6 книги от първата половина на 2021г., които горещо препоръчвам

by Хриси

Преди да се усетим и първите пет месеца от годината са хвръкнали. Прекарах ги в компанията на разнородна селекция от книги, затова и препоръките ми от шест заглавия, излезли от началото на 2021 г. у нас, са също толкова разнообразни. А ето и кои са те.

“Невидимият живот на Ади Лару” – В. Е. Шуаб

Сюжет: Аделин живее във Франция в началото на 18 век. Тя мечтае да види света отвъд границите на бащината къща и малкото градче, в което е израснала, но порядките на времето, разбиранията на обществото и убежденията на семейството ѝ не го позволяват. Нещо повече – тя е обречена да влезе в брак без любов и да се лиши не само от мечтите си, но и от свободата си. Затова Аделин сключва сделка с бога на мрака – залага душата си в замяна на дълъг живот, така че да има възможност да изпълни всичко, което някога е искала, а когато му се наслади и се измори, той да вземе обещаното. Но в своята неопитност пропуска уловката в „ситния шрифт“ – богът наистина ѝ подарява безсмъртие, но я лишава от възможността да бъде запомнена от хората, като ѝ отнема дори собственото ѝ име. Така Ади започва своето призрачно пътешествие през годините, които се превръщат във векове – става свидетел на войни, открития, на значими моменти в историята на света. Но винаги сама, защото малко след като срещне някого, той забравя за нея и я изтрива от съзнанието си. Докато един ден, след като вече 300 години се е скитала, Ади не попада на човек, който я вижда и помни – Хенри. С него може да прави уговорки за утрешния ден и планове за седмицата, да изгради дом и се отпусне в прегръдките му. Само че щастието ѝ има краен срок и той наближава…

За книгата: Мисля, че от началото на годината това е най-любимата ми книга. Просто харесах всичко в нея – от начина, по който авторката представя една сериозна и философска тема – за смисъла на човешкото съществуване, стойността на един живот и времето като разтегливо понятие, до връзката между музата и твореца, между изкуството и любовта. Красивият стил и наситеният и жив образ на Аду Лару правят историята ѝ наистина незабравима.

“Дамски гамбит” – Уолтър Тевис

Сюжет: На осем години Бет Хармън остава сираче и е преместена в сиропиталището „Метуен“, където и тя като останалите деца приема хапчета за „успокоение“ – нещо, което да компенсира липсата на родителска грижа и майчина обич. Единственото, което внася цвят в сивото ѝ ежедневие, са партиите на шах със санитара господин Шайбел. Много скоро става ясно, че Бет има изключителна дарба и потенциал да се превърне в гросмайстор. С годините тя усъвършенства уменията си и се изправя срещу най-добрите шахматисти. Безпощадна на шахматното поле, Бет трупа медали и трофеи, за да запълни една безкрайна празнотата …

За книгата: Когато започнах “Дамски гамбит”, съвсем не подозирах колко ще си допаднем с книгата, тъй като бях с погрешното впечатление, че трябва да имам отлични познания по шах, за да я разбера. А всъщност се оказа, че това е един прекрасно написан роман, който смесва съставки като амбиция, спортна злоба, жажда за победа с разочарование, меланхолия и копнеж да бъдеш обичан. И да, книгата е по-хубава от филма.

“Докато Париж спеше” – Рут Дрюар

Сюжет: Жан-Люк работи като техник на гарата в Бобини, където нацистите разпределят влаковете с хиляди евреи, които по-късно са отведени в лагерите на смъртта. Желанието му да промени нещо, да се намеси и да спаси поне една от тези невинни души, му дава сили да изпълни молбата на непозната жена – отчаян повик на една майка. С риск за живота си той поема от ръцете ѝ новородено бебе и обещава да го пази. Заедно с неговата любима – Шарлот, те поемат на дълъг и опасен път към ново начало, накъде далеч от кошмарите на Франция и пламналата от войната Европа. Девет години по-късно Жан-Люк, Шарлот и тяхното момче – Сам, живеят в Щатите и макар носталгията по родния дом да не ги е напуснала, се радват на щастливо семейство и спокойни дни. Докато не пристига обвинението, че Сам не е техен син и трябва да бъде върнат незабавно на истинските му родители в Париж. Сара и Давид са сред малкото напуснали Аушвиц на крака – в най-мрачните часове надеждата, че тяхното момче е живо и ги чака, е осветявала пътя им. Но изправяйки се пред него, те са си чужди – двама непознати, които са откъснали едно дете от света, в който е чувствал единствено обич, сигурност и закрила. Какво е готов да жертва един родител в замяна на щастието на собственото си дете? Целият си живот.

