Читателски дилеми – Л. Дж. Шен или Ел Кенеди?

by Хриси

Ако сте почитатели на романтичния жанр, то вероятността да не сте чували имената на Л. Дж. Шен или Ел Кенеди е много малка. Двете авторки знаят отлично как да спечелят сърцата на феновете на любовните романи – но коя е по-подходяща за вас, какви са плюсовете и минусите. Споделям своя опит.

Л Дж. Шен – кралицата на драмата

Красиви жени, привлекателни богати мъже, свят, в който няма табута – сюжет, който е до болка познат на читателите на любовни романи. Тогава как така книгите на Л. Дж. Шен се радват на такава популярност и с какво успяват да задържат читателското внимание? Предполагам, че това се нарича талант. Л. Дж. Шен взима едно любовно клише и го моделира спрямо собствените си писателски разбирания – оформя и изглажда детайлите така, че накрая историята да няма общо с нищо, което вече сте чели. На жените им дава борбеност, самочувствие, амбиция и упоритост – идеята да бъдат независими и силни отвън, но нежни и уязвими пред любимия човек, е дълбоко застъпена в книгите на Шен. При мъжете имаме обичайния типаж на лошото момче, само че тук то не трябва да се променя – защото любовта приема другия такъв, какъвто е, с всички негови нешлифовани и груби страни.

В рецептата за успешен роман добавяме драма – в солидни дози. Всеки от героите си има демон, с който се бори – порок, който го преследва, минало, което не може да забрави, травма, която го е белязала завинаги. Да се превърне в антигерой е негова съдба. Л. Дж. Шен пише увлекателно, но доста семпло – не търсете при нея дълбокомислени и романтични признания. Тя залага на динамиката на действието, на горещите сцени, на химията между героите. Мисля, че е строго индивидуално как се възприемат нейните истории. Аз лично имам особена връзка – харесвам книгите от поредицата “Sinners of Saint”, но не се разбрах с “Разгневеният бог” или “Раненият рицар” и като цяло понякога ми идва в повече. Любимата ми нейна книга е “Игра с огъня”, която предстои да излезе на български до края на годината – там се радваме на един наистина добър любовен роман.

Ел Кенеди – любов с щипка хумор

Четох за пръв път книгите на Ел Кенеди преди няколко години и някои от тях бързо влязоха в списъка ми с любими. Спечели ме този свеж и забавен поглед, който авторката има – пише със заразително чувство за хумор, диалозите са остроумни и леко хапливи, сарказмът е основно оръжие на героините ѝ.  Тук ще срещнете познати типажи като популярните спортисти и срамежливите зубърки, но най-вече ще четете как в любовта рано или късно всеки си намира майстора. За разлика от книгите на Л. Дж. Шен тук липсва онзи драматизъм и мрачен оттенък, в който тя рисува героите си, онзи интензитет – заменени са от лекотата, свободата и наивността на колежанските години.

Хокеят и като цяло ежедневието на атлетите заемат ключово място в историите на Ел Кенеди. Тренировките, натовареният график, устремът към победа се измерват в безкрайни и изтощителни часове на леда. Дори да не сте фен на този спорт, четейки за него, вероятно ще проявите любопитство, защото е нещо по-нетипично за нашите ширини. Героите на Ел Кенеди са богове на леда, но пред любовта са обикновени простосмъртни, които просто се надяват да спечелят сърцето на момичето, което харесват, и най-вече – да не се издънят след това (нещо, което е малко вероятно).

От поредицата “Off Campus” харесвам много първата и четвъртата книга, но видях, че тази година авторката е подготвила и пети роман – ‘The Legacy”, който с удоволствие ще прочета.

Кои романи да четете? Ако сте в настроение за нещо по-забавно, по-леко и разтоварващо и сте с младежки дух, тогава определено книгите на Ел Кенеди. Ако пък търсите от онези любовни истории, при които химията между героите е толкова силна, че води до експлозия, тогава Л. Дж. Шен е вашият автор.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.