“Мъжете от фара” – Ема Стоунекс

by Хриси

“Мъжете от фара” от Ема Стоунекс беше импулсивна покупка в книжарницата. Привлечена от морската тематика и  мистериозната история, не успях да устоя на изкушението и още с първите страници се понесенох из бурните води на премълчани истини и разкрити лъжи, на предателство, ревност, омраза и любов.

“Мъжете от фара”:

  • Автор: Ема Стоунекс
  • Жанр: Мистерия
  • Страници: 240 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Лабиринт

През 1972 г. край Корнуол трима мъже изчезват мистериозно от фар, разположен насред морето. Няма следи, които да подсказват какво се е случило с тях – всичко вътре е оставено така, сякаш обитателите са се изпарили. Дали морето ги е отнесло, дали са избягали, дали някой недоброжелател ги е навестил – хипотезите са много, но никой не знае каква е истината. 20 години по-късно един писател решава да разкаже историята им, затова се среща с трите жени, останали вдовици. За всяка животът е поел в различна посока – едната продължава да гледа назад към миналото с надеждата, че някой ден ще види отново съпруга си; другата е приела съдбата си, но живее с чувство на вина и разкаяние; третата е отгърнала нова страница, но се пита дали е взела правилното решение, когато се е съгласила да мълчи. Много истини са останали неизречени. Може би е дошъл моментът стореното да бъде поправено.

Морето има една особена притегателна сила – омайва те със спокойните си води, но знаеш, че разгневи ли се, не можеш да се мериш със силата му. Затова подхождаш към него с уважение и смирение. Необятно, дълбоко, то пази своите тайни. Сред тях е и тази за изчезването на трима моряци през 1972г., които са били на работа на фар в Корнуол – мистерия, която звучи като извадена от книга, но всъщност е реален случай, който вдъхновява Ема Стоунекс да напише своята версия в романа “Мъжете от фара”. Подобно на историята, на чиято основа стъпва сюжетът тук, книгата е загадъчна, интересна и оплита читателя с възможни хипотези и предположения за развоя на събитията в онази съдбоносна вечер.

Ема Стоунекс твърди, че започва работа по романа, запленена от мистерията, но и от живота на моряците и на хората, които се грижат за морските фарове. С талант и уверено писане тя успява да предаде възхищението и признателността си и на читателите. Представя ни героите си като посланици на надеждата и спасението, тъй като задачата им е да съхранят блещукащата светлина, която кули като “Девицата” излъчват в непрогледния мрак. По стечение на обстоятелствата обаче те не успяват да се спасят и пропадат в бездната на собствените си страхове, съмнения и разкаяния. Авторката завърта историята и я превръща в необикновен прочит на темата за сложните човешки взаимоотношения – преплита съдби, кръстосва пътища и търси отговори на въпроси, свързани с границите на доверието и лоялността, на истината и лъжата, на прошката и примирението, на миналото и настоящето. Фикция и реалност се обединяват и работят в съвършена хармония, така че не е трудно да повярваш на разказаното и да приемеш, че една загадка най-после е била разкрита.

Хареса ми, че Ема Стоунекс е включила различни гледни точки – както на мъжете, така и на техните съпруги. Първите ни връщат на фара, където времето тече с друго темпо, а еднообразието и рутината дават възможност за преосмисляне на убеждения, ценности и решения. Вторите превъртат часовника 20 години по-късно, когато морето отдавна е заличило следите на тримата мъже от фара, но техният отпечатък прозира в живота на трите вдовици. Всяка се справя със загубата и скръбта по различен начин и всяка има своя тайна, която може да изплува всеки момент и да размъти спокойните води на тяхното ежедневие. Покрай Хелън и Джени се коментираше каква е формулата на щастливия брак, въобще съществува ли такава и се наблягаше на идеята, че единствено хората в една връзка знаят наистина какво се случва в нея. Мишел нямаше толкова силно присъствие, колкото другите две жени, но чрез отношенията ѝ с Винс се повдигаше темата за предразсъдъците, грешките от миналото и шанса да започнеш начисто. “Девицата” също беше ключов образ – ревнива, обсебваща, мълчалива и потайна, тя обрича трима мъже да й бъдат верни завинаги.

“Мъжете от фара” от Ема Стоунекс е увлекателна и заплетена история, изпълнена с напрежение и съспенс, които държат читателя в плен до самия финал. Дали наистина краят на героите е такъв, какъвто авторката го описва, това е тайна, която единствено морето знае.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.