6 нови романа за Втората световна война

Който следи блога, вероятно вече е забелязал, че историческите романи, и най-вече тези, които са посветени на периода около Втората световна война, ми станаха слабост. Миналата година вече ви споделих за някои от любимите ми заглавия в тази категория, но мина време и книжарниците се напълниха с още нови книги. Ето 6 от тях, които препоръчвам.

“Коко Шанел, кралицата на Париж” – Памела Бинингс Юън

Сюжет: Като създадел на модна къща Шанел хората познават Коко Шанел като дизайнер с усет и визия. Една успяла жена, натрупала значително богатство благодарение на своята креативност и упоритост. Но коя е Коко Шанел в действителност? Когато войната настъпва и Париж е окупиран, тя има по-големи грижи – да опази изградената с труд и саможертви модна империя, единствената сигурна опора в живота ѝ. Затова Коко започва своя война срещу своя бизнес партньор, който застрашава позициите ѝ и може да ѝ отнеме контрола над компанията и да я разори. Тогава всичко, за което тя е работила и което е жертвала, би било напразно. Затова Коко е решена да спечели тази война, дори това да означава да се впусне в опасна шпионска игра на страната на най-омразния враг. Както винаги, бъдещето ѝ е в нейните ръце.

За книгата: Един по-различен роман за истинската Габриел Шанел. Пренася ни в Париж през 40-те години и разказва за връзката на една от най-известните и уважавани жени от света на модата с нацистите, окупирали френската столица. За изборите и отговорността, която идва с решенията, за разочарованията и самотата – чести спътници в живота на Коко, за името Шанел и колко е струвало на неговата създателка – “Коко Шанел, кралицата на Париж” от Памела Бинингс Юън е чудесно написан, завладяващ и проникновен роман, който не бива да пропускате.

“Парижката библиотека” – Джанет Скеслин Чарлс

Сюжет: Одил Суше мечтае да работи сред книги – заобиколена от великолепни романи, които ѝ нашепват незабравими истории. Желанието ѝ се сбъдва и тя започва работа в Американската библиотека в Париж, където се среща с интересни хора, споделящи страстта ѝ към четенето, и намира нови приятели. Но щастието на Одил е кратко, защото с напредването на войната и окупацията на френската столица животът става все по-труден, а ценностите и принципите на хората са подложени на изпитание. В тези мрачни времена библиотекарите от Американската библиотека организират своя собствена битка – те избират Библиотеката да остане отворена, за да доставят книги на тези, които имат най-голяма нужда от тях. Всеки ден е изпълнен с несигурност и догадки и никой не е застрахован от грешки. Грешки, които биха коствали нечий живот. Години по-късно Одил живее в Америка и заформя необичайно приятелство със съседсткото дете, което мечтае да посети Франция. Единствено пред него тя събира сили да признае най-голямата си тайна, която от години ѝ тежи. За да намери сили да прости и да продължи.

За книгата: Свикнали сме книгите за ВСВ да са меланхолични и тежки – твърде много болка има в тези истории. Но в “Парижката библиотека” Джанет Скеслин Чарлс има по-различен подход и тя фокусира вниманието не върху това, което войната ни е отнела, а върху богатството и свободата, които книгите подаряват на хората. Роман за всички библиофили, за магията на литературата, за отдадеността на библиотекарите, за четенето като форма на спасение и самосъхранение, за библиотеките като убежище от реалността.

“Изборът” – Едит Егер

Сюжет: Наричат Едит Ева Егер „Ане Франк, която оцеля“, защото шестайсетгодишната унгарска еврейка има късмета да остане жива в лагерите на смъртта. Пише книгата си на деветдесетгодишна възраст като разказ за оцеля­ването си, за изцелението си и за хората, на които е помогнала да се освободят от травмите си.

За книгата: “Изборът” е по-скоро книга мемоар, която разказва личната история на една жена, оцеляла в най-тежките и трудни времена. Проследява дългия път, който тя извървява – от изплашеното шестнайсетгодишно момиче, което попада в лагерите на смъртта, до жената, която след дълга и упорита борба успява да се измъкне от капана на миналото. В историята си Едит Егер акцентира върху силата на избора – изисква се упорство, постоянство, търпение, за да се сбогуваш с миналото и да се предадеш в ръцете на настоящето. Това е връх, който тя катери сама, но гледката от там ѝ дава нужните свобода и простор, за да полети отново.

