“Санаториумът” – Сара Пиърс

Ако температурите навън започнат да стават прекалено горещи, на помощ идва “Санаториумът” – смразяващ, зловещ, мрачен психотрилър, който знае как да привлече читателското внимание и да го държи в плен до самия финал.

“Санаториумът”:

  • Автор: Сара Пиърс
  • Жанр: Трилър
  • Страници: 376
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Ера

Детектив Елин Уорнър пристига в луксозен швейцарски хотел заедно с приятеля си Уил. Мястото е модерно, но някак студено и леко плашещо – дали заради суровия планински пейзаж, който огражда хотела, или заради миналото му – бил е санаториум за хора болни от туберколоза, за Елин това определено не е място, където би могла да се отпусне. Още повече, че и предстои среща с брат ѝ по повод предстоящата му сватба. Нещо, което Елин смята да използва, за да се изяснят какво точно се е случило в онзи нещастен следобед, когато един инцидент е променил живота на цялото им семейство. Докато тя се опитва да намери отговорите в миналото, в настоящето възникват въпроси. Бъдещата булка изчезва, в околностите е намерен труп на мъж, а някои определено следи всеки ход на Елин. Когато жертвите стават повече от една, а полицията не може да помогне на обитателите на хотела заради затворен от лавина път, Елин е единственият човек, който може да се опита да хване убиеца, преди да е елиминирал поредната си жертва. 

Тъкмо обмислям как да започна ревюто на “Санаториумът” и виждам на гърба на корицата, че книгата е дебют за Сара Пиърс. Е, това не го очаквах, защото историята е умело написана, напрегната, мрачна и много заплетена. Сюжетът криеше толкова изненади, които следваха логиката и хронологията на събитията, но в същото време успяваха да ме държат на нокти – със сигурност не бих предположиха, че става дума за първи писателски опит.  “Санаториумът” е трилър с атмосфера – смразяващ и мистериозен като планината, където се развива действието; динамичен и непредсказуем – като лавината, която изолира героите в това призрачно и уединено място. И най-вече зловещ – усещането, че някой те наблюдава и че винаги е един ход пред теб, допринася за ескалацията на напрежението и епичната кулминация.

“Санаториумът” е психотрилър, който се заиграва с читателски ум. Подхвърля фалшиви следи, рисува сенки, които внезапно изчезват, провокира читателя да създава хипотези и го оставя с погрешното убеждение, че е намерил пукнатина в историята – нещо, което да му разкрие истинското лице на убиеца. Но всъщност това е поредният хитър ход от страна на авторката, да разсее вниманието от реалния извършител на престъпленията. Сара Пиърс е изключително прецизна в детайлите и когато описва една сцена, представя картината в най-дребните подробности, защото, както нейната героиня знае – именно там може да се крият уликите, които да ни отведат при убиеца. Когато описва престъпленията, не спестява нищо, независимо колко неприятна гледка може да е. Клиничността, с която подхождаше към труповете на жертвите, смесена с аналитичния ум на детектив Елин Уорнър създава у читателя усещането, че е с тях на терен.

Романът “Санаториумът” се фокусира върху страха и всичките му измерения, върху човешката способност да игнорира или изтрива моменти и хора, които го поставят в стресова или животозастрашаваща ситуация, върху избора дали да се бориш с демоните си, или да се оставиш да те повалят. Два въпроса вълнуват читателите и именно около тях Сара Пиърс изгражда историята си – какво се е случило в миналото на детектив Уорнър и кой е убиецът, който превръща луксозния хотел в смъртоносен капан. Без да отклонява вниманието от тях, авторката деликатно вмъква теми като менталното здраве, взаимоотношения със семейството,

Мисля, че най-силният коз на книгата е самият санаториум. Авторката споделя, че се е вдъхновила от престоя си в швейцарските Алпи и болничните заведения, които са приютявали пациенти с различни здравословни проблеми. Тук обаче свършва реалността, която Сара Пиърс украсява с драматичен и мрачен декор и обръща място, което е трябвало да лекува и спасява хора, в гробище на тайни и сцена на смъртта. Място, което не искате да виждате и в кошмарите си.

Ако харесвате трилъри, “Санаториумът” е заглавие, което не бива да пропускате. Нещо ми подсказва, че често ще го срещаме в списъци с препоръки и награди.

Related posts

Пролетен панаир на книгата 2024 г. – списък с издателства и някои препоръки

10 книги, които да не пропускаш на Пролетния панаир на книгата

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър