“Искрици в мрака” – Шарън Камерън

by Хриси

Вече не гледам на романите за Втората световна война като на тенденция, а по-скоро като на самостоятелно течение – толкова много заглавия се появиха на български през последните две години, че е трудно да проследиш и изчетеш всички. И все още има истории, които заслужават да бъдат разказани. Истории като тази на Стефания Подгорска от романа “Искрици в мрака”.

“Искрици в мрака”:

  • Автор: Шарън Камерън
  • Жанр: Исторически
  • Страници: 400 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Хермес

Стефания Подгорска е едва на 16 години, когато животът, който познава, се срива. Войната най-безцеремонно издърпва щастието от ръцете ѝ, като изпраща семейство Диамант – хората, с които момичето живее от известно време, в гетото в Пшемишъл. Всички я убеждават, че заради католишката ѝ вяра за нея нищо не трябва да се променя, но за Стефания всичко е различно. Тя е единствената надежда за семейство Диамант. Защото в гетото е жената, която се е грижила за нея повече от собствената ѝ майка, там са най-близките ѝ приятели, там е и нейният любим. За момичето няма никакво съмнение, че е готово да жертва всичко, за да помогне на близките си. Когато приютява малката си сестра, осъзнава, че трябва да направи избор – да се откаже или да продължи да помага на евреите. Когато на вратата ѝ се появява един от братята Диамант и я моли да го скрие, тя отново трябва да избира. Когато домът ѝ се превръща в убежище за 13 човека от еврейски произход, тя пак предпочита справедливостта и доброто пред страха. Но когато в къщата се нанасят германци, изборът сякаш вече е невъзможен. И въпреки че всичко изглежда безнадеждно, Стефания винаги намира светлина, за която да се улови.

Интуицията ми рядко ме подлъгва и някак още щом прочетох резюмето на “Искрици в мрака”, знаех, че ще се харесаме с тази книга. След това разбрах, че преводът е дело на любимата ми Камелия Кучер и просто бях убедена, че ми предстои да чета роман с голямо сърце. Сърце, което принадлежи на жена на име Стефания Подгорска. “Искрици в мрака” е не просто вдъхновен от действителни лица и събития – тук авторката се ръководи от личните мемоари на Стефания, за да разкаже какво е всеки ден да излагаш живота си на риск в продължение на години, но никога да не се предаваш и да правиш всичко с една мисъл – да помогнеш и да спасиш хората, на които държиш. Фактът, че историята е реална, прави книгата още по-въздействаща и емоционална, но дори да не знаете, че сюжетът не е фикция, той е достатъчно силен и поглъщащ заради таланта на Шарън Камерън.

“Искрици в мрака” е история за смелост, доблест и кураж, за доброто и човещината, за избора дали да се бориш, за оцеляването и победата на хуманността над страха. Разказ за онези герои от войната, които не влизат в уроците, но ежедневно са извършвали подвиг, като са се противопоставяли на жестокота и несправедливостта и са съхранявали пламъчето на надеждата, че все някога този кошмар ще приключи. Романът те поглъща – постепенно се озоваваш редом до Стефания и проследяваш как животът, който е имала, рухва, а на раменете ѝ се стоварва непоносим товар. От една страна, е отговорността да се грижи и да пази малката си сестра, от друга – очакванията и вярата на нейните близки от семейство Диамант, че тя ще ги спаси. Историята върви лавинообразно – от момента, в който Полша пада под контрола на Хитлер, за Стефания започва една непрекъсната битка, а тя е твърдо решена да я спечели, каквото и да ѝ коства.

Въпреки крехката си възраст, Стефания Подгорска е вихър – сила, която не може да бъде спряна. Упоритостта и лоялността ѝ са достойни за възхищение, а нейната борбеност и увереността ѝ, че винаги има начин, са заразителни. Беше изобретателна, решителна и успяваше да запази самообладание дори когато смъртта дебнеше около дома ѝ. До голяма степен тя помага на тринадесет евреи не само да оцелят физически, но и да съхранят духа си, като им вдъхва ежедневно кураж. И в най-трудните и критични моменти успяваше мислено да се надсмива над съдбата си, да приема реалността такава, каквато е – сурова, сива, опасна, и да ѝ се усмихва подигравателно за поредния откраднат ден, който е успяла да извоюва за своите приятели.

Харесва ми как се засилваше напрежението в книгата. Колкото повече напредваше сюжетът, толкова повече се усещаше онази задъханост, умората, изтощението от войната. Бъдещето беше химера, съществуваше единствено настоящето, а решенията се взимаха ден за ден. Страхът, че нещо непоправимо ще се случи, нарастваше главоломно, но никога не успяваше да вземе превес над тази сърцатост и добрина, от които се ръководеше Стефания.

“Искрици в мрака” от Шарън Камерън е наистина чудесен исторически роман. Книга, която отлично рисува мрачната сянка на войната, но и която улавя светлината, извираща от душите на хора като Стефания Подгорска. Ярка, впечатляваща, незабравима.

1 comment

Victoria Shiekova 26.05.2021 - 11:57

След като прочетох ревюто ти, веднага я добавям в списъка за купуване, определено ще се оглеждам за нея на книжния панаир! 🙂

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.