5 чиклит романа за съботно-неделно разпускане

by Хриси

Човек и добре да живее, идва момент, когато му се чете нещо леко и забавно. Нещо хем непретенциозно, хем достатъчно интригуващо, че да задържи вниманието му. И ако си падате по истории за героини, които изпадат в нелепи ситуации, търсейки любовта, то ви съветвам да прочетете някой от тези 5 чиклит романа за съботно-неделно разпускане.

Чиклит или любовен роман?

Преди да преминем към препоръките, нека направим едно уточнение. За много читатели между чиклит книгите и любовните романи има знак за равенство. Вярно е, че те принадлежат към едно семейство, но да речем, че чиклитът е по-малката сестра. Тя ни разказва за преживелиците на своите симпатични и забавни героини, въплъщаващи идеята за модерната и силна жена, която търси себе си и мечтае за успешна кариера също така силно, колкото за голямата любов. В нейната история фокусът не е толкова върху романтичния аспект, колкото върху личността, върху нейното израстване и промените, през които преминава. Освен това рецептата за добър чиклит е изпитана и утвърдена във времето. Задължителните съставки са: чувство за хумор на автора, жена на възраст около 30-те, изправена на кръстопът в живота, куп комични ситуации, в които попада и често пред очите на новата й тръпка, щастлив финал.

5 чиклит романа, с които да разнообразите ежедневието

“Пътуващото кафене на Роузи” – Ребека Рейзин

Ребека Рейзин е автор, който определено знае как да пише интересен чиклит. Историите й успяват да те грабнат с първите страници, действието е динамично, а главната героиня винаги е изключително приятен събеседник. “Пътуващото кафене на Роузи” разказва за решението на Роузи да напусне работата си като професионален шеф готвач в един от най-известните ресторанти в Лондон, за да се отдаде на мечтата си да има собствено пътуващо кафене, в което да предлага любимите си чайове и храна, която носи уют и наслада на хората. Причина за импулсивното решение е раздялата с половинката й, а това вмъква още едно неизвестно в житейското уравнение на Роузи – ще намери ли най-после голямата любов?

“Магазинчето за шоколад и мечти” – Мануела Инуса

Поредицата на Мануела Инуса за дамите от китната уличка “Валери Лейн” също е отлично чиклит попадение. Спирам се на втората книга, която е посветена на Кийра, която е майстор-шоколатиер. Освен че може да прави чудеса от шоколад, тя знае как да се наслаждава на храната и да твори шедьоври в кухнята на своето магазинче. Единственият проблем е, че до себе си има човек, който не я оценява и непрекъснато изтъква “недостатъците” – като например закръглената фигура. Кийра се нуждае от доста време, кураж и подкрепата на своите приятелки, за да прекрати тази токсична връзка и да разбере колко е важно да си в хармония с тялото си. А през този дълъг и труден път успява да намери мъж, който да накара сърцето й да тупти и който я харесва такава, каквато е. Усмихната, слънчева, щастлива.

“По книгата ще ме познаеш” – Али Бърг и Мишел Калъс

Франки Роуз ни кани в книжарничката в Мелбърн, където работи. Тя е заклет книгохолик и завършен литературен сноб, който зачита единствено утвърдени автори и класики в литературата и отхвърля по-развлекателните и модерни жанрове. Франки вярва в сродните души и споделя идеята, че не можеш да се влюбиш в някого, ако нямате сходни читателски предпочитания. Младата жена е решена да открие голямата си любов – онази, за която пише Джейн Остин в книгите си, затова се впуска във вълнуващ експеримент. Тя започва да оставя любимите си книги из трамваите в Мелбърн със скрито послание и контакти за връзка. В крайна сметка, ако някой намери, прочете и хареса някой от литературните й любимци, вероятно ще си пасне и със самата нея. Франки записва впечатленията и резултатите от експеримента в блога си и все повече хора проявяват интерес към срещите с потенциалните й половинки. Тя наистина открива любовта, но съвсем не където очаква и той не отговаря на списъка с критерии. Нима е възможно това да е сродната й душа?

“Пожелай си звездите” – Колин Коулман

Историята на очарователната Попи Блум е сладка и позитивна като самата нея. Тя те вдъхновява да мечтаеш, да гониш целите си, да не се отчайваш от неуспехите, защото в живота върховете и спадовете се редуват.  И както се казва, всяко зло за добро. След като Попи губи работата си като научен сътрудник в университета с потенциал за успешна кариера в сферата на психологията, тя се захваща с нещо напълно ново и непознато за нея – става водещ на радио предаване и с полезните съвети, които дава на своите слушатели, бързо набира популярност. На хоризонта се показва и страхотен мъж, по когото Попи е въздишала преди. Но точно когато си мисли, че всичко се е наредило, плановете отново се объркват. Защото такъв е животът – сложен, пъстър и непредсказуем.

“Когато животът те хване натясно” – Лорън Уайзбъргър

След Софи Кинсела, която е майстор на чиклит романите, Лорън Уайзбъргър е следващият ми любим автор, който пише в този жанр. Обожавам начина, по който изгражда героините си, съдбите, които преплита, въпросите, които задава. “Когато животът те хване натясно” е последната й книга и ни среща с Емили, Мириам и Каролина. Кариеристката, съпругата и красавицата – или поне такива етикети биха им лепнали хората, ако се водят единствено от предразсъдъците си и не познават отблизо трите жени. А на нас Лорън Уайзбъргър ни дава ексклузивен достъп до техния живот и това, което виждаме, е съвсем различно – едната се колебае дали е готова да бъде майка, другата не е сигурна дали ролята на домакиня е достатъчно удовлетворяваща, а третата иска да сложи край на скандалите, в които неверният й съпруг я замесва. Прекрасно написан роман, който горещо препоръчвам.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.