6 нови романа за Втората световна война

by Хриси

Който следи блога, вероятно вече е забелязал, че историческите романи, и най-вече тези, които са посветени на периода около Втората световна война, ми станаха слабост. Миналата година вече ви споделих за някои от любимите ми заглавия в тази категория, но мина време и книжарниците се напълниха с още нови книги. Ето 6 от тях, които препоръчвам.

“Коко Шанел, кралицата на Париж” – Памела Бинингс Юън

Сюжет: Като създадел на модна къща Шанел хората познават Коко Шанел като дизайнер с усет и визия. Една успяла жена, натрупала значително богатство благодарение на своята креативност и упоритост. Но коя е Коко Шанел в действителност? Когато войната настъпва и Париж е окупиран, тя има по-големи грижи – да опази изградената с труд и саможертви модна империя, единствената сигурна опора в живота ѝ. Затова Коко започва своя война срещу своя бизнес партньор, който застрашава позициите ѝ и може да ѝ отнеме контрола над компанията и да я разори. Тогава всичко, за което тя е работила и което е жертвала, би било напразно. Затова Коко е решена да спечели тази война, дори това да означава да се впусне в опасна шпионска игра на страната на най-омразния враг. Както винаги, бъдещето ѝ е в нейните ръце.

За книгата: Един по-различен роман за истинската Габриел Шанел. Пренася ни в Париж през 40-те години и разказва за връзката на една от най-известните и уважавани жени от света на модата с нацистите, окупирали френската столица. За изборите и отговорността, която идва с решенията, за разочарованията и самотата – чести спътници в живота на Коко, за името Шанел и колко е струвало на неговата създателка – “Коко Шанел, кралицата на Париж” от Памела Бинингс Юън е чудесно написан, завладяващ и проникновен роман, който не бива да пропускате.

“Парижката библиотека” – Джанет Скеслин Чарлс

Сюжет: Одил Суше мечтае да работи сред книги – заобиколена от великолепни романи, които ѝ нашепват незабравими истории. Желанието ѝ се сбъдва и тя започва работа в Американската библиотека в Париж, където се среща с интересни хора, споделящи страстта ѝ към четенето, и намира нови приятели. Но щастието на Одил е кратко, защото с напредването на войната и окупацията на френската столица животът става все по-труден, а ценностите и принципите на хората са подложени на изпитание. В тези мрачни времена библиотекарите от Американската библиотека организират своя собствена битка – те избират Библиотеката да остане отворена, за да доставят книги на тези, които имат най-голяма нужда от тях. Всеки ден е изпълнен с несигурност и догадки и никой не е застрахован от грешки. Грешки, които биха коствали нечий живот. Години по-късно Одил живее в Америка и заформя необичайно приятелство със съседсткото дете, което мечтае да посети Франция. Единствено пред него тя събира сили да признае най-голямата си тайна, която от години ѝ тежи. За да намери сили да прости и да продължи.

За книгата: Свикнали сме книгите за ВСВ да са меланхолични и тежки – твърде много болка има в тези истории. Но в “Парижката библиотека” Джанет Скеслин Чарлс има по-различен подход и тя фокусира вниманието не върху това, което войната ни е отнела, а върху богатството и свободата, които книгите подаряват на хората. Роман за всички библиофили, за магията на литературата, за отдадеността на библиотекарите, за четенето като форма на спасение и самосъхранение, за библиотеките като убежище от реалността.

“Изборът” – Едит Егер

Сюжет: Наричат Едит Ева Егер „Ане Франк, която оцеля“, защото шестайсетгодишната унгарска еврейка има късмета да остане жива в лагерите на смъртта. Пише книгата си на деветдесетгодишна възраст като разказ за оцеля­ването си, за изцелението си и за хората, на които е помогнала да се освободят от травмите си.

За книгата: “Изборът” е по-скоро книга мемоар, която разказва личната история на една жена, оцеляла в най-тежките и трудни времена. Проследява дългия път, който тя извървява – от изплашеното шестнайсетгодишно момиче, което попада в лагерите на смъртта, до жената, която след дълга и упорита борба успява да се измъкне от капана на миналото. В историята си Едит Егер акцентира върху силата на избора – изисква се упорство, постоянство, търпение, за да се сбогуваш с миналото и да се предадеш в ръцете на настоящето. Това е връх, който тя катери сама, но гледката от там ѝ дава нужните свобода и простор, за да полети отново.

