7 детски книги, които да вземете от пролетния базар

by Хриси

Макар да говоря по-рядко за детски издания, вкъщи те също имат ключова роля за “семейството на книгите”, както синът ми нарича библиотеката. Старая се редовно да обновява колекцията и вечер да четем по една любима и една нова история. Споделям с вас 7 детски книги, с които да зарадвате вашия малък читател у дома.

“Приказки” от Братя Грим – Колибри

Добре, нека сме обективни – това е подарък толкова за детето, колкото и за вас самите. Разкошно издание, което включва популярни и позабравени приказки на Братя Грим – с чудесен превод и още по-красиви илюстрации. За малчуганите е възможност да прекрачат в света на приказните вълшебства и да се насладят за пръв път, но със сигурност не за последен, на истории за бременските музиканти, вълка и седемте козлета, червената шапчица, хитрия котарак в чизми, за баба Хола, която тръска юргана си и сипе сняг по земята, за момичето, което шие ризи от коприва на омагьосаните си братя и още много други. Съкровище за всяка домашна библиотека.

“Зог” от Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър – издателство Жанет 45

Вкъщи спокойно можем да основем фенклуб на Джулия Доналдсън – всички нейни книги са на почит у дома, но “Зог” е тотален фаворит. Следим внимателно как нашият герой се учи и упражнява на всякакви драконски неща, но освен “суха теория”, има и ценни съвети – колко е важно да полагаш усилия, да се изправяш, когато паднеш, да намериш добър приятел, с който да споделяш игри и преживявания. Римувани стихчета, част от които периодично се повтарят, носят чувство за ритъм и привличат вниманието на малките читатели, които скоро се учат да ги рецитират (личен опит).

“Азбучна математика” от Ангелина Жекова и Стела Стаменкова-Дин – издателство Софтпрес

Цветна, забавна и полезна, “Азбучна математика” е книга, подходяща за деца в предучилищна възраст или за любознателни първолаци. Римувани стихчета и пъстри изображения изнасят интересен и весел урок по български език и математика. Докато малките читатели се учат да разпознават буквите и да се оглеждат за тях в заобикалящия ги свят, те се запознават и с числата, решавайки кратки задачи. И за да не бъде урокът прекалено скучен, всяка буква и математическа гатанка са обвързани с оригинална история – за жирафи, хипопотами, индианци и летящи чинии.

“Дракончето Ринти” от Доника Ризова – издателство Мармот

Весела, интересна, топла история за необикновеното приятелство между едно момче и един дракон. Дебютната книга на Доника Ризова провокира детското въображение и го отвежда на далечен остров, където Ринти и Грег стават неразделни другари в игрите и приключенията. Заедно те могат да се справят с всяка ситуация, да споделят първи преживявания и впечатления, да празнуват и да се учат. Кратките, но увлекателно разказани истории, в комбинация с красивите илюстрации на Мира Мирославова превръщат четенето на книгата във вълнуващо пътешествие из дебрите на детската фантазия.

“Няма дракон в тази приказка” от Лу Картър и Дебора Олрайт – издателство Хермес

Книгата “Няма дракон в тази приказка” не е нова, но не мога да я пропусна, защото е много любима на моето дете. Една вълшебна история, която учи малките читатели, че всеки може да е герой и да напише своята приказка. Модерен и интересен прочит на темата за доброто и приятелството, като същевременно с това са включени препратки към популярни истории, познати на родители и деца.

“Всичко за чувствата” от Фелисити Брукс и Франки Алън – издателство Клевър Бук

Едва ли ще си тръгнете само с една книга от издателство Клевър бук, но ми се иска да споделя за “Всичко за чувствата”. Чудесно издание, което на разбираем език и с красиви илюстрации показва на децата, че всеки от нас има чувства, които в различните ситуации се активират. Защо сме весели или тъжни, как езикът на тялото издава дали сме ядосани, може ли да изпитваш няколко чувства едновременно – с “Всичко за чувствата” малките читатели получават своите първи уроци по емоционална интелигентност и се ориентират по-лесно в заобикалящия ги свят.

“Дори чудовищата си подреждат стаите” от Джесика Мартинело и Грегъри Мабир – издателство Прозорец

Не съм имала проблем с разпиляни играчки из детската стая, защото моят малък помощник вкъщи си има някакво вродено чувство за ред и обича да си прибира нещата. Но ако искате да вдъхновите детето да подрежда, то “Дори чудовищата си подреждат стаите” е чудесно начало. Първото, което ще привлече вниманието на вашия малък читател, е фактът, че чудовището също като него не обича да губи време в прибиране на вещи. Но скоро то само се убеждава, че чистата и подредена стая е много по-приятна за игра, отколкото разхвърляната. Кратки текстове с модерни и колоритни илюстрации правят книгата чудесен помощник на родителите.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.