилър, който съвсем наскоро дебютира и у нас – „Санаториумът“ е смразяващ, напрегнат, мрачен роман за страха от истината и онова разяждащо чувство да я намериш на всяка цена.

Издателство „Рива“ – шатра 16

Разхождайки се из Пролетния базар на книгата, направете една спирка на шатра 16 при издателство „Рива“. Там ви очаква „Изборът“ от Едит Егер – историята на една необикновена жена, която е успяла да се спаси през войната, но като много други след това си задава въпросът „А сега какво?“ и е повлечена от чувството за вина и безизходица. Специално ви обръщам внимание на „Пчеларят от Алепо“ – разкошен роман за кризата с бежанците, за който ми се иска да се говори повече. Книга, която ни напомня, че всички сме хора, независимо от цвета на кожата, религията или произхода ни.

Издателство „Кръг“ – шатра 2

През последната половин година следя внимателно новите заглавия на издателство „Кръг“, защото винаги предлагат нещо интересно и стойностно за четене. Всъщност крак повлече „Етюд-и-те на София“, след която последваха романи като „Коко Шанел, кралицата на Париж“, разказващ за различните лица на една от най-обсъжданите и значими дами в света на модата – Коко Шанел. Или като „Дамски гамбит“, в която усъвършенстването на един талант дава смисъл и светлина в живота на едно самотно момиче. Вероятно може да се засечем на шатра 2, защото аз ще ходя за „Моята година със Селинджър“ и сериозно обмислям „Американска принцеса“.

Издателство „Orange Books“ – шатра 27

Обиколката на Пролетния базар на книгата продължава и следващата спирка е шатра 27, където ще бъдете топло посрещнати от „Orange Books“ и винаги има какво да си харесате от тях (по много). Освен че тук ще откриете книгите на Маргарет Атууд, препоръчвам да си вземете „Непознаваемо царство“ от Яа Джаси – роман, който коментира актуални теми като расизма и имигрантството, но ги обвързва с въпросите за вярата, науката и себепознанието. Горещо препоръчвам и „Брайтсторм“ – един великолепен детски роман, който може да запали всеки подрастващ читател по литературата, а защо не и някой възрастен. Но ако трябва да си тръгнете само с една книга от шатра 27, нека е „Бохемска София“ – едно наистина чудесно издание, което ни показва София от миналото, но и ни разказва любопитни истории за хората, променили не само облика на столицата след Освобождението, но и допринесли за развитието на културния живот в страна – писатели, артисти, художници, архитекти.

Още книги, за които да се оглеждате на панаира на книгата:

Вижте също:

7 детски книги, които да вземете от пролетния базар
6 книги от първата половина на 2021 г., които горещо препоръчвам
Пролетен базар на книгата 2020 г.
Коледен панаир на книгата 2019 г.

Leave a Comment