5 книги за пролетно настроение

Пролетта позакъсня малко тази година, но пък сега е във вихъра си и носи свежест, зеленина и обещания за усмихнати дни. Ето 5 книги, които ще ви заредят с настроение и са подходяща компания за лежерно разпускане в парка.

“Малката книжарничка на любовните истории” – Джейми Адманс

Сюжет: Хали е на 35 години и животът ѝ е далеч от уреден – нещо, за което майка ѝ често натяква. Но съдбата си знае работата и в точния момент Хали печели на томбола книжарницата, която посещава от години – „Имало една страница“. С нея наследява не само мястото, но и всички книги по рафтовете, читателския клуб и дори рибката Хитклийф. С книжарничката идва и Димитри – чаровен посетител, който работи по илюстрациите на ново издание на класически приказки. Двамата стават екип, без да са  го планирали. И докато работят по собствената си любовна история, четат романтичните и приятелски послания на страниците на книгите втора употреба. На Хали ѝ хрумва идеята да открие предишните собственици на тези издания и да види какво се е случило с тях. Нов живот за книгите може би означава и бъдеще за малката книжарничка.

За книгата: Приятна, романтична и увлекателна книга, която ще се хареса на всички библиофили. Предизвиква те да мечтаеш за собствено книжно кътче, което да носи уют и да приветства други запалени читатели. Авторката ни дава възможност да надникнем какви са предизвикателствата да управляваш такъв бизнес и как да превърнеш една книжарница в любимо място – с любов, отношение и въображение.

“Любов и маслини” – Джена Еванс Уелч

Сюжет: Олив е талантливо седемнадесетгодишно момиче, на което му предстоят важни решения, като например къде да следва и каква специалност да избере – тази, която гаджето и приятелите ѝ очакват, или тази, която отговаря на истинската ѝ страст – изкуството. Всякакви планове и важни решения са стопирани от неочаквана покана – бащата на Олив, когото тя не е виждала от 9 години, я кани на остров Санторини, за да му помогне в нов проект. Въпреки първоначалните протести, тя заминава, натоварена с голям куфар, кутия с 26 неща, които татко ѝ е оставил, когато ги е напуснал, и един куп въпроси. Следващите дни са низ от събития и вълнения, от приятелства и открития, от разходки и спиращи дъха залези. Компания през цялото време ѝ прави чаровния Тео, който насърчава Олив да зададе най-важният въпрос – коя е тя и какво иска всъщност? Докато връзката между Олив и баща ѝ укрепва и те се опитват да разплетат древна загадка, приятелството ѝ с Тео процъфтява в нещо по-голямо, а тя намира отговорите, от които толкова силно се нуждае.

За книгата: Интересен, вълнуващ YA роман, който спокойно може да се чете и от пораснали читатели. История за връзката между баща и дъщеря, за прошката, която ни подарява ново начало, за приятелството, което прераства в любов, за усещането да се чувстваш добре в кожата си и да не се налага да преструваш на някого, когото не си. И всичко това на фона на омагьосващата красота на Санторини и необятната морска шир.

“Сапфиреният залив” – Холи Мартин

Сюжет: Откакто се помни, Ария Филипс се буди с шума на морето, свеж въздух и красива гледка към брега. Семейството ѝ държи хотел, който от години посреща гости и ги печели с гостоприемство и уютна обстановка. Много от пристигащите са очаровани от хотела и се връщат всяка година – такъв е случаят и с Ноа Кембъл, който успява да се сближи с Ария въпреки правилото да не се привързва прекалено към посетителите на острова, защото рано или късно си заминават. Но в деня, когато двамата решават да признаят чувствата си, Ноа внезапно заминава и оставя Ария да се чуди къде е сбъркала в преценката си за него. Година по-късно тя и сестрите ѝ скърбят заради загубата на баща им, който е починал след кратко боледуване. На дневен ред е и въпросът какво ще се случи с хотела, който и без това не е в цветущо финансово състояние. Оказва се, че баща й е продал част от бизнеса си, за да остави някакви пари на дъщерите си, а новият партньор е именно Ноа. Въпреки изненадата, Ария решава да извлече най-доброто от ситуацията – да се възползва от опита на Ноа, за да спасят хотела, и да го убеди, че двамата са напълно един за друг. Дали ще успее и какви предизвикателства ще срещне връзката им – като партньори в работата и в живота? Само времето ще покаже.

За книгата: История, която пренася читателя на магично място и му поднася емоцията и вълнението от срещата на голямата любов. Холи Мартин ни прави част от една малка и сплотена общност, за които островът не просто в туристическа дестинация, а дом, в който влагат сърце и душа.

“Книжарница “Посланията” – Катрин Рей

Сюжет: Добре дошли в книжарница “Посланията” – тук ви очаква следващата ви любима книга. Освен това ще ви посрещне гостоприемна и уютна обстановка, така че вероятно няма да сте готови да си тръгнете. Мадлин Калън свързва това място с най-щастливите спомени от деството си – време, което е прекарала с любимата си леля Мади, която днес вече не е между живите, но оставя книжарницата на своята племенница. Въпреки сантимента Мадлин е решена да продаде книжарницата, но първо трябва да стабилизира финансовото ѝ положение. Ще ѝ помагат двете служителки – Джанет и Клеър, за които “Посланията” е като втори дом, тяхното единствено убежище от проблемите. Те са убедени, че скоро Мадлин ще види потенциала на книжарницата и ще я убедят да не се разделя с нея. Всяка от трите жени си има своя история, но “Посланията” ги обединява и помежду им се заражда приятелство, което им помага да намерят верния път. И да повярват, че всеки ден е нова страница и нова възможност да започнеш начисто. 

За книгата: “Книжарница “Посланията” е от онези уютни книги, които можеш да четеш през всеки сезон, но слънчевото и позитивно настроение, с което зарежда читателите, пасва отлично на пролетно-летните емоции. Трогателна история за приятелството, за магията на книгите да ни насочват в правилната посока, за възможността да признаеш и поправиш грешките от миналото, за стремежа твоята приказка да получи щастливия финал, който заслужава. Три героини – три пътя, които се пресичат в една точка – книжарница “Посланията”. Три истории, които ще ви развълнуват. Книгата излиза на 28 май.

“Трети шанс” – Валентина Мизийска

Сюжет: Ани е на 37 години и отстрани изглежда, че животът ѝ е подреден – семейна, с две деца и работа, която добре познава. Въпреки ежедневните грижи, тя вярва, че на всеки проблем може да се намери решение, защото има най-силния съюзник на своя страна – съпругът ѝ. Но една криза прераства в друга, по-сериозна и по-голяма, а Ани има чувството, че двамата с Валери се отдалечават все повече. Тайни и лъжи рушат семейството, което тя е създала с толкова любов. Когато вазата се счупи, може ли да залепиш отново парченцата и да очакваш всичко да е като преди? Вторият шанс е спасение, третият – ново начало.

За книгата: Откровена до болка, истинска, пряма – така бих описала дебютната книга на Валентина Мизийска. История, която говори за доверието и лоялността – към половинката и към нас самите; за любовта и компромисите; за новото начало и възможността да отгърнеш друга страница. Роман, който в духа на пролетта, ни говори и за надеждата – че утре ще по-добре от днес.

Related posts

“Седем дни през юни” – Тия Уилямс

“Божествени съперници” – Ребека Рос

“Преди кафето да изстине” – Тошиказу Кавагучи