“Пътуващата книжарница на Ария” – Ребека Рейзин

by Хриси

Превърна се в традиция да споделяме проЛетните слънчеви дни с някоя от книгите на Ребека Рейзин. Романите ѝ са идеална компания за отпуската – истории, които ти помагат да се оттърсиш от стреса в ежедневието, но и да се потопиш в една емоционална и романтична приказка с щастлив край. “Пътуващата книжарница на Ария” не прави изключение.

“Пътуващата книжарни на Ария”:

  • Автор: Ребека Рейзин
  • Жанр: Чиклит, романтика
  • Страници: 304 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Сиела

Ария е собственичка на пътуваща книжарничка на колела. Ванът ѝ е пълен до горе с романи, някои от които най-популярните романтични заглавия, но любовта за нея е затворена и завършена книга. Откакто е изгубила съпруга си, тя не вярва, че пред нея има нещо повече от пътувания, вечери с приятели и още интересни книги за четене. Докато не среща Джонатан. Пеперудите, които започват да пърхат в стомаха ѝ, я объркват и плашат. Нима е готова да рискува отново? И това означава ли да зачеркне окончателно една глава от живота си, да се сбогува с един призрак?

Вече познавате Ария от “Пътуващото кафене на Роузи” – остроумната и забавна приятелка на Роузи, която събира книжни съкровища и има предложение за всеки читател. Този път поемаме с нея на едно дълго и емоционално пътуване – дестинацията са някои от най-красивите градчета във Франция, но всъщност проследяваме дългия път, който Ария има да извърви, преди да затвори вратата към миналото и да отвори с надежда и усмивка тази на бъдещето. Романтична, увлекателна, уютна – нейната история комбинира библиофилската страст и метаморфозите, през които преминава едно разбито сърце.

Ребека Рейзин е познат автор и вече сме свикнали с приятния стил на писане. Подобно на другите ѝ романи, този тук също прегръща читателя в топъл пашкул, който пази от прозаичността на ежедневието и предлага малко бягство от проблемите. Балансирайки идеално между забавното и сериозното, авторката повдига теми, свързани със загубата на близък човек, страха от ново начало, плашещото чувство, че животът на всички останали върви напред, а твоят е в застой. Самата Ария пътува, за да забрави, но болката и самотата дълго време са нейни неканени спътници. Необходими са хиляди километри, дистанцията на времето и стабилно приятелско рамо, на което да се опре, когато пътят стане прекалено неравен, за да събере смелост да проучи нови маршрути към щастието и да повярва, че не всичко е изгубено.

Дали голямата любов се случва веднъж в живота, дали съдбата дава втори шанс – въпроси, които Ария започва да си задава, след като среща чаровния Джонатан. Хареса ми колко търпелив и внимателен бе героят му и как връзката му с Ария се задълбочаваше постепенно, така че сбогуването ѝ с един неизживян живот от мечтите ѝ с човек, който вече не е между живите, да се случи плавно. Разбира се, фактът, че беше писател и се интересуваше от литература му дава солидни бонус точки. Ребека Рейзин застъпва темата, че времето на всеки на този свят е ограничено, затова човек трябва да граби с шепи моменти, емоции, впечатления, да колекционира спомени, да поема рискове и да се наслаждава на всеки миг. Защото всичко останало е просто плаване по течението на апатията и тъгата – скучно, безлично и сиво преживяване.

В книгата има препратки към други романи, както и чудесни цитати, отразяващи рутината на един запален читател. Библиофилите са интровертни натури – дават вид на самотници, но всъщност са заобиколени от герои, които споделят техните проблеми и заедно преживяват всяка турбуленция по пътя. Единственият ми проблем с “Пътуващата книжарница на Ария” е, че беше една идея по-мудна като темпо – фокусирана е преди всичко върху бурите в живота на главната героиня и върху драмите от миналото, а по-малко върху настоящето и новата любов. Искаше ми се да прочета още малко за Джонатан, може би дори да надникна в неговите мисли и да разбера какво вижда, когато Ария е пред него. Но в същото време разбирам, че авторката е имала друга цел с тази книга, затова уважавам избора ѝ.

Накратко, ако сте фен на Ребека Рейзин, то “Пътуващата книжарница на Ария” е още едно емоционално книжно пътуване, на което тя ще ви отведе. Ако пък за пръв път се сблъсквате с нейното творчество, то насладете се на малко бягство из Франция, където на човек не му остава друго, освен да се влюби.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.