Да подарим книга за Коледа – 6 идеи

by Хриси

За Коледа или за рожден ден, с повод или без, книгите са чудесен подарък, защото подаряват емоция и смисъл на получателя. А предвид трудностите, с които се сблъскахме тази година, българското книгоиздаване повече отвсякога се нуждае от подкрепата на читателя. Всъщност, бих казала, че книгата и читателите си помагат взаимно – първият участник в тази сделка получава надежда за бъдещето и шанса да се развива, а вторият – най-ефективното лекарство срещу стрес и проблеми под формата на вълнуващо бягство от реалността. Не е трудно човек да се убеди, че книга за Коледа е перфектният подарък. Но въпросът “Коя да подаря?” определено е предизвикателство, с което се сблъскваш, когато се гмурнеш сред разнообразието от заглавия в книжарницата.

Книга от български автор

Въпреки изпитанията, които 2020г. донесе, българските автори успяха да намерят сили и вдъхновение, за да ни зарадват с наистина стойностни книги. Личният ми фаворит е “Глина” от Виктория Бешлийска – няма човек, който да се е докоснал до тази книга и да не е останал изумен от писателския талант на авторката, който по нищо не подсказва, че става дума за дебютен роман. Продължавам с любимата ми Камелия Кучер – “Сън” се появи през октомври, за да облече в думи съкровени мисли и емоции и да ни поведе на пътешествие навътре към дълбините на човешката душа. “Монетата” от Гергана Лаптева пък е безкрайно интересен и завладяващ роман, който включва не само увлекателен сюжет, но и куп любопитни факти. Не мога да пропусна и “Приказка за Долната земя” от Ирена Първанова – вълшебен роман, базиран на българския фолклор, който е подходящ както за подрастващи, така и за пораснали читатели. Разбира се, в списъка с препоръки добавям книгите на Ивинела Самуилова, Радостина А. Ангелова, Ралица Генчева, Милен Хальов, Елена Павлова.

Класики в жанра

Безопасно и практично решение е да подарите ново издание на позната и любима класика. За едни това може да е “Малкият принц”, за други – някоя от забележителните творби на Джейн Остин. През изминалата година “Хермес” и “Сиела” се погрижиха да зарадват читателите с попълнения на такъв тип колекционерски издания с красиви твърди корици, а някои от тях придружени и от нов превод. А ако следваме духа на празниците, то сред препоръките несъмнено трябва да споменем “Коледна песен” с вълшебните илюстрации на Kontur Creative.

Нещо ново, нещо старо…

Независимо дали човекът, на когото трябва да подарявате, обича нехудожествена литература или предпочита въображаемия свят на романите , “Митове” и “Герои” от Стивън Фрай са универсално решение. Невъзможно е да не харесаш тези две книги, които покриват познати и позабравени истории и легенди от древногръцката митология, но написани с чувство за хумор и на съвременен език. Гледайте на тях като на приказки за пораснали читатели, обединили мистиката и идеологията на един отминал период с мъдростта и философията на гръцката култура.

Подарък-емоция

Един от най-красивите книжни подаръци, които можете да направите на вашите близки, е книга от Елен Делфорж с илюстрации на Кантен Гребан. “Мама” е за всички жени, които по една или друга линия са се присъединили (или предстои да станат част) от отбора на майките и споделят това несравнимо чувство, познато като майчина любов. Привилегия, отговорност, тайнство, магия – майчинството има много лица и автор и илюстратор са се постарали да уловят всяко от тях.  “Любов” пък е идеална за вашите половинки – страниците на тази книга са изпълнени не просто с красиви думи и картини, а също с много нежност, изящество и ефирност. Разбира се, и двете книги могат да се ползват като новогодишни пожелания!

Друг поглед

“Етюд-и-те на София” е един разкошен книжен проект, на който задължително трябва да обърнете внимание, особено ако сте от София или живеете в столицата. Обективът на Иван Шишнев е уловил наистина великолепни кадри, които не просто ни показват лицата на града, но също разказват истории без думи и сякаш живеят собствен живот отвъд това, което виждат очите. Едно чудесно издание, чието оформление е изпипано до най-дребния детайл.

Коледен роман

Винаги може да подарите коледна магия, опакована във вълшебна история и красива корица. Тази година има голямо разнообразие от романи с коледен сюжет, които носят много уют и настроение. Повечето са по-романтични (“Полунощ ме води към теб”, “Перфектният подарък”, “Коледа под боровинковия залез”, “Подарък през декември”, “Коледа в Силвър Фолс”), но има и подходящи за почитателите на по-криминални и загадъчни истории (“Коледното яйце”, “Още мистерии по Коледа”). А най-хубавото е, че с този подарък помагате на близките си да съхранят по-дълго емоцията и еуфорията от празника.

И още:

11 причини да подарите книга за Коледа

Книги за коледен подарък – 8 предложения 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.