5 любими исторически романа от 2020 г.

И тази година редувах любимите ми романтични сюжети с книги от историческия жанр. Ето кои са петте фаворита сред историческите романи, които белязаха моята 2020 г.

“Библиотекарката от Аушвиц” – Антонио Итурбе

Сюжет: Дита Полахова е на 14 години, когато е депортирана с родителите си в „Аушвиц“. Всеки ден, в който тя и близките й се будят живи, се приема за добър, защото там човек бързо се учи да не мисли в бъдеще време и да не очаква състрадание. В лагера Дита среща Фреди Хирш, когото познава отпреди. Именно той я превръща в библиотекарка като й поверява осемте книги на тайната обществена библиотека, която е създал – отговорност, която излага на риск живота на Дита, но също така й дава смисъл и цел. Книгите, които момичето всяка сутрин вади и разпределя сред четящите, а следобед грижливо прибира в скривалището, са нейният билет за бягство от ужасите, с които ежедневно се сблъсква. Вдъхват й кураж в моментите, когато най-силно се нуждае. А сред редовете на нейната лична история четем също за съдбата хилядите затворници, някои от които така и не напускат „Аушвиц“.

За книгата: Ако следите блога ми, то най-вероятно знаете, че романите за Втората световна война ми станаха слабост. Разнообразието от заглавия с подобна тематична ориентация е наистина голямо. За да нямате колебания, горещо ви препоръчвам да си вземете “Библиотекарката от Аушвиц”. Харесах романа на Антонио Итурбе, защото комбинира различни гледни точки, успява да развълнува и докосне читателя, разглежда контрастни чувства и емоции – от отчаяние и безнадеждност до вяра, обич и прояви на благородство. Книгите и литературата в цялост играят ключова роля в сюжета и ни припомнят, че четенето наистина е бягство в друг свят.

“Пътят на Силка” – Хедър Морис

Сюжет: Силка е едва на 18 години, когато е освободена от Аушвиц, но за разлика от Лале и Гита, за нея кошмарът продължава. Обвинена в колаборация с нацистите, Силка е осъдена на 15 години затвор в работнически лагер в Сибир, където трябва да изкупи греховете си. Но нима има наистина за какво да се разкайва? Но красотата, доброто сърце и острият ум успяват да помогнат на момичето и тя става помощничка в медицинското звено на лагера и е обучавана за сестра. Всеки ден Силка спасява човешки животи, дали обаче това ще даде най-после покой на душата й и ще спаси самата нея от разяждащото чувство за вина, което изпитва?

За книгата: “Пътят на Силка” от Хедър Морис бе сред първите книги, които прочетох през 2020 г., а сравнително скоро след това се появи и на български. За мен това е по-добрият роман на Хедър Морис – с по-комплексни и плътни образи, повече психологизъм, по-силни послания в сравнение с “Татуировчикът от Аушвиц” (който също харесах). Историята на Силка се развива след края на Втората световна война, далеч в студената сибирска тайга, където се намират работническите лагери. Където не се интересуват дали си справедливо осъден, нито какви белези носиш дълбоко в душата.

“Фонтани на мълчанието” – Рута Сепетис

Сюжет: През лятото на 1957 г. Даниел пристига с родителите си в Мадрид, където баща му трябва да завърши няколко финансови сделки с тамошната власт. Благодарение на нефтената компания, която един ден синът трябва да наследи, семейството попада в категорията на новобогаташите и се радва на добър социален статус, макар и с леки колебания заради испанския произход на майка му. Даниел всъщност мечтае да стане фоторепортер и кандидатства за стипендия, с която да подсигури бъдещето си в тази насока. А в Мадрид има толкова много истории, които да улови с апарата си – на хора, които му разказват без думи. Но най-силно привлича вниманието му Ана – деликатното и красиво момиче, което работи като прислужница в хотела, където Даниел е отседнал. Родителите на Ана са били републиканци и заради убежденията си, са били убити от режима на Франко, а днес децата им са наказани от властта да изкупват греховете им. Тя мечтае за живота в Америка – там, където трудът на хората се заплаща; където не се тревожиш кой те наблюдава и подслушва и където не си затворник на собствените си страхове. Между Ана и Даниел се заражда приятелство, което прераства в нещо много по-силно, и макар да знаят, че принадлежат към различни светове, не могат да не вървят един към друг. Тя му показва Испания такава, каквато само местните познават, и Даниел е на път да научи истини, които ще бележат живота му завинаги.

