Признанията на един книгохолик – 10 читателски факта за мен

by Хриси

Всеки читател си има своите навици и предпочитания, принципи, които следва, и странности, които само други книгохолици биха разбрали. Днес реших да споделя с вас 10 читателски факта за мен. Интересно ми е, в колко от моите признания откривате и частица от себе си.

Факт 1

Обикновено ползвам по две отбелязки (не казвам книгораздели, защото ползвам и обикновени листчета), докато чета - една, за да знам до къде съм стигнала, и втора, с която си поставям цел за следобеда/ деня.

Факт 2

Не прегъвам, не подчертавам и не пиша по книгите. За последно съм го правила в 12 клас, когато кандидатствах, и оттогава не обичам. Ако искам да си отбележа цитат, снимам с телефона.

Факт 3

Ако една книга не ми е интересна, я оставям. Ако смятам, че проблемът е в мен, се връщам след известно време към нея. ако не - просто отива в графа непрочетени. Животът е твърде кратък за скучни книги!

Факт 4

Като дете не харесвах "Приключенията на Том Сойер" и "Малкият принц". Като голяма не съм се връщала към тях, за да знам дали това се е променило.

Факт 5

Обичам книги с твърди корици.

Факт 6

Избягвам истории, в които сюжетът се върти около любовен триъгълник или изневяра.

Факт 7

Ако една книга много ми хареса, провеждам на ум кастинг за актьорите, които биха могли да изиграят главните роли в евентуална адаптация.

Факт 8

Като ученичка обичах да прекарвам време в читалнята на библиотеката ("Иван Вазов" Пловдив). И до днес обожавам аромата на стари книги.

Факт 9

Винаги чета посвещението в началото и бележките на автора в края на книгата - понякога дават характерен облик на историята и ти помагат да разбереш автора по-добре.

Факт 10

Никога не съдя човек по вкуса му за книги. Ако срещу мен стои събеседник, който чете книга, която не харесвам, предпочитам да науча каква е неговата гледна точка и с какво го е привлякла историята.

Вижте също: Още 5 факта за мен, книгите и четенето

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.