“Последният влак за Лондон” – Мег Уайт Клейтън

Сюжет: Петнайсетгодишният Щефан Нойман е син на заможно еврейско семейство, което от години държи една от най-успешните фабрики за производство на шоколад. Щефан обаче мечтае да пише и да следва стъпките на своя кумир – Стефан Цвайг. Своята страст и мечтите си за бъдещето споделя с най-добрата си приятелка Жофие-Хелене, която има впечатляващи познания по математика. С идването на нацистите в Австрия и последвалото обединение с Германия животът му се променя изцяло и Щефан не е сигурен дали ще дочака следващия ден, а какво остава за доскорошните му амбиции. Междувременно в Амстердам жена на име Трюс Вайсмюлер започва да прекарва нелегално еврейски деца през границата. Но колкото повече се усложнява положението в Австрия и Германия, толкова по-трудна и опасна става нейната задача. Трюс обаче е упорита и успява да извоюява още по-голяма победа – изправя се пред самия Адолф Айхман, известен с „решението на еврейския проблем“ с ползването на газовите камери, и го убеждава да пусне влак до Лондон, който да го „оттърве“ от 600 еврейски деца. За една седмица Трюс трябва да организира целия процес, да избере 600 здрави деца и да се убеди, че в Англия тяхното убежище е подсигурено. Сред качилите се на влака са Щефан и по-малкият му брат, които се сбогуват с живота си във Виена и успяват да се спасят от сигурна смърт. 

За книгата: Колкото и романи за ВСВ да изчетем, винаги има нещо ново, което да научим. Не бях чувала за Трюс Вайсмюлер – “Последният влак за Лондон” разказва за нейния саможертвен подвиг, за смелостта ѝ да се опълчи срещу един от най-опасните мъже в онзи период, за да спаси живота на невинни деца, които иначе биха били обречени на сигурна смърт. Докато проследяваме нейния бунт срещу войната и несправедливостта, четем и за едно момче и как се променя целият му свят само заради емблемата със звездата, която трябва да стои зашита за ръкава му.

“Докато Париж спеше” – Рут Дрюар

Сюжет: Жан-Люк работи като техник на гарата в Бобини, където нацистите разпределят влаковете с хиляди евреи, които по-късно са отведени в лагерите на смъртта. Желанието му да промени нещо, да се намеси и да спаси поне една от тези невинни души, му дава сили да изпълни молбата на непозната жена – отчаян повик на една майка. С риск за живота си той поема от ръцете ѝ новородено бебе и обещава да го пази. Заедно с неговата любима – Шарлот, те поемат на дълъг и опасен път към ново начало, накъде далеч от кошмарите на Франция и пламналата от войната Европа. Девет години по-късно Жан-Люк, Шарлот и тяхното момче – Сам, живеят в Щатите и макар носталгията по родния дом да не ги е напуснала, се радват на щастливо семейство и спокойни дни. Докато не пристига обвинението, че Сам не е техен син и трябва да бъде върнат незабавно на истинските му родители в Париж. Сара и Давид са сред малкото напуснали Аушвиц на крака – в най-мрачните часове надеждата, че тяхното момче е живо и ги чака, е осветявала пътя им. Но изправяйки се пред него, те са си чужди – двама непознати, които са откъснали едно дете от света, в който е чувствал единствено обич, сигурност и закрила. Какво е готов да жертва един родител в замяна на щастието на собственото си дете? Целият си живот.

За книгата: Много емоционална и въздействаща история, в чиято основа лежи морална дилема, която читателят трябва да разреши. Роман за битките, които продължават и след края на войната; за призванието и дълга на всеки родител да опази детето си, да му даде възможност да расте здраво и щастливо; за добрината и проявите на човещина тогава, когато светът познава единствено жестокост и мрак.

“На смелите се прощава” – Крис Клийв

Сюжет: „На смелите се прощава“ на Крис Клийв е роман за дързостта да бъдеш себе си в немислими ситуации на крайност; за крехкостта на живота и смелостта на мечтите. За Лондон – градът на началата. И най-вече за любовта.

През 1939 г. Мери шокира аристократичното си семейство, започвайки работа като доброволка. Тя е учителка на деца, които са били евакуирани от Лондон, но са настанени в приют, защото са различни и никой не ги иска. Работата среща Мери с Том – общите им интереси, образованието и отношението им към войната ги сближава и връзката им се задълбочава. Тогава Мери се запознава с Алистър – най-добрият приятел на Том, който въпреки миролюбивия си характер, се бие на фронта и се бори срещу нацисткия режим. Между тримата се заформя сложен любовен триъгълник. Колкото повече се задълбочава военният конфликт, толкова по-заплетени стават и взаимоотношенията помежду им. 

За книгата: Още не съм стигнала до “На смелите се прощава”, затова не мога да споделя мнение тук, но планирам скоро да поправя това. До момента чувам само позитивни отзиви за историята и високи оценки за стила на Крис Клийв, така че нямам притеснения дали романът ще ми хареса. Знам, че просто трябва да изчакам да дойде неговото време.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.