“Скандалният живот на Евелин Хюго” – Тейлър Дженкинс Рийд

by Хриси

В Холивуд нищо не е такова, каквото изглежда – или поне това доказва историята на главната героиня в “Скандалният живот на Евелин Хюго” от Тейлър Дженкинс Рийд. Слава, пари, лицемерие, любов, раздяла, тайни – именно тази богата палитра прави историята на Евелин Хюго така завладяваща и интересна.

“Скандалният живот на Евелин Хюго”:

  • Автор: Тейлър Дженкинс Рийд
  • Жанр: Съвременна проза
  • Страници: 496 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Издателство: Locus/Intense

Евелин Хюго е 79-годишна жена – холивудска звезда от 50-те и 60-те години на миналия век, сред най-обсъжданите личности на 70-те и 80-те заради личния й живот, една от най-красивите жени на Америка, а днес уважавана и боготворена филмова и модна икона. Моник е 35-годишна редактора в лайфстайл списание, която пише добре, но все още не е направила „пробива“ в кариера си, а разводът през който преминава (след само 11 месеца брак) я поставя в труден и емоционален период. Когато известната Евелин Хюго иска именно Моник да направи интервю с нея, след като години наред е отказвала коментари и изяви в медиите, нещо повече – да напише биографична книга за кинозвездата, тя решава да сграбчи тази възможност и да види какво ще излезе от нея. Така започва едно дълго пътуване из миналото на една от най-ярките личности, изпълнено с любов, тайни и купища въпроси. История, която изважда на показ истини – дошло е време светът да научи за тях и Евелин най-после да намери покой.

“Скандалният живот на Евелин Хюго” е една от най-грабващите и завладяващи истории, които съм чела. Бях омагьосана от майсторския стил на Тейлър Дженкинс Рийд, от таланта ѝ да гради толкова правдоподобни и плътни образи, които не са реални лица, а на нас ни изглеждат напълно истински и живи, от харизмата и чара на самата Евелин. Макар да дава вид на обикновена история с романтичен привкус за личния живот на една звезда, романът е много (МНОГО) повече от това и повдига актуални и наболели теми: за компромисите и маските – високата цена на славата, която всеки трябва да заплати, прекрачвайки прага на Холивуд; за безскрупулния характер на шоубизнеса; за дискриминацията и ограниченията, които обществото налага; за сексуалността и свободата да чувстваш, да бъдеш; за публичността и фалша, които крият истинските лица на хората.

Дали животът на известните наистина е този, за който всички копнеят? Защото когато прожекторите са изключени, той е много по-различен. Любовта на тълпите трябва да бъде заплатена с отнетата възможност за личен живот, за право на свободен избор, защото всяка стъпка е съобразена с това как ще бъде възприета, с манипулирани PR кампании, които целят да съхранят популярността. Ако един ден те обичат, то няма гаранция, че на следващия няма да те забравят или отхвърлят. Чрез историята на Евелин Тейлър Дженкинс Рийд припомня, че славата и парите се обезценяват, ако няма с кого да ги споделиш. Валута с нестабилен курс.

Доста интересен и провокативен е подходът към въпросите, свързани с брака. Самата Евелин е била омъжена 7 пъти, като в повечето случаи брачният съюз ѝ е служил като инструмент за постигане на други цели. За нея истинската любов не се нуждае от рамки и документи – сърцето продължава да бие все така силно, след като е положен подписът, оповестяващ брачния съюз, и дълго, след като разводът е обявил края му. То е единственият съдник, който има право да раздава присъди – затворник на тайни, пазител на копнежи, спасител на изгубени души.

Безспорно най-голямото предимство на книгата е главната й героиня. Евелин Хюго е сред най-противоречивите образи, които съм срещала. От една страна, възхищаваш се на този хъс, на желанието ѝ да успее, на стремежа й да постигне нещо голямо с живота си. Евелин Хюго е създадена, за да бъде известна! Тя носи в себе си пълния пакет качества – харизматична, чаровна, запомняща се и интригуваща, впечатлява с екзотична красота, с която умее да търгува, когато се налага. От друга страна, на моменти амбицията ѝ  граничи с настървеност и безскрупулност. В името на поставената цел тя си играеше с чувствата на другите и навигираше техните съдби – може би отчаян опит за контрол, след като славата е отнел този върху собствения ѝ живот. Но именно тези белези в перфектната фасада на Евелин правят героинята толкова истинска и различна в сравнение с останалите литературни персонажи, които разказват за живота в Холивуд. До голяма степен читателят ще открие в нея един събирателен образ на иконите Елизабет Тейлър, Ава Гарднър, Мерилин Монро и други титанични имена от киното.

“Скандалният живот на Евелин Хюго” е написана предимно като монолог, в който Евелин разкрива своите тайни, но няма опасност от чувство за монотонност, тъй като главите от живота й са разредени със закачливи публикации от медии и с информация за живота на Моник. Самите статии са полезни, защото освен че дават информация за живота на Евелин, показват как изглежда той в очите на журналистите и нейните фенове. А детайлните описания на нейни стари фотосесии, сцени от филми, рокли от червения килим вдъхват живот на героинята ѝ, която макар да не е същестувала никога, оставя чувството, че си я виждал някъде.

Увлекателна, интересна, разкриваща тайните на Холивуд, романът “Скандалният живот на Евелин Хюго” привлича със завладяващ и оригинален сюжет, омагьосва със запомнящи персонажи и повдига пред читателя значими и сериозни въпроси. Подобно на своята героиня, книгата може да предизвика полюсни реакции, но едно е сигурно – няма читател, който да остане безразличен към историята на Евелин Хюго!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.