“Брайтсторм: Приключение с небесен кораб” – Вашти Харди

by Хриси

Не знам кого залъгвах един съботен следобед, като казвах, че само ще прочета първите две-три страници от “Брайтсторм” – ей така, колкото да надникна. Историята е толкова магична, красива и увлекателна, че е лесно да забравиш за далеч не толкова вълнуващата реалност и разните задачи, които чакат да бъдат отметнати. И като всеки истински книгохолик, който жадува за ново книжно приключение, и аз не успях да устоя на това изкушение.

“Брайтсторм”:

  • Автор: Вашти Харди
  • Жанр: Детска литература, фентъзи
  • Страници: 304 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Издателство: Orange Books

Близнаците Артър и Моди Брайтсторм са деца на известен откривател, който с много труд и упоритост си е проправял път сред обществото на изследователите. Те мечтаят един ден да пътешестват с баща си и заедно да достигат непознати и далечни земи. Но един ден ги застига ужасната новина, че той е изчезнал и най-вероятно е загинал в опитите си да покори Южния Поларис. Не стига болката от загубата, но други откриватели хвърлят и петно върху Брайтсторм с обвиненията си, че е откраднал горивото им по пътя към крайната цел. За няколко дни Артър и Моди остават без единствения си родител, изхвърлени от собствения им дом, продадени на  едно противно семейство, което ги експлоатира. Двамата са решени, че ще научат какво наистина се е случило с баща им, въпросът е как, след като са деца? Но както казва Брайтсторм, няма начин да няма начин.

Понякога ми се иска да можех да живея в детски роман! Там всичко е пъстро, свежо, различно и ново. Трудности има, но се учиш да ги надскачаш и воден от енергията и от вярата, че няма невъзможни неща, достигаш все по-високи върхове. Политайки на страниците на “Брайтсторм”, поемам на едно вълнуващо пътешествие и подобно на вятъра, който раздува платната на кораба, така и думите на Вашти Харди ме понасят високо над ежедневните грижи и разкриват пред мен необятни хоризонти. Авантюризмът е страст, която се предава по наследство в семейството на Артър и Моди, но благодарение на авторовия талант всеки може да се докосне до магията на откривателството и приключението.

Надеждата може да ни даде сили да извършим непостижими неща, Артър Брайтсторм.”

“Брайтсторм” е разкошен детски роман, който комбинира изследователски дух и инженерна наука, вплита ги в завладяващ и интересен сюжет, поднесен на достъпен и увлекателен език. Много динамичен, зареждащ и оригинален, той може да запали всяко дете (и възрастен) по четенето. По забавен и атрактивен начин Вашти Харди фокусира вниманието на читателя върху най-ценните неща, които може да вземе със себе си на едно пътуване към неизвестното: подкрепата и обичта на близките – горивото, от което всеки изследовател се нуждае; лоялността и силата на приятелството – своеобразен компас, който те насочва, когато си изправен пред важен избор; надеждата и убеждението, че всичко е възможно – те са далекогледът, през който наблюдаваш крайната цел.

Но дори това не бе най-лошото за Артър. Най-лошото бе, че в цялата къща нямаше книги. Нито една…”

“Брайтосторм” е фентъзи история, която ни среща с множество любопитни и симпатични образи. Сред тях е младата изследователка Хариет Кълпепър – изявен лидер, който носи отговорността на капитанската позиция и не подчинява мечтите си на възрастови ограничения; Фелисити Уигети – приготвя всевъзможни вкусотии, защото във всяка рецепта влага много любов и частица от доброто си сърце; нашите главни герои – близнаците Артър и Моди Брайтсторм, които въпреки загубата и изпитанията припомнят, че когато има желание, има и начин. Компания в приключението правят и няколко човекоприлични като верният ястреб Партина и ловката и бърза котка Куини. И всичко щеше да е прекрасно ако не беше Еудора Вейн – олицетворение на алчността, злобата и завистта.

Много харесах романа не само заради оригиналността на сюжета и героите, но и защото коментира важни въпроси, които касаят бъдещето на нашия свят – като използването на биогориво, което да не замърсява въздуха; като развитието на технологиите; като необходимостта от добро образование и повече четящи хора, защото знанието е сила, която никой не може да ти отнеме. Хареса ми и фактът, че Вашти Харди бе представила единия от героите си като по-различен, за да акцентира върху идеята, че не външните белези ни отличават от останалите, а нашите личностни качества.

Горещо препоръчвам да прочетете “Брайтсторм” – история за приятелството и семейството, поръсена с щипка вълшебство. С нея Вашти Харди ни прави част от наистина незабравимо приключение – високо в облаците, до далечни и непознати земи, като едновременно с това ни прави изобретатели, инженери и откриватели!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.