Хюга за книгохолици в 5 стъпки

by Хриси

Според различни проучвания запалените читатели на книги обичаме да си стоим у дома. Съгласна съм – в крайна сметка, защо да си правиш труда да излизаш, ако имаш възможност да си останеш вкъщи в компанията на нова и интересна книга? Може би затова хюга философията приляга така добре на читателската природа. Като неин почитател, споделям с вас хюга за книгохолици в 5 стъпки, които аз обикновено следвам.

МястоТО

Най-вероятно тази стъпка вече сте я направили несъзнателно, защото като видни книгохолици, сте хора на рутината и си имате специално ъгълче у дома, където се чувствате комфортно, и за всички е известно, че това си е вашето запазено място. В моя случай  е десният край на дивана, на чийто подлакътник обикновено трупам настоящи и предстоящи книги за четене. Понякога се местя на релаксиращия стол (кресло ми звучи твърде аристократично), но там е мястото на котката, а тя не обича да споделя неща, които приема за свои.

Мека прегръдка

Хюга е дума, която хората асоциират с топлина и домашен уют. Напомня на мекотата на памучно одеяло, на сгряващата прегръдка на плетена жилетка, на пухкавите дебели чорапи, които оставя усещането, че ходиш по облаци. Този тип мека текстура, с която се обгръщаш, излъчва и дарява топлина, действа успокояващо и помага на ума и тялото да се отпуснат. А това несъмнено се отразява по-добре на концентрацията, така че наистина да се потопиш в историята, която четеш. В общи линии така се оправдавам пред себе си всеки път когато реша да си купя поредното плетено одеяло.

Атмосфера

Да бъде светлина – нека започнем с това! За предпочитане е мястото, което сте си избрали за кът за четене, да е близо до прозорец или да има добро осветление, за да не се изморяват очите. Някои книгохолици добавят гирлянд от лампички за настроение – аз също имам един на библиотеката. Бъдете естети и не забравяйте, че красотата е в малките детайли, които ви носят радост. За мен това означава свежи цветя във вазата (към настоящия момент лалета), цветна покривка или подложка за масата, ароматна свещ (която синът ми обича да духне в момента, в който види, че пламъкът гори). Всъщност ароматерапията изостря сетивата, което помага, ако четете история от автор, който обича да описва детайлите в обстановката. Освен това уханията създават спомени, така че ако си имате любим аромат, може да го асоциирате именно с онези блажени мигове на четене и спокойствие.

Топла напитка

Кафето и чаят са като религия за книгохолиците – не е въпросът дали имаш нужда от нещо сгряващо, а е въпрос на навик и вече изградена рутина. Освен това вървят в комплект с любима чаша (или цяла колекция от чаши, която сте натрупали във времето). В моя случай книгата винаги върви с кафе – късо и чисто сутрин, лате следобед, мока, ако съм навън. А когато не пия кафе, обичам ментов чай с мед.

И разбира се, книгата!

Най-важният хюга елемент е самата книга – тя носи на гърба си цялата емоция, с която хората свързват четенето. От една страна, свободата на онова безбрежно пътуване, на което поемаш още с първата страница и което разкрива пред теб необятни хоризонти. От друга, връзката с историята и чувството за принадлежност – към точно този момент, на това място. У дома. Ето това е хюга.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.