“Списъкът” – Луси Фоли

by Хриси

Пиша ревюто на “Списъкът” от Луси Фоли, докато се наслаждавам на мартенския спектакъл от дъжд, вятър и гръмотевици – атмосфера, която отлично пасва на мрачния характер на книгата. Приемам го за знак и за разлика от героите в романа, които подминаваха с лека ръка всякакви подсказки за предстоящата катастрофа, аз решавам да се възползвам и да ви разкажа малко повече за най-добрия трилър на 2020 г. според читателите на Goodreads.

“Списъкът”:

  • Автор: Луси Фоли
  • Жанр: Трилър
  • Страници: 320 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Софтпрес

Мрачен остров, около който витае стара легенда. Старинен замък, където трябва да се проведе луксозна и лъскава сватба. Младоженците – нашумяла реалити звезда и главен редактор на популярно лайфстайл списание. Гостите – избрани лица от техния бранш, но и някои от най-близките им приятели, с които споделят спомени от миналото. Тайни, за които никога не говорят, но и които има опасност да изплуват на повърхността. Защото рано или късно призраците те настигат, а отмъщението е единствената цел, която те крепи. И когато празничните светлини изгаснат, нищо вече няма да е същото.

Загадъчен, заплетен, многолик, “Списъкът” е роман, който определено умее да провокира и да изненадва. Луси Фоли заформя вихър от персонажи и събития, от тайни и догадки, които се превръщат в опустошаващо торнадо – стихия, която не само ще провали най-грандиозната сватба на годината, но и ще остави след себе си объркани съдби, заровени скелети и тялото на жертва. А единственото, което читателят може да направи, е да се настани удобно и да проследи мрачния спектакъл, който героите на книгата са подготвили.

Сюжетът в “Списъкът” е изграден доста любопитно – от самото начало знаем, че някой няма да си тръгне жив от този остров, и това задава рамката на цялостната картина. Внушението за неизбежната смърт, за умело прикрития убиец, за играта на сенки и за сватбата като сцена на престъпление определено внасят напрежение и съспенс. Остават да се подредят останалите парчета от пъзела, но Луси Фоли се е постарала добре да ги разбърка, като разкаже историята от шест различни гледни точки, изграждайки персонажи в стила на романите на Агата Кристи. Сватбената организаторка, жената на най-добрия приятел, кумът, сестрата на булката и младоженците – всеки от тях има мотив, който е достатъчно силен, за да ги подтикне към немислимото.

Всъщност намирам “Списъкът” за модерен трилър, но с класически привкус заради определени детайли. Например, как всеки герой си има някаква история, заровена тайна, която добре прикрива от останалите гости на сватбата, но тук вместо детектив, който да събира улики и изгражда профила на убиеца, ролята на разследващ е поверена на читателя. Старинният замък, в който се развива действието, настъпилият мрак заради силната буря – подходяща възможност за нанасяне на финалния удар, мотиви като ревност, завист и отмъщение – всичко това провокира подобни асоциации с класически трилър романи. Самият сюжет се опира на познати и утвърдени контрастни двойки: приятелство-предателство, лъжи-истини, любов-омраза.

Модерното идва с темите, които Луси Фоли засяга – хулиганството и тормоза в училище, които са първата стъпка на прекрачването на границата към прояви на жестокост, към навлизане в личното пространство, към нанасяне на сериозни психологически травми на жертвата на този терор. Коментирани са също въпроси, свързани с депресията и тревожността, със злоупотребата с власт и позиции, с изграждането на фалшив имидж за перфектния живот с розовия филтър, така че всичко да изглежда съвършено отстрани.

Напоследък все повече трилъри залагат на сватбеното тържество като на сцена, на която да се разиграе добре режисирано убийство. И “Списъкът” не просто се включва в тази тенденция, а се намества като един от най-добрите примери, на които съм попадала. История, която със сигурност няма да ви направи по-малко мнителни към подобни събития. Защото както стана ясно, дори в момента, когато младоженците разрязват празничната торта, някой наблюдава отстрани и вече планира следващия си ход. А той може да е фатален!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.