Какво прочетох през април 2021 г.?

Април беше от онези книжни месеци, които носят спокойствие и удовлетворение от прочетените книги. А ето и кои заглавия успях да отметна.

“Трети шанс” – Валентина Мизийска

Дълбок, откровен, емоционален – така бих описала дебютния роман на Валентина Мизийска. Много харесах историята в “Трети шанс” защото е общочовешка и в различните ѝ етапи в нея би могъл да се припознае всеки читател. Това е книга, в която се говори за брака, за крехкостта на доверието, за уязвимостта, причинена от предателство и разочарования, за желанието да започнеш начисто, за надеждата и необходимостта да си дадеш шанс да бъдеш щастлив.

“Малката книжарничка на любовните истории” – Джейми Адмънс

“Малката книжарничка на любовните истории” ме намери в един доста напрегнат момент и макар първоначално да гледах по-скептично на нея (все пак вече сме обиколили няколко книжарнички на хартия), тя се оказа изключително приятно и разпускащо четиво. Направена е по мярката за всеки библиофил и е пълна с цитати за книгохолизма, който всички четящи споделяме. Освен това е романтична с леки нотки на загадъчност. Някои биха казали, че е твърде сладка – на мен ми дойде идеална, за да туширам киселото от ежедневните проблеми.

“Докато Париж спеше” – Рут Дрюар

Честно казано, яд ме е, че отлагах толкова “Докато Париж спеше” – бях си я взела от момента, в който беше излязла, но изчакваше ред. Разкошен исторически роман! Вдъхновена от действителни лица и събития, това е история за кураж, доблест, за избора да си на страната на хуманността и справедливостта, да защитаваш тези, които сами не могат. Книга, която рисува по удивителен и изключително въздействащ начин, картина на Виена през първите години, в които Втората световна война не просто чука на вратата, а влиза с гръм и трясък и разрушава живота на хората.

“Отклонение” – Блага Димитрова

Това не беше първата ми среща с “Отклонение” но е интересно да прочетеш книгата 15 години по-късно. Много харесвам как пише Блага Димитрова – има толкова фин усет към думите, така поетично се изразява, че е невъзможно емоцията да не достигне до читателя. И не просто разказва, а те увлича в нейния свят. Свят, който отразява едновременно безвъзвратно изгубеното време и един безкраен миг, който събира в себе си спомените и копнежите на една любов.

“Любов и маслини” – Джена Еванс Уелч

Имах подозрения, че ще харесам книгата на Джена Еванс Уелч, защото предишната ѝ – “Любов и джелато”, много ми допадна, обаче съвсем не очаквах, че толкова добре ще си паснем с “Любов и маслини”. Чуден роман за връзката между баща и дъщеря, за търсенето на истини – за света и за самите нас, за първите вълнения от истинската любов – онази, която ни харесва такива, каквито сме, без преструвки. В комбинация с интересно представените теми имаме разходки из приказния Санторини, гмуркане в търсене на Атлантида и куп любопитни исторически факти, вкусна гръцка храна и много настроение.

“Сапфиреният залив” – Холи Мартин

Третата ми книга от Холи Мартин поставям някъде по средата между другите две – “Целувката, която спря дъжда” и “Коледа под боровинковия залез”. “Сапфиреният залив” е подходящ избор, ако ви се чете нещо кратко, увличащо, но по-скоро разтоварващо и непретенциозно четиво. Романтична и забавна история, в която героите спасяват от фалит един хотел, а междувременно решават да дадат шанс на собствената си връзка. Присъства и една малка, но симпатична и сплотена общност от острова, където се развива действието, към която читателят се привързва.

“30 дни мрак” – Джени Лунд Мадсен

Не може само любов, редно беше да има поне един трилър сред цялата купчина с прочетени книги. “30 дни мрак” е дебютен роман за Джени Лунд Мадсен, но написан умело, интересно и определено е история, която читателят помни. Носи качествата на скандинавския ноар – мрачен, напрегнат, леко дистанциран и студен, но поглъщащ и въздействащ. А едно от най-силните качества на авторката е умението да пресъздава атмосферата и да пренася читателя сред дивата и опасна красота на Исландия.

“Невидимият живот на Ади Лару” – В. Шуаб

Завършвам април с книга, която със сигурност ще влезе в челните места на най-любимите ми книги за годината, а и въобще. Обожавам всичко в “Невидимият живот на Ади Лару” от Виктория Шуаб – историята за момиче, което продава душата си в замяна на безсмъртието си, оригиналния подход за представяне на една позната и вечна тема – какъв е смисълът на живота, идеята, че живеем чрез изкуството и творбите правят твореца и музата му вечни, невъзможната и обречена любов, вълшебния изказ на авторката. Просто всичко! Беше един разкошен завършек на април.

Related posts

“Седем дни през юни” – Тия Уилямс

“Божествени съперници” – Ребека Рос

“Преди кафето да изстине” – Тошиказу Кавагучи