За книгата: Голям фен съм на писането на Рута Сепетис. Начинът ѝ на изразяване, символиката и цялостната стилистика на фразата, с които борави, героите, с които ме среща – всичко това прави четенето на книгите ѝ истинско удоволствие за мен. “Фонтани на мълчанието” е разкошен роман, който ни връща в Мадрид през годините на управление на Франко. Коментира въпроси, свързани със свободата и диктатурата, с авторитетите и властта, а между тях авторката вплита една нежна и много красива романтична история за двама души, които се срещат в неподходящото време.

“Тайната на Диор” – Наташа Лестър

Сюжет: 1928 г. Никълъс Крофърд и Скай Пенроуз са момче и момиче, които прекарват всяка възможна минута заедно. Двамата се борят срещу страховете си, правят планове за бъдещето, прошепват мечтите си и преживяват вълненията на юношеството. Докато обстоятелствата не ги разделят.

1940 г. Скай Пенроуз е пилот и е работила дяволски много, за да бъде една от малкото жени летци, които помагат на КВС, пилотирайки понякога почти рухнали самолети до военните бази, за да са разположение на ескадрилата. Съдбата я среща отново с Никълъс, който също като нея е привлечен от свободата на необятната небесна шир. Споменът за времето, което са прекарвали заедно, не е избледнял, но за разлика от Скай, Никълъс е обвързан за тайнствена и красива жена – Марго Журдан. Да останат просто приятели се оказва тежка задача, която подлага на изпитание тяхната воля. Когато двамата най-после дават воля на копнежите си, войната се намесва и ги разделя.

2012 г. Кат Журдан живее в Австралия, работи като моден историк през седмицата и като самотна майка 24/7, след като се е развела със съпруга си, чиито желания са били по-важни от собствените му деца. Кат е отгледана от баба си Марго Журдан, на която дължи всичко и на чиято подкрепа може да разчита винаги. Когато разбира, че Марго притежава имение в Корнуол и богата колекция от изключителни рокли на Кристиан Диор, у Кат възникват въпроси. Писателят Елиът Бофор може би има повечето отговори, но дали тя е достатъчно смела, за да ги научи? И дали Марго е готова да говори отново за миналото?

За книгата: “Тайната на Диор” се оказа роман, който успя да ме изненада много приятно. Подходих към него без особени очаквания, а историята беше така завладяваща и интересна, че трудно се откъсвах от нея. Редуването на минало и настояще създаваше динамика и заплиташе интригата, а фокусът върху ролята на жените пилоти по времето на Втората световна война определено беше любимата ми част от книгата. Тук също имаме романтичен елемент, както и доста любопитни подробности, свързани със семейството и с работата на Кристиан Диор.

“Един аристократ в Москва” – Еймър Тауълс

Сюжет: 1922 г. Граф Александър Ростов е изправен пред болшевишки трибунал и осъден да не напуска хотел „Метропол“, в противен случай ще бъде разстрелян. Принуден да замени просторния си апартамент с тъмна таванска стаичка, графът трябва да избере – да открие нов смисъл в съществуването си или да се признае за победен и да напусне сцената на живота. Ерудиран и начетен, с отлични маниери и изтънчен вкус, графът е наясно: ако човек не стане господар на обстоятелствата, обречен е да бъде поробен от тях. Съдбата, както добре знаем, е капризна и непредвидима. Ростов ще открие приятелство, където най-малко очаква – в лицето на едно деветгодишно момиченце. Именно то ще му отвори вратите на непознат за него свят. Любовта също чака скрита в сенките, трябва само да се откаже от предразсъдъците. В ограниченията на своето съществуване графът прави немислимото – разширява вътрешните си хоризонти, превръщайки недостатъците на положението си в предимства. Така се оказва баща на красива дъщеря, без да е биологичният ѝ родител, любим – без да е женен, доверен приятел – без да има правилния произход и уважаван професионалист – без съответната подготовка. В крайна сметка граф Ростов вероятно ще се окаже най-щастливият човек в Съветския съюз. Въпреки ограниченията. Или може би точно заради тях.

За книгата: Знам, че “Един аристократ в Москва” не е нова книга, но я включвам в личната ми класация, защото успях да я прочета едва тази пролет. А е роман, който в никакъв случай не бива да пропускаме да споменем в класация с любими книги. Граф Александър Ростов ме спечели с философията си за живота – да се адаптираш към това, което съдбата ти е подхвърлила, да намираш смисъл да продължиш напред и когато враговете ти си мислят, че са те оставили без нищо, да им показваш колко богат си всъщност – защото си запазил достойнството и честната си дума.

Related posts

Топ 20 на най-четените ревюта в блога за 2023 г.

Трилъри и мистерии – 4 любими заглавия за 2021 г.

5 любими романтични книги за 2021 г.