Какво прочетох през януари 2021г. ?

by Хриси

По традиция януари ми беше зает книжен месец. В началото на годината винаги чета с по-бързи темпове – имам набелязани един куп предстоящи заглавия, редувам по-сериозните с по-разтоварващи четива и съм мотивирана за новата книжна година. Ето какво прочетох през януари.

Поредицата “Бриджъртън” от Джулия Куин

След като толкова харесах сериала “Бриджъртън”, беше ясно, че трябва да проверя как звучи историята, когато я четеш. Освен това първият сезон на филма се фокусира основно върху една двойка (Саймън и Дафне), а аз исках да знам какво се случва с останалите герои. На книга наистина е по-различно и много по-интересно, защото успяваш да опознаеш всеки от образите, да проследиш развитието им, да усетиш това приятно чувство за хумор, което Джулия Куин демонстрира. От издателство “Ибис” обещаха да ни зарадват с поредицата на български и с удоволствие ще си я препрочитам, когато излезе.

“Огледални убийства” – Антъни Хоровиц

Ако има автор, който може да ме запали по криминалната литература, то това е Антъни Хоровиц. Винаги съм безкрайно впечатлена от таланта му да разказва толкова интересни и заплетени истории, които успяват умело да прикрията улики и подсказки, оставяйки много въпроси без отговори до самия финал. “Огледални убийства” е чудесен роман, а заради похвата “книга в книгата”, читателят има възможност да се наслади двойно на стила на Хоровиц и мистериозните му сюжети.

“Брайтсторм” – Вашти Харди

Ако искате да запалите някое дете (или възрастен) по четенето, подарете му “Брайтсторм”! Толкова завладяваща и магична история отдавна не бях чела. Фокусира вниманието на подрастващите читатели върху теми като приятелството и семейството, но също така им показва колко необятен и любопитен е светът на изследователя, колко удовлетворяващо е да се посветиш на прогреса и откривателството и какво неизмеримо богатство са книгите и знанията.

“Хиляди късчета дъга” – Изабел Брум

Не се разбрахме много с новата книга на Изабел Брум, затова реших да не пиша отделно ревю за нея. “Хиляди късчета дъга” разказва за две жени, които съдбата среща. Едната тъкмо е открила любовта, но се бори със собствените си несигурности, а другата наскоро е останала сама и се пита дали някога ще отвори сърцето си отново. Действието се развива в Италия край езерото Комо и историята е изпъстрена с красиви описания на забележителни кътчета от този район.

“Американа” – Чимаманда Нгози Адичи

Много бях слушала за “Американа” от Чимаманда Нгози Адичи и имах високи очаквания, които тя напълно оправда. Разкошен роман, който така майсторски улавя нюансите в емоциите, които темата за расизма и дескриминацията предизвиква. И съвсем не спира до тук, а разказва, при това много увлекателно, за личната история на Ифемелу, за изпитанията, които идват с ролята ѝ на имигрантка в Щатите, за компромисите, които е правила, за онази любов, която е била изоставена назад заради обстоятелствата, дистанцията, живота…Ще пиша ревю, то се знае, защото за такива книги трябва да се говори!

“Kралят на номадите” – Девни Пери

С “Кралят на номадите” стартира новата романтична поредица от Девни Пери. Още не мога да преценя коя харесвам повече – тази или “Ларк Коув”, но със сигурност стила на писане на авторката ми е приятен и с удоволствие си почивам с нейните книги. “Кралят на номадите” е комбинация от романтика и съспенс, като действието се завърта около едно убийство, множество тайни от миналото и стари вражди. Подготвила съм кратко ревю, което ще кача следващите дни.

През януари прочетох също “The Invitation” от Ви Кийланд (най-после дадох 5 звезди на книга от тази авторка, която толкова отдавна следя), “Happily letter after” от Ви Кийланд и Пенелъпи Уорд (също много приятен и забавен любовен роман, който препоръчвам), “Our Darkest Night” от Jennifer Robson (историческа романтика, която се развива през ВСВ, интересна и добре написана), “Roommaid” от Sariah Wilson (защо тази книга беше номинирана в категория “Романтика” в наградите на Goodreads, нямам никакво обяснение). 

През януари качих и ревю на “Непознаваемо царство” от Яа Джаси и “Разбити сърца” от Колийн Хувър – и двете книги прочетох още миналия месец. Освен това споделих с вас любими цитати от “Обетована земя” от Барак Обама и набелязах заглавия, които с нетърпение очаквам да се появят през 2021 г.

1 comment

Victoria 03.02.2021 - 8:40

Прочела си толкова много книжки за един месец… Направо ти се възхищавам! Част от изброените са и в моя списък за четене ^^

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.