“Десет слепи срещи” – Ашли Елстън

by Хриси

Разнообразието от коледни книги тази година наистина е голямо. Сред уютните и красиви корици и интригуващите резюмета на гърба е изключително трудно да си избереш, но аз ще ви улесня, като ви споделя, че “Десет слепи срещи” от Ашли Елстън директно влиза в топ 3 на предпразничната ми селекция с романтични истории.

“Десет слепи срещи”:

  • Автор: Ашли Елстън
  • Жанр: YA, романтична
  • Страници: 272 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Ибис

Софи има големи планове за коледните празници – докато родителите ѝ гостуват на сестра ѝ, която чака бебе, тя ще остане при баба си и дядо си и така ще разполага с повече време, което да прекара с гаджето си Грифин. Но още в първата вечер от ваканцията Софи научава, че той изпитва сериозни съмнения относно чувствата си към нея. С разбито сърце тя прекрачва прага на голямата къща, в която по стара коледна традиция се събират всичките й щури роднини. Когато те научават, че е била зарязана точно преди празниците, измислят план – да изпратят Софи на 10 слепи срещи с кандидати, избрани по тяхна преценка. Целта – да се забавлява и да си припомни, че животът е пред нея. А може би сред десетимата кандидати се намира и истината ѝ любов. 

“Десет слепи срещи” от Ашли Елстън е една от най-сладките и забавни тийн романтични книги, които съм чела! Беше истинско удоволствие да прекарам няколко часа в компанията на Софи и нейните роднини, да стана свидетел на нейното порастване, да преживея всички вълнения и емоции, които изпълват дните ѝ около празниците. Имах залог от самото начало кое момче ще открадне сърцето на нашата героиня и с нетърпение чаках да видя дали съм била права (да, познах!).

Вероятно на пръв поглед “Десет слепи срещи” дава вид на обикновена тийн история за поредното разочаровано от любовта момиче. Но всъщност книгата е едно малко съкровище, което ни припомня кои са наистина важните неща по празниците – да имаме щастието да сме обградени от любимите ни хора, да се радваме на подкрепата и обичта на семейството, да споделяме поводите за радост и трудностите с верни приятели, да разполагаме със свободата да мечтаем и да чертаем планове за бъдещето, да посрещнем Нова година в компанията на сродната ни душа.

Сюжетът на книгата е динамичен, разчупен и увлекателен. Страшно се забавлявах със срещите на Софи – някои бяха наистина приказни, други бяха по-скоро кошмарни. Семейството ѝ напомняше големите италиански фамилии, в които няма тайни и всеки се бърка в работата на другия, защото иска единствено най-доброто за него. А на този колоритен фон едно пламъче на стара тръпка гореше и се разрастваше, като стопляше сърцето на Софи и е способно да разнежи и най-неромантичния читател. Ашли Елстън се е справила чудесно както в пресъздаването на коледната атмосфера, така и в предаването на емоцията и вълнението, което пърхането на пеперудите в стомаха предизвиква. И ако имах дъщеря в тийн възраст, по всяка вероятно бих ѝ подарила книгата – за да види как трябва да се преживява една раздяла с човек, който оценява половинката си едва когата я изгуби.

Много ми допадна как авторката е изградила връзките между Софи и роднините ѝ – колко близка беше със сестра си, колко специални бяха отношенията с баба ѝ и как, подобно на много други семейства, тук също имаше шантави братовчеди и лели.Самата история е много позитивна, зареждаща и весела, така че горещо я препоръчвам за компания по празниците.

Накратко, “Десет слепи срещи” от Ашли Елстън е от онези романтични книги, които бих изяла с кориците, ако бях в тийн възраст. Е, какво пък, направих го и сега, когато отдавна съм надскочила тази фаза, и ми беше адски приятно! Това май казва достатъчно ясно колко точно съм я харесала.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.