За книгата: Стана традиция да чета по поне един исторически роман на месец, като обикновено той е посветен на темата за ВСВ. Затова не очаквах, че “Докато Париж спеше” има с какво да ме изненада. И сгреших. Много силна и въздействаща история за последиците от войната, за обърканите съдби, за загубите и пропилените мигове, за тежките избори, пред които мнозина са били изправени.

“Скандалният живот на Евелин Хюго” – Тейлър Дженкинс Рийд

Сюжет: Евелин Хюго е 79-годишна жена – холивудска звезда от 50-те и 60-те години на миналия век, сред най-обсъжданите личности на 70-те и 80-те заради личния й живот, една от най-красивите жени на Америка, а днес уважавана и боготворена филмова и модна икона. Моник е 35-годишна редактора в лайфстайл списание, която пише добре, но все още не е направила „пробива“ в кариера си, а разводът през който преминава (след само 11 месеца брак) я поставя в труден и емоционален период. Когато известната Евелин Хюго иска именно Моник да направи интервю с нея, след като години наред е отказвала коментари и изяви в медиите, нещо повече – да напише биографична книга за кинозвездата, тя решава да сграбчи тази възможност и да види какво ще излезе от нея. Така започва едно дълго пътуване из миналото на една от най-ярките личности, изпълнено с любов, тайни и купища въпроси. История, която изважда на показ истини – дошло е време светът да научи за тях и Евелин най-после да намери покой.

За книгата: Първата ми среща с Евелин беше преди време, но на български повторихме тази година. Омагьосващ, завладяващ, проникновен роман за цената на славата, блясъка на Холивуд, фалша и интригите, любовта и нейните различни лица. Най-големият плюс на книгата е, че ни запознава с един образ, който е толкова ярък и плътен, толкова жив, че читателят дори за момент не допуска, че Евелин живее единствено в границите на авторовото въображение.

“Списъкът” – Луси Фоли

Сюжет: Мрачен остров, около който витае стара легенда. Старинен замък, където трябва да се проведе луксозна и лъскава сватба. Младоженците – нашумяла реалити звезда и главен редактор на популярно лайфстайл списание. Гостите – избрани лица от техния бранш, но и някои от най-близките им приятели, с които споделят спомени от миналото. Тайни, за които никога не говорят, но и които има опасност да изплуват на повърхността. Защото рано или късно призраците те настигат, а отмъщението е единствената цел, която те крепи. И когато празничните светлини изгаснат, нищо вече няма да е същото.

За книгата: Поразширих списъка с прочетени трилъри и не мога да пропусна “Списъкът” в тази селекция с книжни препоръки. Модерен роман с привкус на класическия криминален сюжет в стил Агата Кристи. История за тайните, които хората ревностно пазят, и призраците на миналото, за лъжите и предателствата, за завистта и отмъщението – достатъчни мотиви за един убиец да извърши немислимото.

“Натюрморт” – Вал Макдърмид

Сюжет: В една студена сутрин екипажът на риболовна лодка открива тяло в морето. Полицията установява, че мъртвецът е бил главният заподозрян в разследване от преди повече от 10 години, когато важен държавен служител изчезва безследно. Днес Карен Пири отново отваря досието и се заема със случая, но скоро се оказва въвлечена в зловещ свят на предателства и мрачни тайни. Междувременно тя работи и по друг случай – в гараж в едно спокойно предградие стои каравана със скелет в нея. Трупът е стоял там поне няколко години, а от убиеца няма следи – това означава, че той се разхожда някъде спокойно и на свобода, и Карен възнамерява да поправи това. Докато работи по двата нови случая, тя започва да разплита сложна мрежа от лъжи, за които никой не е предполагал толкова години. Но лъжите и тайните, които започват да излизат на повърхността, могат да се окажат със  смъртоносен заряд, защото някой е твърдо решен те да си останат такива завинаги.

За книгата: Ако ви се чете криминален роман в най-чистия му вид, тогава “Натюрморт” е вашата книга. Независимо дали сте запознати със случаите на инспектор Карен Пири, тук без проблем ще се отпуснете в нейната компания и ще се превърнете в един от нейните помощници при разследването на престъпления. А най-интересното е, че тук случаите са два независими един от друг, така че ви трябва двойна доза наблюдателност, логика и хитрост, за да разплетете мистерията, около която се завърта историята.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.