18 причини защо не можем без книги

by Хриси

На 23-ти април отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право. По случай празника на всички библиофили събрах 18 причини, които отговарят на въпроса защо не можем без книги.

Като един виден книгохолик, често се е случвало да ме питат какво бих правила, ако книгите не съществуваха или пък не можех да чета по една или друга причина. Отговорът е простичък – “Не знам”. Не мога да си представя свят без книги, ден без вълнуващи истории, без героите, които съм обикнала и които са допринесли да бъда човека, който съм днес.  Свят, който не искам да познавам! Та, с доза чувство за хумор, но много любов, споделям в произволен ред 18-те причини защо не можем без книги:

 1. Защото ни правят по-добри – може да е клише, но си е вярно. Книгите ни учат да бъдем толерантни, търпеливи, по-добронамерени и открити, по-борбени и уверени и в крайна сметка създават от нас една нова, подобрена версия.
 2. Книгите са упражнение за въображението – “Колкото повече четеш, толкова по-развинтена фантазия имаш” – аксиома на читателя. От толкова много истории, няма как да не започнеш да подозираш съседа в конспирация, да пишеш в главата си поредната любовна история, когато слушаш разказите за връзките на твои познати, да си представяш една паралелна вселена, в която може да се телепортираш до работното място, вместо да висиш в задръстване.
 3. Книгите са най-добрият съветник – когато се чувстваш изгубен или имаш усещането, че животът ти е в застой; когато търсиш отговори на въпроси, които дори не можеш да формулираш нормално; когато искаш да знаеш какво е да живееш на Марс, винаги можеш да разчиташна тях.
 4. Книгите са идеалната компания – не мрънкат, нямат проблеми с климатичните условия (топло, студено, дъждовно, влажно), не харчат много (даже почти нищо), не ти надуват главата и проявяват разбиране, споделят болката ти, карат те да се усмихваш. Това, ако не е идеална компания…
 5. Книгите ни карат да виждаме нещата в перспектива – литературата е пълна с истории, от които може да научим нещо. Да погледнем един проблем от множество различни ъгли е един от уроците по толерантност, от който толкова хора се нуждаят.
 6. Книгите са твоят личен психотерапевт – ядосан си заради проблеми в работата, преживяваш любовна драма, искаш да промениш нещо в живота си, но не знаеш какво, плаче ти се, весело ти е, страх те е – книгата винаги ще те разбере, ще те изслуша и ще намери начин да ти даде съвет или насока.
 7. Книгите са единствената машина на времето, с която разполагаме на този етап – за съжаление все още не може да пътуваме към миналото или бъдещето физически, но пък с едно отгръщане на страницата може да се върнем в Париж по времето на Втората световна война или да отскочим до САЩ в периода на Голямата депресия.
 8. Четенето обогатява речниковия запас – сигурно ви се е случвало някой да не спира да повтаря как нещо е яко. А само, ако знаеше, че това нещо може да е също чудесно, превъзходно, възхитително, уникално, неповторимо, незабравимо, очарователно, забележително, смайващо, внушително – сигурно щяхте да го слушате по-внимателно.
 9. Книгите действат мотивиращо – един герой станал алпинист и изкачил Еверест, друг зарязал работата и тръгнал да търси себе си по света, трети сменил изцяло професионалното прозвище. Ако читателят е изпадал в сходна ситуация, когато е искал да постигне нещо, но се е страхувал, понякога една история е достатъчна, за да си каже “Защо пък не и аз”.
 10. Книгите ни правят по-добри събеседници – с четенето идва и бонусът, наречен “богата обща култура”. Може да коментираме различни теми – изкуство, музика, кино, наука. Колкото повече научаваме от книгите, в толкова по-интересни разговори може да се включваме, без да се тревожим, че ще изръсим някоя глупост.
 11. Четете за здраве – не, не става дума за книгите, посветени на медицинска тематика, а за факта, че четенето тренира паметта, подобрява концентрацията, лекува стреса, предпазва от болести като Алцхаймер и дименция.
 12. Използвайте ги вместо тест за съвместимост – да откриеш човек, който също като теб е библиофил и с него споделяте сходни литературни вкусове, е като да уцелиш печалба от тотото. Когато се съмнявате в преценката си за някого, попитайте какво обича да чете. Отговорът му може да ви даде много информация за него.
 13. Защото обичаме да гледаме красиви корици – да си го кажем често, всички съдим книгите по кориците. Красивата корица е гаранция, че с книгата ще си тръгнете заедно от книжарницата към дома ви, а после как ще се развие връзката ви, само времето и определен брой страници ще покажат.
 14. Защото можем да се влюбваме всеки ден – любовта е чувство, което действа като опиат. Тя може да трае с години, но самото влюбване е по-специално – краткотраен миг, който те зарежда с адреналин, повишава драстично нивата на ендорфин и електричен заряд по тялото към сърцето. Ако в реалния живот не може да се влюбваме всеки ден, то в книгите нищо не ни спира.
 15. Защото ни карат да мислим – звучи абсурдно, но си е така. Понякога хората така се пускат по течението и свикват с рутината, че забравят да напрягат мозъчните си гънки, да разсъждават по важни въпроси и дори да поставят правилно пълен или кратък член в изречение.
 16. Без книги киното ще обеднее – може с чиста съвест да критикувате филмите, които са правени по книги. Все още не знам за случай, при който филмът да е по-добър от книгата, но пък знае ли човек… Киното се развива, може някой ден да отбележи поне една точка в мача срещу литературата.
 17. Книгите са хапче срещу самота – докато имаш книгите край себе си, няма как да се почувстваш самотен, защото винаги има с кого да споделяш времето и проблемите си. Още повече, че най-добри приятели могат да ти станат имена като Мечо Пух, Хари Потър, Елизабет Бенет, Катнис Евърдийн…
 18. Книгите са най-лесният начин да натиснеш копчето “Ignore” на реалността – понякога човек има нужда просто да се изолира от света, да забрави за случващото се в момента, да избяга в друго време и друга реалност. Решението е лесно – започни нова книга.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.