5 детски романа, които и възрастните да прочетат

by Хриси

Обещах, че ще отделя детските романи в отделна публикация, защото тук все още сама си чета и селектирам, но да знаете, нямам търпение да споделя това удоволствие с малкия читател вкъщи. Има разкошни детски романи, които на съвременен и достъпен език дават на децата ценни уроци, успяват да ги ангажират и забавляват и най-вече – да им покажат, че четенето е магия!

“Приказка за Долната земя” – Ирена Първанова

“Приказка за Долната земя” от Ирена Първанова е една от най-хубавите книги от български автор, които четох тази година. На страниците ѝ се преплитат популярни фолклорни мотиви и легенди, срещат се познати и позабравени герои, всеки от които дал своя принос за богатството на българската приказна съкровищница.И бих казала, че това е книга, подходяща за всяка възраст – малките читатели получават един увлекателен, забавен фентъзи роман с акцент върху българското културно наследство, а родителите се връщат назад към детството, припомняйки си любими приказки, с които са отраснали.

 

“Ото и Дрипльовците: Гората на изчезналите неща” – Матилда Удс

“Ото и Дрипльовците: Гората на изчезналите неща” е една от най-скорошно прочетените ми книги, която идеално се вписва с предпразничната емоция, изпъстряща декември. Прекрасно написана, вълшебна и сърдечна история за приятелството и щедростта, за щастието да усещаш топлината на майчината прегръдка. Матилда Удс ни среща с изключително симпатични герои – смели, всеотдайни и лоялни, те учат децата на разликата между добро и зло, между правилно и грешно, и припомнят, че в най-мразовитите месеци най-богати са тези, които се радват на близките си и на домашния уют. Всички тези ценни уроци са съпъствани от вълнуващи приключения в магична гора, която крие много тайни и най-вече истината за една позабравена легенда, която може да промени живота на всички в Ходелдорф.

“Асен и пътешествениците в 100 Българии” – Елена Павлова

Която и от книгите на Елена Павлова да подарите на вашия малчуган, със сигурност няма да сгрешите. Аз обаче се спирам на най-новата – “Асен и пътешествениците в 100 Българии”. Пътуване в други реалности, тайна организация, натоварена с отговорна задача, читалища, които се превръщат в магичен портал между световете и едно обикновено момче, което се гмурва в този магичен свят. Има няколко неща, които винаги страшно много харесвам в историите на Елена Павлова – пише с чувство за хумор, използва модерен и разбираем за сегашните деца език, вмъква любопитни факти, които обогатяват познанията им в различни сфери, отправя силни послания. Именно затова смятам, че  книги като “Асен и пътешествениците в 100 Българии” са идеални, за да покажат на малките читатели, че четенето е забавно и интересно.

“Дракончето с шоколадово сърце” – Стефани Бърджес

“Дракончето с шоколадово сърце” от Стефани Бърджес носи много усмивки и вдъхновение за читатели на различна възраст. Сладка като шоколад, това е история, която ни припомня колко е важно да влагаме желание и любов във всичко, което правим. Авторката набляга на идеята, че с труд, постоянство и известна доза търпение успехът не закъснява. А удовлетворението от добре свършената работа и от постигнатите резултати компенсират многократно времето и усилията. И не на последно място когато ти е тъжно или имаш нужда от съвет, обърни се към приятел и хапни един шоколад!

“Кало змея 1 и 2” – Милен Хальов

Признавам, че още не ми е останало време да прочета втората книга от приключенията на Кало, но дочух, че е още по-приказна и вълнуваща. Първата книга ни запознава с едно необикновено момче, което притежава неземни сили. Дълго време то е крило вълшебните си способности, но когато над родния му град надвисва опасност и близките му са застрашени, то ще направи всичко по силите си, за да ги спаси и да опази човешкото в себе си. Харесах първата част на “Кало змея”, защото историята на Милен Хальов е динамична и завладяваща и неусетно въвлича читателя в една модерна и забавна приказка, чиято сърцевина е свързана с българския фолклор. Разбрах, че във втората книга Кало отново е изправен пред огромно предизвикателство, но този път съдбата го отвежда в Долната земя, където го очакват важни отговори.

Знам колко е важен списъкът със задължителна литература, но също така знам и колко значима роля имат всички книги, които остават извън него. Има още не малко детски романи, които открехват вратата към незабравими и пъстри светове. Не заключвайте тази врата!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.