“Последният влак за Лондон” – Мег Уайт Клейтън

Сюжет: Петнайсетгодишният Щефан Нойман е син на заможно еврейско семейство, което от години държи една от най-успешните фабрики за производство на шоколад. Щефан обаче мечтае да пише и да следва стъпките на своя кумир – Стефан Цвайг. Своята страст и мечтите си за бъдещето споделя с най-добрата си приятелка Жофие-Хелене, която има впечатляващи познания по математика. С идването на нацистите в Австрия и последвалото обединение с Германия животът му се променя изцяло и Щефан не е сигурен дали ще дочака следващия ден, а какво остава за доскорошните му амбиции. Междувременно в Амстердам жена на име Трюс Вайсмюлер започва да прекарва нелегално еврейски деца през границата. Но колкото повече се усложнява положението в Австрия и Германия, толкова по-трудна и опасна става нейната задача. Трюс обаче е упорита и успява да извоюява още по-голяма победа – изправя се пред самия Адолф Айхман, известен с „решението на еврейския проблем“ с ползването на газовите камери, и го убеждава да пусне влак до Лондон, който да го „оттърве“ от 600 еврейски деца. За една седмица Трюс трябва да организира целия процес, да избере 600 здрави деца и да се убеди, че в Англия тяхното убежище е подсигурено. Сред качилите се на влака са Щефан и по-малкият му брат, които се сбогуват с живота си във Виена и успяват да се спасят от сигурна смърт. 

За книгата: Колкото и романи за ВСВ да изчетем, винаги има нещо ново, което да научим. Не бях чувала за Трюс Вайсмюлер – “Последният влак за Лондон” разказва за нейния саможертвен подвиг, за смелостта ѝ да се опълчи срещу един от най-опасните мъже в онзи период, за да спаси живота на невинни деца, които иначе биха били обречени на сигурна смърт. Докато проследяваме нейния бунт срещу войната и несправедливостта, четем и за едно момче и как се променя целият му свят само заради емблемата със звездата, която трябва да стои зашита за ръкава му.

“Докато Париж спеше” – Рут Дрюар

Сюжет: Жан-Люк работи като техник на гарата в Бобини, където нацистите разпределят влаковете с хиляди евреи, които по-късно са отведени в лагерите на смъртта. Желанието му да промени нещо, да се намеси и да спаси поне една от тези невинни души, му дава сили да изпълни молбата на непозната жена – отчаян повик на една майка. С риск за живота си той поема от ръцете ѝ новородено бебе и обещава да го пази. Заедно с неговата любима – Шарлот, те поемат на дълъг и опасен път към ново начало, накъде далеч от кошмарите на Франция и пламналата от войната Европа. Девет години по-късно Жан-Люк, Шарлот и тяхното момче – Сам, живеят в Щатите и макар носталгията по родния дом да не ги е напуснала, се радват на щастливо семейство и спокойни дни. Докато не пристига обвинението, че Сам не е техен син и трябва да бъде върнат незабавно на истинските му родители в Париж. Сара и Давид са сред малкото напуснали Аушвиц на крака – в най-мрачните часове надеждата, че тяхното момче е живо и ги чака, е осветявала пътя им. Но изправяйки се пред него, те са си чужди – двама непознати, които са откъснали едно дете от света, в който е чувствал единствено обич, сигурност и закрила. Какво е готов да жертва един родител в замяна на щастието на собственото си дете? Целият си живот.

За книгата: Много емоционална и въздействаща история, в чиято основа лежи морална дилема, която читателят трябва да разреши. Роман за битките, които продължават и след края на войната; за призванието и дълга на всеки родител да опази детето си, да му даде възможност да расте здраво и щастливо; за добрината и проявите на човещина тогава, когато светът познава единствено жестокост и мрак.

“На смелите се прощава” – Крис Клийв

Сюжет: „На смелите се прощава“ на Крис Клийв е роман за дързостта да бъдеш себе си в немислими ситуации на крайност; за крехкостта на живота и смелостта на мечтите. За Лондон – градът на началата. И най-вече за любовта.

През 1939 г. Мери шокира аристократичното си семейство, започвайки работа като доброволка. Тя е учителка на деца, които са били евакуирани от Лондон, но са настанени в приют, защото са различни и никой не ги иска. Работата среща Мери с Том – общите им интереси, образованието и отношението им към войната ги сближава и връзката им се задълбочава. Тогава Мери се запознава с Алистър – най-добрият приятел на Том, който въпреки миролюбивия си характер, се бие на фронта и се бори срещу нацисткия режим. Между тримата се заформя сложен любовен триъгълник. Колкото повече се задълбочава военният конфликт, толкова по-заплетени стават и взаимоотношенията помежду им. 

За книгата: Още не съм стигнала до “На смелите се прощава”, затова не мога да споделя мнение тук, но планирам скоро да поправя това. До момента чувам само позитивни отзиви за историята и високи оценки за стила на Крис Клийв, така че нямам притеснения дали романът ще ми хареса. Знам, че просто трябва да изчакам да дойде неговото време.

 

Related posts

Избрани книги за юни 2024 г.

Избрани книги за май 2024 г.

„Първата лъжа печели“ – три истини и една лъжа